Vasfüggöny a Dráván

Nyolcszáz éven át, 1918 október végéig közös államban élt Horvátország és Magyarország. Ennek ellenére a horvátok történelméről csak most készült el az első hazai munka, amelyet Sokcsevits Dénes történész, a Pécsi Tudományegyetem horvát tanszékének vezetője írt.

Pethő Tibor
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zágráb főterén 1990 óta ismét áll Jelacic szobra. Fenyegető kardja most már nem Magyarország felé fordul. Hanem hová?
– Valóban, annak idején észak, azaz Magyarország felé állt a szobor. Aztán 1947-ben lebontották. A titói Jugoszlávia első éveiben ugyanis „kiderült”: az addig honvédő hősnek hitt Jelacic tábornok valójában reakciós katona, Marx is ebben a szellemben emlékezett meg róla. Kommunista államban tehát nem volt helye. A Petőfi által gyávának megénekelt Jelacic bán a hazai közhiedelem szerint most már nem Magyarország, hanem a keletről fenyegető Szerbia felé fordul. Ez azonban legenda: a térrendezés nyomán került a korábbi helyett a másik oldalra. Kardja tehát nem Magyarország, de nem is Szerbia, hanem az Adriai-tenger felé mutat.
– Jelacic kétségtelenül az egyik legnagyobb válaszfal a magyar és a horvát nép között. Az együttélés közel évezredes története alatt hogyan fajultak idáig az események?
– Az államalapító Tomislav király annak idején megvédte országát a magyar kalandozásoktól. A Magyar Királyság létrejötte, illetve kereszténnyé válása új helyzetet idézett elő: Szent Istvánt követően a horvátok és a magyarok egy táborba kerültek Bizánc szövetségeseként, Szimeon cár Bulgáriájával szemben. A dinasztikus kapcsolatokat erősítendő a XI. században Zvonimir király feleségül vette I. Béla királyunk Ilona nevű lányát. A horvát nemzeti dinasztia Zvonimir halála után két évvel kihalt, így lett az Árpád-házi Álmos herceg Horvátország királya 1091-ben Szent László támogatásával. Könyves Kálmán aztán a magyar trónért összecsapott öccsével, Álmossal, s győzött. Kálmánt 1102-ben Tengerfehérváron koronázták horvát királlyá. Ő meghagyta Horvátország belső autonómiáját uralma elismertetésére. Elismerte a dalmát városok privilégiumait, s azok ettől kezdve a magyar koronához ragaszkodtak. Nem is állomásozott magyar helyőrség a horvát várakban, a veszélyhelyzeteket leszámítva. Kálmán tengerfehérvári koronázásától kezdve közösek az uralkodóink egészen 1918-ig: Magyarország és Horvátország államközösséget alkotott. A modern nemzeti gondolatok megjelenéséig sikerült megoldást találni a felmerült problémákra.
– Így vélekedik erről a horvát történettudomány is?
– Elfogadják ezt, hiszen évszázadokig nem volt igazán komoly ellentét a két ország között, a különállást a magyar rendek tiszteletben tartották. Ennek köszönhetően fejlődhetett a IX. század óta élő horvát államiság is. Az együttműködés, a sorsközösség talán legszebb korszaka a törökellenes háborúk idejére esett. Nem véletlenül vált mindkét nemzet hősévé az idehaza Zrínyiként, déli szomszédunknál Zrinskiként tisztelt, valójában Zrini névre hallgató több történelmi személy is, így a két Miklós, a Bécsújhelyen kivégzett Péter és II. Rákóczi Ferenc édesanyja, Ilona. Nem szabad megfeledkezni a tengermelléki Frangepánokról – horvátul Frankopanokról – sem, akik már a XIV. században királycsinálók voltak Magyarországon. Az ő segítségükkel (és a Subicsok, a Zrínyiek ősei támogatásával) lépett ugyanis hazai földre I. Károly (Róbert) 1301-ben, az Árpád-ház kihalásakor. Szlavóniából származott Vitéz János és Janus Pannonius is, de horvát eredetű volt a haza érdekében folytatott politikai taktikázás egyik nagymestere, Fráter György is.
– Meddig tekinthetjük nagyjából felhőtlennek a horvát–magyar együttélést?
