Utcára vitt indulatok

Országszerte tüntetéseket, autós felvonulásokat tartott tegnap négy szakszervezeti konföderáció tárgyalásokat követelve a kormánytól. Ha ez nem történik meg, újabb tüntetések, sztrájkok lesznek – közölték az érdekvédők. Lapzártakor még zajlott a bohócforradalom, amelyen a rendvédelmi dolgozókon túl a szélsőjobbtól a szélsőbalig terjedt a megjelentek skálája.

Bákonyi Ádám
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőszakra buzdító bejegyzések

Az Indexen tegnap is megjelent egy bejegyzés, amely Orbán Viktor miniszterelnök megölésére buzdít. A portálon elérhető blogok kommentjeire bár szigorú szabályok vonatkoznak, ezeket – úgy tűnik – az üzemeltető sem veszi túl komolyan. Hetekig olvashatók ugyanis olyan bejegyzések, amelyek nyíltan megsértik Magyarország jogrendjét. Eközben kiderült, a közelmúltban írásban és szóban is megfenyegették Czerván Györgyöt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárát, majd Lázár Jánost, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét és családját. Az előbbi fenyegetőjét elfogták, utóbbiét még keresik. Részletek a 3. oldalon


Tegnap este zárták az urnákat a fővárosban, az Alkotmány utcában megrendezett bohócforradalom részeként, ahol a megjelentek arról szavazhattak, visszamenőlegesen megvonják-e a Fidesz– KDNP-re tavaly áprilisban leadott szavazataikat. A szavazólapon két rubrikába lehetett ikszelni: az egyiken „Igen”, a másikon pedig „De” szerepelt. A voksolás végeredményét lapzártánkkor a Sándor-palotánál hirdették ki.
A bohócforradalmat Kónya Péter rendvédelmi és Árok Kornél tűzoltó-szakszervezeti vezető magánemberként hirdette meg, miután megállapodás nélkül értek véget a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményeinek átalakításáról szóló tárgyalások. Az eseménytől valamennyi hivatásos dolgozót képviselő szakszervezet elhatárolódott, a Honvédszakszervezet, illetve Hende Csaba miniszter pedig politikai hátterűnek minősítette az akciót. A lapzártánkig atrocitásmentes megmozduláson néhány ezren vehettek részt, név szerint felolvasták, melyik képviselő hogyan szavazott az Országgyűlésben a korkedvezményes nyugdíjak elvonását lehetővé tevő alkotmánymódosításról.

*

A fideszes képviselők neveit így egytől egyig pfújolás, sípolás, dudálás kísérte. Ezek alapján a legnépszerűtlenebbek Orbán Viktor, Lázár János, Balsai István és Kövér László voltak, de a legnagyobb, percekig tartó füttykoncertet Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat fideszes elnöke kapta.
A demonstráción egyébként változatos összetételű társaság képviseltette magát, a Szebb Jövő mozgalom tagjaitól a Gyurcsány Ferencet hősként éltető emberekig mindenki jelen volt, és ingyen juthatott Népszavához. A szervezők felhívása ellenére a megjelentek alig fele viselt bohócruhát, a szervezők kérésével nem törődve ugyanakkor legalább ennyien fogyasztottak alkoholt. Kónya Péter, aki a rendszerváltás előtt a Szovjetunió legnagyobb politikai tisztképzőjében, Lvovban, a Politikai Katonai Akadémián végzett, és Árok Kornél, a Szövetség az Egységes Magyarországért párt egyik alapítója korábban többször tett kétértelmű, homályos nyilatkozatot, amelyek az elszabaduló erőszak lehetőségére utaltak. Máskor pedig éppen arról beszéltek, hogy szándékaik békések és politikamentesek. Kónya Péter tegnap újra arról beszélt, hogy „nemsokára eljön az ideje, amikor minden civil öntudatra ébred” és majd „üzen mindenkinek, hogy mikor kell lépni”.
Mielőtt a résztvevők a Sándor-palotához fáklyákkal vonultak volna, Kónya Péter arról beszélt, hogy a kétharmaddal élni, nem pedig visszaélni lehet, amit a kormány tesz, az nem folytatható. Kónya kijelentette, ma a békés demonstráció ideje van, de ha a kormány nem változtat a hozzáállásán, őszre beérik az a folyamat, aminek ők csak az elindítói. – Ha eljött az idő, legyetek ott – tett újabb homályos kijelentést Kónya Péter. Egy nyugalmazott rendőr alezredes a kollégáihoz és katonákhoz szólva azt a kérdést tette fel, hogy ők a demokratikus köztársaság vagy Orbán Viktor diktatúrájának védelmére esküdtek-e fel. A szónok szerint a Fidesznek sosem volt kétharmados felhatalmazása, ezért az Orbán-kormány azonnali lemondását követelte.
Szijjártó Péter szerint a nemzeti ügyek kormánya az emberek pártján áll, s nem tartja szép dolognak, ha egyes szakszervezetek és szakszervezeti vezetők számára politikai ambíciójuk kiélése és politikai pecsenyéjük sütögetése sokkal fontosabb, mint az emberek érdekképviselete. – Az is jól látszik, hogy van néhány szakszervezeti vezető, aki bohóctréfát űz annak az állománynak a képviseletéből, amely állomány tagjai megbízták őket azzal, hogy az érdekeiket képviseljék. Ezeknek az embereknek az lenne a feladatuk, hogy a rájuk bízott állomány érdekeit képviseljék, s nem pedig az, hogy bohóctréfát űzzenek az emberek és családok ezreiből – mondta a miniszterelnök szóvivője.
Mindeközben négy baloldali, szocialistákhoz közel álló szakszervezeti szövetség tizenöt megyeszékhelyen tartott autós figyelemhívó demonstrációt, négy megyeközpontban pedig tüntetést. Az Autonómok, az MSZOSZ, a SZEF és az ÉSZT azt követeli a kormánytól, hogy még a döntések előtt, azonnal kezdjen tárgyalásokat a munka világát, a nyugdíjakat és az oktatást érintő valamennyi kérdésben. A négy konföderáció tiltakozik a munka törvénykönyvének tervezett módosítása, az Országos Érdekegyeztető Tanács, illetve a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen. Amennyiben a kormány nem tárgyal velük, úgy újabb demonstrációkat, ősztől pedig sztrájkokat ígérnek a szakszervezetek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.