Röviden

MN
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levél Orbánhoz
Varsó. Levélben fordultak Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz mint az Európai Unió Tanácsának jelenlegi elnökéhez a Litvániában élő lengyelek, hogy vesse fel problémáikat uniós fórumon – írta a Gazeta Wyborcza lengyel napilap. Az érintettek évek óta panaszkodnak a litván hatóságok diszkriminációja miatt. (MTI)

Grúz tüntetés
Tbiliszi. Ötödik napja tiltakozik Tbilisziben és Batumiban Mihail Szaakasvili autokratikus vezetési módszerei és a rájuk a hét végén könnygázzal és gumilövedékekkel támadó rendőrség túlkapásai ellen az ellenzék egy csoportja. Az elnök távozását követelő akciót a Népgyűlés elnevezésű mozgalom kezdeményezte, amelyben aktív szerepet játszik Nino Burdzsanadze, a parlament volt elnöke, Nona Gaprindasvili ötszörös sakkvilágbajnok, s csatlakozott hozzájuk a volt védelmi miniszter, Iraklij Okruasvili. (MN)

Hodorkovszkij nem kér kegyelmet
Moszkva. Nem kér kegyelmet Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz ipari konszern volt főrészvényese, akinek meggyőződése, hogy sorsa nem a bíróságokon dől el, de felszólította a fellebbviteli bíróságot a második perében hozott „abszurd ítélet” megváltoztatására. (MTI)

Kolozsvári táblaháború
Kolozsvár. A kolozsvári polgármesteri hivatal helyeztette vissza a napokban a Mátyás-szoborcsoport tövébe a magyar uralkodót román nemzetiségűként feltüntető szöveget. Noha a városháza szerint a bronztábla elhelyezése szerepel a szoborrestaurálási tervben, a projektet kidolgozó Szabó Bálint kolozsvári építőmérnök cáfolja a kijelentést, hiszen a tervben csak a már áprilisban kifüggesztett négynyelvű tájékoztató felirat szerepel. (R. Sz.)

Pénzt ajánlottak a szobalánynak?
New York. Pénzt ajánlottak a Dominique Strauss-Kahnt vádoló szobalány Guineában élő, szegény rokonainak a volt IMF-vezér támogatói, cserébe azért, hogy a nő elálljon az eljárástól – írta a New York Post című bulvárlap. A Le Monde úgy tudja, Nicolas Sarkozy francia államfő környezetéből kompromittáló rendőrségi jelentést próbáltak meg kiszivárogtatni DSK-ról. Az események ellenére a franciák közel kétharmada baloldali győzelmet akar a jövő évi elnökválasztáson. (MN)

A NAÜ gyanúja
Bécs. Valószínűleg egy félig kész titkos atomreaktor volt az az épület, amelyet izraeli harci gépek négy éve lebombáztak Szíriában a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kiszivárgott jelentése szerint.
A jelentés alapján várhatóan erősödni fog a Szíriára nehezedő nyomás. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.