Pokorni Zoltán: Nem lesz tandíj

Pokorni Zoltán ellenzi a teljes egészében fizetős felsőoktatást, azt azonban nem, hogy aki nem fejezi be tanulmányait, vagy az állam pénzén megszerzett diplomájával rövid időn belül külföldre megy dolgozni, az „vállalja ennek következményeit”. Elmondta: nem állnak személyes okok a KDNP-s Hoffmann Rózsával meglévő konfliktusa mögött.

MTI
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senki sem beszélt tandíjról, de „kezelni kell” a lemorzsolódó diákok és a külföldre távozó diplomások képzésének finanszírozását – ezt Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke mondta a távirati irodának adott interjújában. – Akik tanulmányaikat önhibájukból nem fejezik be, lemorzsolódnak vagy a diplomaosztás után röviddel külföldre távoznak, vállalják ennek következményeit – mondta Pokorni Zoltán. Hozzátette: januárban személyesen Orbán Viktor kormányfőtől kapott felkérést arra, hogy az ilyen helyzetekre dolgozzon ki alternatív megoldásokat. – Tandíj azonban nem lesz – mondta, hozzátéve: a javaslata arról szól, hogy nem az intézmények kapacitását, hanem a diákokat finanszíroznák, ha úgy tetszik, „állami ösztöndíjat adunk több tízezer hallgatónak”. Ha valaki a feltételeket nem teljesíti, nem fejezi be tanulmányait, akkor ez hitellé minősül, amit vissza kell fizetni. A felsőoktatási integrációról azt mondta, egy eszköz, amely nem ördögtől való, javíthat a felsőoktatás hatékonyságán. Hozzátette, hogy a kis vidéki főiskolák egyre nehezebben fenntarthatók a népességfogyás és a költségtérítéses hallgatók számának csökkenése miatt; kiemelte ugyanakkor, hogy a kisvárosok jövője radikálisan megváltozna, ha megszűnne a felsőoktatás. Véleménye szerint érdemes lenne az intézmények finanszírozásában megjeleníteni olyan mutatót is, amely arra reflektálna, hogy a diák a végzés után el tudott-e helyezkedni, és mennyi időn belül. – Az ebben az összefüggésben eredményeket produkáló intézmény pedig többlettámogatást kaphatna – tette hozzá. Túl sok anyagi tartalék nincs a rendszerben, de – Pokorni szerint – ha az önköltséges képzés megmarad, amelynek egyik támasza a diákhitelrendszer lehet, akkor bizonyos pénzügyi kivonással is megőrizhető a tömeges igényeket kielégítő felsőoktatás.
– Senkivel nem állok harcban – jelentette ki arra reagálva, hogy a fővárosi KDNP korábban személyeskedéstől sem mentes közleményben foglalt állást Pokornival szemben. Lapunknak a múlt héten Hoffmann Rózsa kereszténydemokrata oktatási államtitkár kifejtette, hogy Pokorni Zoltán – állításaival ellentétben – nem adott neki tanácsot arra nézve, hogy milyen módon kerülhető el az önkormányzati iskolák bezárása. Arról is beszélt, hogy Pokorni többször diktátumokban és ultimátumokban, nem pedig egyenrangú felek párbeszédében próbálta meggyőzni őt a maga igazáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.