Szellőztetik a reaktort

Kinyitották tegnap a szakemberek a fukusimai erőműben a kettes reaktor ajtaját, hogy csökkentsék az építményben lévő 99,9 százalékos páratartalmat. Ezzel radioaktív levegő jutott a szabadba.

MN-összeállítás
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl nagy, 99,9 százalékos a március 11-i japán földrengésben és szökőárban megsérült fukusimai atomerőmű második reaktorában a páratartalom, ezért az üzemet működtető Tepco vállalat nem tud szakembereket küldeni az építmény belsejébe. A gondot szellőztetéssel tudták orvosolni, tegnap nyolc órán át nyitva tartották a reaktor ajtajait – jelentette az AFP tudósítója. A Tepco közleménye szerint a szellőztetés miatt csak kis mennyiségű radioaktív levegő került a szabadba, ami nem okoz jelentős környezetszennyezést. A környezetvédők reakciója egyelőre nem ismert. A művelet az illetékes hatóságok engedélyével zajlott.
A szakemberek az ajtókat szándékosan nagyon lassan nyitották ki, nehogy felkavarják a reaktorház alján lerakódott sugárszennyezett port. A szellőztetés befejeztével végre szerelők léphetnek a blokkba, hogy mérőműszereket telepítsenek, és nitrogént pumpáljanak a reaktorba, megakadályozva egy esetleges hidrogénrobbanást. A múlt hónapban hasonló műveletet hajtottak végre az egyes reaktorban is.
A Fukusima–1 atomerőműben új víztisztító berendezést helyeztek üzembe, azonban a szerkezetet alig öt óra működés után le kellett állítani, mert telítődött radioaktív anyagokkal – közölte szombaton a Tepco. A víztisztító berendezéssel az alagsori helyiségeikben összegyűlt, körülbelül 110 ezer tonnányi – magas sugárszennyezettségű – vízből akarják eltávolítani a cézium-izotópokat. Ennyi víz negyven olimpiai úszómedencét töltene meg – emlékeztetett a BBC. A mérnökök egyelőre nem tudják, hogy az előzetes számítások ellenére miért telt meg ilyen gyorsan a francia–amerikai fejlesztésű eszköz és azt sem, mikor folytatódhat a víz tisztítása. A szivattyúk mindennap 500 tonna vizet pumpálnak az erőműbe, ha túl sok folyadék halmozódik fel, akkor kiönt az épületből és a tengerbe jut. Nincs könnyű dolguk a mérnököknek, mert ha sikerül megoldani a víztisztítást, akkor a folyamat végén felhalmozódó radioaktív üledék elhelyezéséről kell gondoskodniuk.
A Tokio Simbun című japán újság megrendelésére készített közvélemény-kutatás szerint a fukusimai tragédia miatt Japán polgárainak 82 százaléka úgy véli, be kell zárni a szigetországban üzemelő mind az 54 atomreaktort. A válaszadók 14 százaléka ezzel szemben azt gondolja, hogy semmiféle változásra nincs szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.