Valószínűtlen alkalmi koalíció Szicíliában

Ha kényelmes tempóban is, de rendületlenül folytatják bevetéseiket a NATO- és szövetséges gépek a szicíliai Cataniához közeli amerikai haditengerészeti bázisról felszállva a líbiai Kadhafi-rezsim ellen. Maguk az amerikaiak elsősorban – Obama elnök április eleji döntésének megfelelően – támogató szerepkörben lépnek, míg az észak-atlanti szövetségen túlmutató koalíciós partnereik csapásokat is végrehajtanak.

Zord Gábor László
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tengerentúliak gépei közül az egyetlen kivételt az Irakból és Afganisztánból jól ismert Predator drónok (pilóta nélküli gépek) jelentik, melyek akár fél-egy napig Miszráta fölött őrjáratozva várják, hogy Hellfire rakétáikkal lesújthassanak a lázadókat támadó kormánycsapatokra. A tudósító tanúja volt, amint az egyik ilyen szerkezet a minap – jellegzetes fűnyírószerű hanggal kísérve – visszatért, bár fegyvereit ezúttal visszahozta.
A sigonellai kontingensek jól mutatják az alkalmi koalíciót, mely Kadhafi ellen egybegyűlt, ugyanakkor nemzeti korlátozásaikat is. Az Egyesült Arab Emirátusok Mirage 2000-esei és F–16-osai immár nemcsak a légi tilalmi övezet betartására ügyelnek, hanem bombákat is visznek Líbiába. A gazdag országnak látszólag meg sem kotytyant, hogy amikor gépei előző bázisukról, a szardíniai Decimomannuból áttelepültek Sigonellába április végén, egyik méregdrága F–16-osuk túlfutott a pályán és összetört, pilótája katapultálni kényszerült.
Szintén „bombázó” felhatalmazással vannak jelen a dánok is F–16-osaikkal. Bár a NATO kommunikációs politikája értelmében az információt nem erősítették meg, nagy valószínűséggel dán gépekről ledobott penetrátor bombák ölték meg korábban Kadhafi egyik fiát és más családtagjait is. Az információs társadalom és a széleskörűen elterjedt digitális „kütyük” korában szinte lehetetlenség máskor szigorúan titkosnak számító katonai információk elrejtése a kíváncsi közvélemény elől.
Korlátozottabb mandátummal repülnek Sigonellából a svédek, akiknak Gripenjei először vesznek részt éles harci műveletben. Felhatalmazásuk alapján őrjáratoznak Líbia felett, ugyanakkor felderítést is folytatnak a gépeikre függesztett óriási méretű konténerben elhelyezett kifinomult berendezésekkel.
Szicília átellenes, nyugati végében, Trapani bázisán állomásozik az olaszok saját „líbiai” kontingense és kanadai szövetségeseik. Tornado és F–18-as gépeik rendre bombákkal szállnak fel, majd azok nélkül térnek vissza a tenger partján lévő repülőtérre, ahová közben – mintha nem lenne háború – fapados légitársaságok naponta zavartalanul szállítják nyaralni vágyó utasok ezreit. Bár a 2009-es olasz–líbiai szerződés a két ország viszonyának rendezéséről és a menekülthelyzet kezeléséről kezdetben kellemetlenül érintette Silvio Berlusconi miniszterelnököt, aki szoros kapcsolatban állt Moammer el-Kadhafival, végül nemcsak az olaszországi bázisok használatát engedélyezte a szorult helyzetben lévő rekorder kormányfő, hanem támadó gépeket is a NATO rendelkezésére bocsátott. A Szicília két bázisán összegyűlt, már-már valószínűtlen koalíció részeként most ezek is tonnaszám hordják gyilkos terhüket Líbia fölé.

Súlyos légi támadás. Légi támadást hajtott végre a NATO a líbiai főváros egy katonai létesítménye ellen tegnap hajnalban. A líbiai kormány szóvivője szerint három ember meghalt, mintegy 150 pedig megsebesült, legtöbbjük civil, aki a katonai komplexum közelében lakik. A lázadók kezén levő Bengáziban bejelentették, az ellenzék irodát nyit Washingtonban. Az Átmeneti Nemzeti Tanács képviselőjét fogadta az orosz külügyminiszter is, de ott csak a kapcsolatok folytatásáról állapodtak meg. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.