Újjászervezik az érdekegyeztetést

A kormány újjászervezi az érdekegyeztetés rendszerét, létrehozza a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot, amely egyesíti az eddig egymással párhuzamosan működő fórumokat. A szakszervezetek visszalépést emlegetnek, de a munkaadók sem örülnek.

Bákonyi Ádám
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezután a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) egyesíti majd az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT), a Gazdasági és Szociális Tanácsot, valamint a Gazdasági Érdekegyeztető Fórumot – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az új testületnek konzultációs, véleményező és javaslattevő joga lesz, a konzultáció során kialakított álláspontok – a kormányra nézve – nem kötelező érvényűek. Az NGTT tagjai a munkavállalói és munkáltatói szervezeteken túl a gazdasági kamarák, civil képviseletek, a történelmi egyházak képviselői lesznek. A kormány leginkább közvetítői szerepet szán magának. A tanács elemzi az ország társadalmi-gazdasági fejlődését, javaslatokat tesz az Országgyűlésnek, a kormánynak a makrogazdasági és társadalmi problémák megoldására, megvitatja a foglalkoztatáspolitikai, munkaerő-piaci és a társadalom széles körét érintő kormányzati stratégiákat.
A szakszervezetek szerint viszszalépést jelent az érdekegyeztetés rendszerének átalakítása, és attól tartanak, az NGTT nem lesz hatékony fórum a munkavállalói érdekek védelmére. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára leszögezte, a munka világának húsbavágó kérdéseit 1988 óta az OÉT-ban intézték, ahol „nem laikusok” konzultáltak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke üdvözölte a döntést.
A kabinet már tavaly jelezte: iszonyatos költsége mellett nem találja hatékonynak az érdekegyeztetést, így az idén a felére csökkentette az OÉT támogatását. Tény, hogy az utóbbi öt évben összesen kilencmilliárd forintba került a tanács munkáját segítő háromoldalú titkárság működtetése, a tagszervezetek képzésének, szakmai programjainak, kiadványainak támogatása. Az OÉT-ben a kormány mellett csak a szakszervezetek és a munkaadók foglaltak helyet, több mint húsz éve ugyanazon szervezetek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.