Tömeges felmondás?

Hírösszefoglaló
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnapi lapzártánkkor még zárt ajtók mögött tárgyalt a Magyar Rezidens Szövetség nagygyűlése arról, hogy miként kényszerítsék ki a kormánytól a béremelést. Papp Magor, a szervezet elnöke egy szombati szakmai rendezvény után az MTI-nek úgy fogalmazott: a fiatal orvosoknak egyszerűbb lenne felállni és elmenni, de maradni akarnak, ezért olyan feltételekért harcolnak, amelyek között dolgozni lehet. „Nem nézhetjük ölbe tett kézzel, ahogy betegeinkre és ránk dől a magyar egészségügy” – mondta. Hozzátette: lehet hangulatkeltésről beszélni, de csak az vezérli őket, hogy látják, néhány éven belül nem lesz, aki ellássa a magyar betegeket. A fogorvosokat leszámítva jelenleg már kevesebb mint 29 ezer aktív orvos van Magyarországon, és ez a szám folyamatosan csökken. Évente nagyjából másfélszer több orvos megy el, mint amennyit képeznek.
Papp Magor azt mondta, az elmúlt bő egy évben türelmesen vártak, de nem láthatók minőségi változás jelei. „Nincs mire tovább várni a markánsabb fellépéssel” – fűzte hozzá, s leszögezte: az egészségügyért felelős államtitkárság mindent megtett, de úgy tűnik, nem kapnak olyan támogatást a kormányzattól, amellyel érdemben befolyásolni tudnák az egészségügyi dolgozók elvándorlását. Egy hónapja a rezidensszövetség levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, kérve, hogy biztosítson forrást helyzetük rendezésére, de érdemi választ nem kaptak, csak egy főosztályvezető írt nekik.
Korábban több olyan lehetséges lépéssel is számoltak a fiatal orvosok, amellyel megpróbálnák kikényszeríteni a kormányzatnál a béremelést. Ezek közül a cseh doktorokéhoz hasonló akciónak volt a legnagyobb támogatottsága. Eszerint az orvosok ügyvédi letétbe helyeznék felmondólevelüket, amelyet „akkor élesítenének”, ha nem sikerül megállapodni a kormánnyal a bérrendezésről. Tárgyalási alapot a kezdő orvosoknál nettó 200 ezer forintos, míg a kezdő szakorvosoknál nettó 300 ezer forintos havi fizetés jelentene. Várhatóan lapzártánk után születik döntés arról, hogy az érintettek milyen fellépést választanak.
Legutóbb az világított rá az egészségügyi dolgozók tarthatatlan bérezésére, hogy a főváros nagyjából ugyanannyi pénzt – bruttó 120 ezer forintot – kínált az utcaseprőknek, mint a fiatal orvosoknak. A rezidensek ma ugyanis körülbelül nettó 80 ezer forintot keresnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.