– Mária Terézia Horvátországot abszolutista módon teljesen külön kormányozta Magyarországtól 1767 után. Akkor ez ellen a horvát rendek önállóságuk védelmében erőteljesen felléptek. Ők ugyanis a magyar rendi különállásnak köszönhetően tudták saját önkormányzatukat biztosítani a Habsburg Birodalmon belül. Együtt fordultunk szembe II. József németesítő törekvéseivel a XVIII. század végén. A kalapos király halála után a budai országgyűlésen rögzítették azt is, hogy a két állam a kormányzatban mindaddig közös legyen, míg Dalmácia, illetve a török Horvátország néven említett, Bihács-központú Nyugat-Bosznia vissza nem tér a Horvát Királysághoz. Ezt követően a romantika nyomán is kibontakozó nemzeti ébredés szembeállította a két népet. A horvátok függetlenségre törekedtek, a Magyar Királyság hagyományai alapján álló hazai nemzettudat azonban – az 1848-as küzdelmek után – csupán a részleges különállást biztosította az 1868-as horvát–magyar kiegyezéssel. E szerint Horvátország önállóan intézi belügyeit, az igazságszolgáltatást, kultúrát, oktatást, de a pénzügyek közösek maradtak, ami sok gondot okozott az elkövetkező fél évszázadban.
– Khuen-Héderváry Károly későbbi magyar miniszterelnök, 1883 és 1903 között horvát bán neve máig szitokszó a horvát nyelvben.
– Valóban, a khuenovstina az elnyomóra, a horvátság megsemmisítőjére utal a horvát nyelvben. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a Tisza Kálmán-i hatalomtechnikával élő Khuen-Héderváry volt sok vitatható lépése mellett a horvátországi gazdasági fellendülés megalapozója. Neki is köszönhető, hogy az 1918-ban létrejövő délszláv államba az egyik legfejlettebb területként lépett be Szlovénia mellett a Horvát Királyság.
– Volt-e remény a Monarchia idején a kibékülésre?
– Legutoljára talán a Szabadelvű Párt bukása után, 1905-ben volt, aztán Tisza István is próbálkozott ezzel 1913-ban, második miniszterelnöksége elején, sajnos eredménytelenül.
– Az első világháború végén, 1918 októberében Horvátország elszakadt a Magyar Királyságtól…
– Az euforikus hangulatban a horvát nemzeti célok megvalósulását várták a Szerbiával közös délszláv államtól. Nagyot csalódtak, hiszen a nélkülük elfogadott 1921-es, úgynevezett vidovdáni alkotmány következtében a horvát államiság több mint ezer esztendő után megszűnt. Nem véletlen, hogy a megoldatlan horvát nemzeti sérelmek a legjelentősebb destabilizáló tényezői voltak előbb a Szerb–Horvát–Szlovén Királyságnak, majd 1929-től az első Jugoszláviának. Jellemző, hogy az együttélés idején több száz politikai merénylet volt, szerb nacionalisták megölték többek között a legnépszerűbb horvát politikust, Stjepan Radicot is, az ő helyébe Vladimir Macek lépett a nemzeti képviseletet tulajdonképpen ellátó politikai erő, a Parasztpárt élén.
– Horvátország 1941-ben, Jugoszlávia német lerohanása után névlegesen függetlenné vált.
– Valójában nagyon is függött az új usztasa állam – amely Boszniát is magában foglalta, ugyanakkor tengerpartjának legértékesebb részeit kénytelen volt átengedni az olaszoknak – Németországtól és Olaszországtól, aztán később már csak az utóbbitól.
– A második világháború után hogyan befolyásolta az usztasa állam léte Horvátország helyzetét?
– Két ellentétes vélemény alakult ki az országról: az egyik szerint – mivel a horvát származású Tito partizánjainak nem elhanyagolható hányada horvát volt – Horvátország a győztesek közé tartozik. A másik az idehaza is ismert kifejezéssel „Németország utolsó csatlósaként” jellemezte az országot, hiszen a poglavnik (vezér), Ante Pavelic diktatúrája 1945. május elejéig fennállt. Később a horvát nemzeti törekvéseket azzal vissza lehetett utasítani, hogy usztasának bélyegezték azokat. Ezt tette a polgárháború kezdetén a nagyszerb álmokat dédelgető Milosevics is, karöltve a Jugoszláv Néphadsereggel.
