Összeomlás után

Pethő Tibor
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden tudatosabban élő honfitársunk ismeri a statisztikai adatokat, mit vesztett Magyarország – területileg és a magyar lakosság szempontjából – Trianonban, illetve a még súlyosabb feltételekkel 1947-ben kötött párizsi szerződéssel. A napjainkban Trianonról (illetve a párizsi traktátusról) szóló polémiában, ha különböző szinteken is, de két markáns vélemény van jelen. Az egyik a ködevők hagyományos mentalitásával a két háború közötti recepteket kívánná előhúzni – ez a szemlélet bizonyos tudományos munkákban is jelen van –; a másik pedig, a padlásfilozófusok életidegenségével, azzal vádolja a Horthy-rendszert, hogy nem törődött bele a területek elvesztésébe; ez alapján a kérdést és a hozzá kötődő mai traumákat is bagatellizálva. Hasonló gondolkodásmódot képviselt nemrégiben az Élet és Irodalomban Kovács Éva, akinek szintén az ÉS hasábjain Ungváry Krisztián válaszolt.
Trianonról és a hozzá kapcsolódó hiedelmekről a közelmúltban jelent meg Ablonczy Balázs értékes könyve. Alapos munkával született a pályakezdő fiatal történész, Péterfi Gábor jóval szűkebb spektrumot lefedő, de a témával foglalkozó tanulmánykötete is. A mű Szabó Dezső és Féja Géza Trianon-reflexióját és külpolitikai nézeteit elemzi Szabó esetében arra keresve a választ, miben látja Trianon bekövetkeztének okait, milyen a viszonya a Horthy-korszak revíziós politikájával, illetve miként látja Magyarország helyét a versailles-i rendezés utáni Európában. A szerző megvizsgálja Szabó Dezső külpolitikai nézeteit, a kisebbségi kérdésre irányuló megoldási javaslatait. Szabó az újjászületés és az egységesülés terepének nem a meghagyott országterületet, hanem az elszakított részeket tekinti, 1921-es írásában konkrétan Erdélyt. Ezzel függhet össze, hogy az irredenta politikát őrült és hazug képzelgésnek írja le, amely árt a határon túliaknak. Ezt egészíti ki a „Veszélyben a Dunántúl!” jelszavával tömören vázolható német terjeszkedéstől való félelem, amelyet a megvalósult területi revíziókkal is összekapcsol. Egy 1938-as tanulmányában grandiózus kelet-európai és balkáni konföderáció ötletét is felvillantja.
Féja Gézához kapcsolódóan a könyv röviden áttekinti a népi írók Trianon-felfogását, Féja véleményét pedig a Trianonhoz vezető úttal, a korabeli világpolitikai eseményekkel kapcsolatban elemzi. A részben Szabó Dezső bűvöletében eszmélő író hozzá hasonlóan az államok összefogásában, a paraszti alapokra támaszkodó dunai konföderációban látta az etnikai konfliktusok, közte a magyarságot ért igazságtalanság hosszú távú megoldását.
(Péterfi Gábor: Szabó Dezső és Féja Géza Trianon-reflexiója és külpolitikai nézetei. L’Harmattan Kiadó, Budapest, 2011. Ára: 2700 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.