Visszavándorló offshore-pénzek

Április végéig több mint négymilliárd forintot csábított haza az idei offshore-amnesztia-szabály. Szakértők szerint a folyamat ősszel gyorsulhat fel.

Jakubász Tamás
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy hónap, több száz millió forint adó – ezek a legfontosabb adatai az offshore-amnesztia-szabálynak. A január óta élő rendelkezések kimondják: ha az üzletember tíz százalék adót fizet itthon a külföldről származó vagy offshore cégben, külföldi bankszámlán tartott vagyona után, a pénz eredetét sem az adóhatóság, sem az igazságszolgáltatás nem firtatja majd. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közölte: az amnesztiaszabályt kihasználva április végéig 4,4 milliárd forint tért haza, amelyből – a tízszázalékos adó révén – 440 millió forint került az államkasszához.

*

A jogszabály rendelkezései miatt nem tudni, hogy a szóban forgó összeget hány offshore-üzletember hozta vissza.
Az április végi részadat magyarázatra szorul: bár a jogszabály január óta életben van, az offshore- pénzek hazahozatalának lehetősége körülbelül másfél hónapja volt adott. A rendelkezések ugyanis azt tartalmazzák: a visszahozott vagyonokat előbb valamelyik hazai pénzintézethez kell utalni, majd a tízszázalékos adót a bank továbbítja – anonim módon – az adóhatóságnak. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete februárban nevezte meg azt a tíz bankot, amely részt vehet az összegek fogadásában. Elsőként az OTP tárta ki kapuit az offshore-vagyonok előtt: március 16-a óta áll az üzletemberek rendelkezésére. Az OTP után a Raiffeisen kapcsolódott be a szabály végrehajtásába, a pénzintézet május közepe óta várja az érintetteket.
Az április végén regisztrált nagyjából félmilliárdos adóbevétel tehát másfél hónap alatt érkezett egy bankhoz. Szakértői várakozások szerint az amnesztiaszabályból származó állami bevételek lényeges emelkedését hozhatja, ha a további bankok is bekapcsolódnak az offshore-passzusok végrehajtásába. Lapunkat nemrégiben az Erste, az Unicredit és az MKB is úgy tájékoztatta: hamarosan hozzájuk is fordulhatnak a külföldi vagyont hazahozni kívánó üzletemberek. Utóbbi pénzintézetnél egyébként úgy fogalmaztak: az utalásokat feltehetőleg az esztendő második felében indítják el a vagyont hazairányító polgárok. Hasonlóan látja a helyzetet a KPMG adótanácsadó cég igazgatója is. Nink Gabriella szerint az érintettek többsége az év vége felé hozhatja meg döntését. Őszre ugyanis kiderül, milyen adóügyi intézkedéseket vezet be jövőre a kormány. – A legfontosabb kérdés, hogy a kabinet megnyújtja-e az amnesztiát – mutatott rá az igazgató. Ha a mentességet kínáló passzusok tovább élnek, az államkassza idén nem tesz szert számottevő bevételre. Ha viszont az amnesztia az idei év végén megszűnik, komoly pénzek térhetnek haza. Az igazgató rámutatott: a rendelkezések az offshore cégek kiiktatását is támogatják, ám ennek anyagi előnyeit nehéz kimutatni.
Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő nem fűz nagy reményeket az idei rendelkezésekhez. Az adóhivatal egykori elnökhelyettese szerény eredménynek nevezte az eddig befolyt 440 milliós állami bevételt, s úgy fogalmazott: a mostani passzusok pontosan olyan sorsra jutnak, mint a korábban meghozott hasonló rendelkezések. A szakember arra utalt, hogy az elmúlt évek amnesztiaszabályainak sikere meglehetősen kétséges volt. Mint a NAV-tól megtudtuk: a 2008-ban 24 személy hozta haza vagyonát, s az érintettek összesen csupán kétmillió forintot fizettek be a költségvetésnek. Egy évvel később már 328-an használták ki a lehetőséget: 35 milliárd forint tért vissza, s az államkassza 3,5 milliárddal gazdagodott. Offshore-amnesztia-szabály tavaly is érvényben volt, ám a rendelkezéseket úgy alakította ki az akkori szocialista kormány, hogy az adóhivatal most nem tudta megmondani: mennyi üzletember mekkora összeget hozott haza, és abból mennyit látott a büdzsé.

Hol az adó? Több mint másfél milliárd forinttal maradtak adósai a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak azok a magánszemélyek, akiket a jogszabály a 98 százalékos különadó megfizetésére kötelez – derült ki a Pénzcentrum.hu írásából. Az elektronikus újság szerint 1331 polgárnak hárommilliárd forint különadót kellett volna lerónia, ám az érintettek eddig csupán 1,4 milliárd forintot utaltak át. A hatóság kérdésünkre közölte: a hiányzó 1,7 milliárd forint három okból nem érkezett meg. Számosan adófizetési könnyítést kértek, másoknak bizonyos változtatások miatt kevesebbet kell fizetniük. Némelyek egyszerűen nem rótták le a közterhet.

Az eddigi amnesztiaszabályok számokban

Pénzt hazahozó üzletember

Visszautalt vagyon

Adó

2008

24 személy

20 millió forint

2 millió

2009

328 személy

34,8 milliárd forint

3,5 milliárd

2010

Nincs adat

Nincs adat

Nincs adat

2011 (áprilisig)

Nincs adat

4,4 milliárd forint

440 millió

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.