Vitára vár a Járai-jelentés

A mai házbizottsági ülésen napirendre tűzhetik a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásáról készített felügyelőbizottsági jelentés megvitatását. A dokumentum – amelynek állításait tegnap az MNB közleményében félrevezetőnek nevezte – arra is kitér, hogy a jegybank bizonyos döntései jogszabályba ütközhetnek.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő három hétben nincs napirendre tűzve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gazdálkodásáról készített felügyelőbizottsági jelentés megvitatása. Az előzetes menetrend azonban a mai házbizottsági ülésen változhat – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Országgyűlés sajtóosztálya, így elképzelhető, hogy már a napokban tárgyalni fogják a képviselők az MNB működését kifogásoló dokumentumot. Mint ismeretes, a Járai Zsigmond által vezetett felügyelőbizottság pénteken szavazta meg a jelentést, s az a héten már ki is került a parlament honlapjára.
Az MNB tegnap a lapunkhoz eljuttatott közleményben kifogásolta a jelentés tartalmát, és azt állította, hogy annak megállapításai félrevezetők. Minderről levélben tájékoztatták Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét. Arra hivatkoztak, hogy 2010-ben egymilliárd forinttal csökkentek a működési költségek. A felügyelőbizottság nem is e téren emelt kifogásokat: többek között azt nehezményezték, hogy a központi pénzintézetnél két év alatt a vezetői bérek öt százalékkal növekedtek, miközben a kereskedelmi bankoknál négyszázalékos csökkenés következett be. A vezetők átlagosan 22 millió forintot kerestek 2010-ben, s a jegybanknál nem vezették be a költségvetési szféra egészére vonatkozó kétmillió forintos korlátot. Ennél is markánsabb megállapítás azonban, hogy az MNB a jegybanki függetlenségre hivatkozva olyan döntéseket hoz, amelyek a felügyelőbizottság álláspontja szerint egyes esetekben jogszabályba ütközhetnek. A jelentés szerint kockázatokat hordoz magában, hogy a bank irányítási struktúrájában egyszemélyes vezetési modellt alakított ki. – A jegybank kommunikációs ráfordításai indokolatlanul magasak, a külső megbízások egy részét az illetékes szakterület is el tudná látni – áll a jelentésben. Korábban már a sajtó részletesen beszámolt róla, hogy irreálisan sokat költöttek arculatváltásra, s a régi patinás logót, amely a munkát és a bőséget jelképezte, lecseréltek 46 millió forintért egy zöld pálcikásra. – Sok ember sok külsőssel dolgozik a kommunikáció területén, nem tudjuk, mire megy el ez a sok pénz – összegezte a Magyar Nemzet kérdésére Varga István, a felügyelőbizottság tagja, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy más jegybankokhoz viszonyítva kiemelkedően sok céges autót használnak az MNB-nél. – A jegybank magatartása a pénzjegynyomda helyzetének romlásában is közrejátszhatott, volt olyan tender, ahova először a saját vállalatát meg sem hívta az MNB, külföldről kértek árajánlatot – derült ki a dokumentum összeállításában részt vevő szakember szavaiból. – A jelentést hét-egy arányos szavazattal fogadtuk el – mondta a felügyelőbizottsági tag, s azt is hozzátette, hogy a több hónapig tartó munka során a jegybanknál alkalmanként nehezen jutottak hozzá a kért adatokhoz. A vizsgálat észrevételei kizárólag az MNB gazdálkodásával kapcsolatosak, az érvényben lévő jogszabályok szerint a felügyelőbizottság a monetáris politikát nem vizsgálhatja. Az országgyűlési képviselők azonban – amikor a témát a parlamentben megvitatják – ezzel kapcsolatban is felvethetik aggályaikat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.