Tavaszi hajrá az Országgyűlésben

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának utolsó ülésén többek között arról döntenek, hogy a jövőben börtönbüntetést kaphasson az, aki költségvetési vagy táppénzcsalást követ el. Határozhatnak az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság és az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reform előkészítéséről szóló javaslatok módosításáról is.

Szilágyi Richárd
2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán a szabadságról – Ha most hibázunk, senki nem fog bízni bennünk – mondta Orbán Viktor a legnagyobb példányszámú osztrák újságnak adott interjúban. A kormányfő a Kronen Zeitung hasábjain is legyőzendő ellenségnek nevezte az államadósságot. – Csak olyan kinevezéseket hajtottam végre, amelyekhez jogom volt. Olyan emberekkel, akik tönkretették az országot, nem akarok együttműködni – mondta a vezetési módszereit ért bírálatokkal kapcsán. Hangsúlyozta, csak egy ponton terjeszti ki a kétharmados törvények körét: a gazdasági törvények terén. – Nem csinálok titkot abból, hogy ebben a vonatkozásban megkötöm a következő kormány kezét. És nem csak a következőét, hanem a következő tízét – tette hozzá. A valutaalappal kötött szerződés felmondásáról azt mondta, az olyan, mint amikor „egy fűtött istállóból kimentünk a szabadba, ahol hideg van és metsző szél. De ilyen a szabadság.”


A ma kezdődő kétnapos ülés első napján a költségvetési csalás és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaélés fogalmával egészíthetik ki a büntető törvénykönyvet. Az előterjesztés értelmében a jövőben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki társadalombiztosítási ellátás – nyugdíj, táppénz – megszerzése érdekében valótlan adatokat közöl, és a kár értéke meghaladja a húszezer forintot. A költségvetési csalás esetében a büntetési tétel a tíz évet is elérheti, ha a nagy értékű csalást bűnszövetségben és üzletszerűen követik el.
A képviselők módosíthatják az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság létrehozásáról szóló határozatot is, így a jövőben a parlament választhatná meg a tizenöt tagúra bővülő testület elnökét. A Fidesz-frakció hivatalosan ma dönt az új alkotmánybíró-jelöltekről. A Magyar Nemzet múlt héten elsőként írta meg, hogy Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke, Balsai István országgyűlési képviselő, Pokol Béla jogász, politológus, egyetemi tanár, Szalay Péter jogász, és Dienes-Oehm Egon lehetnek a kormánypárt jelöltjei.
A határozathozatalok mai napirendjén szerepel még az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reform előkészítéséről szóló országgyűlési határozat módosítása is.
A hét végén több új előterjesztés is a Ház elé került. A kormány a közfoglalkoztatásról szóló törvényt – a munkavégzésre való ösztönzés érdekében – úgy módosítaná, hogy felső határt szabna a családok által igénybe vehető pénzbeli ellátások összegének. A tervezet szerint nem lehetne jogosult a támogatásra az, aki nem vesz részt a közfoglalkoztatásban vagy nem folytat álláskereső tevékenységet, illetve nem fogadja el a számára törvényben előírt feltételekkel felajánlott munkalehetőséget. A kormány másik javaslata pedig a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok állami kézbe vételére tesz javaslatot.
Rogán Antal több ponton is változtatna a december végén elfogadott médiatörvényen: egyebek mellett azt kezdeményezi, hogy a médiahatóságnak fizetendő díjak és a törvény alapján kiszabott bírságok köztartozásnak minősüljenek. A fideszes politikus javaslata szerint a médiahatóság elnökét és elnökhelyettesét, valamint a médiatanács tagjait a megbízatásuk megszűnésével egyidejűleg a megelőző tizenkét havi nettó jövedelmüknek megfelelő kártalanítás illetné meg.

MSZP-s vád. Gazdasági és politikai mutyival vádolta a kormányt az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának szocialista alelnöke. Józsa István szombati budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy nem gazdasági okok miatt akarják elvenni a rendvédelmiek korkedvezményes nyugdíját. Az MSZP-s képviselő szerint az egyenruhások „megtörésével” a legkeményebb ellenállást sikerülne legyőznie a kormánynak, így másokkal is könnyen elbánhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.