– Mennyire élt a nemzeti érzés a horvátságban Tito kommunista rendszere idején?
– A hadsereg és az államapparátus túlnyomó többségét szerbek alkották. A hatvanas évek végén, a nagyszerb soviniszta belügyminiszter, a Berijához hasonlítható Alekszandr Rankovics bukása után kezdődő úgynevezett horvát tavasz főleg kulturális téren hozott nemzeti ébredést. Tito csak némi hezitálás után avatkozott bele, adminisztratív eszközökkel fogva vissza a folyamatot. Ezzel eleget tett a szerb igényeknek. 1974-ben ugyanakkor elfogadtatott egy olyan új alkotmányt, amely széles körű önállósághoz juttatta a köztársaságokat, így Horvátországot is. Utólag többen hangoztatták: Tito már előre felkészült Jugoszlávia felbomlására. Ha ez igaz, akkor csak az a baj, hogy a Jugoszláv Néphadseregnek erről elfelejtett szólni, ehelyett mindig az egység mindenáron való megőrzésére biztatta.
– Mennyire alakult ki jugoszláv nemzettudat a szövetségi köztársaságokban?
– Igazából nem volt sikere, nem jött létre tartósan a jugoszláv tudat. Hasonlóan járt a szerbhorvát nyelv is. Igaz, ennek kezdetei a XIX. századba nyúlnak vissza.
– Horvátországban amúgy is sok volt a politikai okokból bekövetkező nyelvújítás.
– Először a XIX. század végén találkozhatunk a jelenséggel, akkor a horvát nyelvet egy reformmal a szerbhez igyekezték közelíteni. Megmaradt ez a törekvés a két háború közötti délszláv államban is. Ante Pavelic 1941 és 1945 közötti usztasa rezsimje elutasította a korábbi reformokat, a horvát nyelvre korábban is jellemző nyelvi purizmus jegyében számos új szót alkottak, és kiiktatták a szerb eredetű kifejezéseket. A titói Jugoszláviában aztán a testvériség, egység jelszavával újabb egységesítésbe kezdtek. A hivatalossá tett szerbhorvát nyelv azonban nem vált elfogadottá, a hatvanas években a már említett horvát tavasz képviselői egyben a nyelv önállóságának megőrzéséért is felléptek.
– A polgárháború végül a kilencvenes években elvezetett Horvátország függetlenségéhez. Hogyan változott az új helyzetben a horvátok magyarságképe?
– A függetlenségi harc idején nyújtott magyar támogatás – nemcsak a kalasnyikovok szállítására gondolok, hanem több tízezer menekült befogadására is –, úgy tűnik, segített a korábbi ellenérzések visszaszorításában. Ma már az egyik leginkább elfogadott nép a horvátok körében a magyar. Közrejátszik ebben az is, hogy Magyarország EU-elnöksége idejére az egyik legfontosabb célkitűzésként Horvátország integrációját jelölte meg. Nem ritka ma már az sem, hogy a két nép korábbi együttélésére is pozitívan gondolnak vissza a déli szomszédok.
– A napokban napvilágot látott Horvátország történetéről írt munkája, amely az első ebben a műfajban Magyarországon. Minek köszönhető, hogy eddig senki nem írta meg idehaza annak a népnek a történetét, amellyel a magyarság mégiscsak nyolcszáz esztendőn át közös államban élt?
– Korábban a magyar múlt részeként tekintettek a horvátokra, ezért sem foglalkoztak külön nemzeti történelmükkel. Az utóbbi évtizedekben pedig Jugoszlávia létezése sajnálatos módon „eltakarta” a horvátokat, nemcsak a magyarok, hanem az egész világ elől is. A hazai történetírásban, de a horvátban is ugyanakkor egyre többen foglalkoznak a közös múlt, az egyedülálló közös történelmi és kulturális örökség feltárásával. A kiváló magyar szlavistát, Hadrovics Lászlót idézhetném: 1918-ban úgy tűnt, vasfüggöny ereszkedik közénk a Drávára. Ennek a jelképes határnak a lebontásában szeretnék segédkezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.