A béke utolsó napja

Domonkos László
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint régi álmokban, szürrealista vízió a valóságban: magunk vagyunk a tengerparti szállodában a júniusi napfényben. A kéknél is kékebb adriai ragyogásban, a fenyő- és tengerillatú, bársonyos délutánon jó, ha tizenöten lézengünk a plázson, este a Rokan nevezetű dancingbárban csak nekünk hordják a merengő tekintetű, most kissé szomorú szemű pincérek a vinjakokat, söröket, jóféle dalmát vörösborokat. Rémisztő és abszurd az egész, hihetetlenségénél csak elképesztően lehangoló és ijesztő valóságtartalma nagyobb. A horvátok, mintha Jellasics vagy 1918 ősze sohasem lett volna, ragaszkodó szeretetükkel valósággal szétszednek bennünket. Egymást követik az ebédek, vacsorák, fogadások, mind több sorsközösségi, nyolcszáz éves társállami és örök barátsági-szövetségesi körettel. Piros-fehér sakktáblás és piros-fehér-zöld zászlók minden asztalon, koccintások, ölelkezések, névjegyek. Lám, mire képes néhány ezer kalasnyikov, villan át rajtam, de szívem szerint azért úgy kimerevítve megmutatnám ezt a napok óta tartó jelenetsort, ezeket az arcokat, ezeket a szemeket mindazoknak, akik „felelőtlenségről”, „botrányról” és hasonlókról káráltak folyamatosan tavaly ősszel a magyarországi sajtóban.
Akármerre járunk, itt, Selcében, alig negyven kilométerre Fiumétől délre, azután Crikvenicában, Novi Vinodolskiban, Zenggben vagy éppen a már nem is kifejthetően monarchiás és nagyúri Abbáziában: mindenütt minden ugyanolyan. Horvát zászlók erdeje, nem is titkolt, iszonyatos feszültség, többszörösen felfokozott érzelmek – a vibráló idegesség és áradó lélekkavargásból Salvador Dalí híres képe vizionálódik: A polgárháború előérzete.
Reggeli roham újságokért. Ünnepi lapszámok, a tegnap, június 25-én kikiáltott függetlenséget éltetik, láttuk a tévében a szívükre tett kézzel himnuszt éneklő képviselőket a zágrábi száborban, hallgattuk a megrendültségtől beszélni is alig tudó kommentátort, mégis: most itt, a tengerparton össznépi felszabadultságnak, népünnepélynek, eufóriának nyoma sincs. Akit csak látunk, akivel csak beszélünk: komoly, majdhogynem komor, alig visszafojtott aggodalommal és leszegett fejjel, nekifeszülő elszántsággal beszél a gyakorlatilag nullára visszaesett turistaforgalomról, az anyagi javak veszélyeztetettségéről, a hivatalos, „jugoszláv”, azaz nagyszerb politika fenyegetéséről. Némi óvatos derűlátás itt-ott, megspékelve az ellenállásra felkészülés eltökéltségével. „Hiszünk a józanságban, de legfontosabb, amit a nép mond, nem amit a politikusok. A nép pedig szavazással már kinyilvánította, mit akar” – mondja vacsora után a vörösborok rohama közben a legnagyobb párt, a Horvát Demokrata Közösség, azaz a HDZ tengermelléki szervezetének elnöke. A varázslatos hangulatú, langymeleg mediterrán estében baljósan csüng felettünk a telihold.
Szent László királyunk napján, azaz június 27-én rendőrök és rohamkocsik mindenfelé, a pincérek most már olyan mogorvák, amilyet nemcsak egész Horvátországban, de a Földközi-tenger teljes medencéjében sem látni. Károlyváros felé, a Karszt hatalmas sziklahegyei között kísérőink feszülten figyelnek, és a gurulásig lassíttatnak minden kanyarban. Kanyar meg tudvalevően annyi van, hogy úgy tűnik, az örökkévalóságig itt evickél ez a tucatnyi magyar tollforgató a kopár csúcsok alatt, amelyeken jó hét és fél évszázaddal ezelőtt IV. Béla királyunkat üldözve a mongol lovak állítólag úgy szökelltek, mint a zergék, és a babonás szláv pásztorok nyavalyatörős, rémült döbbenettel hányták láttukra a keresztet.
Amikor nagy nehezen kiérünk a nyugat–keleti, keresztirányú főút közelébe, a távolból elénk döbbenő látványra templomi csend lesz a megtorpanó autóbuszban. A nem is túl messzire dübörgő, végeláthatatlan harckocsioszlop magabízó harciassággal gördül nyugat – Szlovénia – felé. Ötéves koromból való emlékkép villan át rajtam: állunk a tömegben Szeged Rókus nevezetű, Angyalföldhöz erősen hasonlító külvárosában a Kossuth Lajosról elnevezett sugárút szélén, szemközt a ruhagyárral, az emberek némán nézik a balról jobb kéz felé, a belvárosból az Izabella hídnak nevezett felüljáró, vagyis a Budapest irányába tartó, ugyanilyen végeláthatatlan harckocsioszlopot, később apám felvesz a nyakába is. Most úgy érzem, még a kétféle csend is hasonló vagy talán ugyanaz.
A Drávához közeledve egyre több fékeveszett tempóban száguldó olasz, osztrák, német rendszámú autó előz meg bennünket, a határon rettenetes torlódás, káosz. A magyar határőrök azt mondják, a már lezárt Szlovénia felőli határátkelők, Bajánsenye, Rédics felől pánikszerűen árad erre mindenki. „A jugó hadsereg megtámadta Szlovéniát, áll a harc. Információink szerint nagyon nem jók a kilátások.” Hozzáteszi, régi jó pártállami maradványként: többet nem mondhat.
A Dunántúlon végig, a Balaton-parton már lépten-nyomon: táblák az utak mellett – telefonálási lehetőség. Kígyózó sorok, a helyzetnek megfelelő árak. Nem vagyunk elveszett nép… Örkény klasszikus egypercesére gondolok, az atomtámadás utáni, elpusztult Budapesten megjelenő egérinvázió közepette kitett cetlin a felirattal: hozott szalonnával egérirtást vállal doktor Varsányiné… Miközben várok soromra, hogy hazatelefonálhassak, eszembe jut tegnap esti, az 1945 utáni európai béke utolsó estéjén Abbáziába tett kiruccanásunk: lám, az utolsó tangót mi nem Párizsban lejtjük el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.