A kémbotrány bírája már lelepleződött

Évekkel ezelőtt kivételezett eljárásban részesített több vezető MSZP-s politikust, így Kiss Péter volt kancelláriaminisztert és Tóth András egykori nemzetbiztonsági államtitkárt az a bíró, aki a napokban a kémbotrányban érintett volt titkosszolgálati vezetőkkel szemben enyhe kényszerintézkedésekről döntött.

Munkatársainktól
2011. 07. 17. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Béla bírónak a Bácskai-perben kifejtett ténykedését a Fővárosi Ítélőtábla végzésében kritizálta. Ennek lényege, hogy a Fővárosi Bíróság katonai bírájának pártatlansága, függetlensége, elfogulatlansága és előítélet-mentessége is kifogásolható volt az eljárásban. Varga Béla a közelmúltban a súlyos államellenes bűncselekményekkel gyanúsított Galambos Lajost házi őrizetbe, míg Laborc Sándort és Szilvásy Györgyöt az ügyészi indítvány ellenére szabadlábra helyezte.
Boross Péter volt miniszterelnök szánalmasnak tartja, hogy a hazaárulással felérő kémkedés gyanúja ellenére a bíróság nem látta indokoltnak, hogy előzetes letartóztatásba helyezze a terhelteket. – Valamelyik hatóság, a katonai ügyészség vagy a bíróság hibázott, és a kormánynak az is feladata, hogy elejét vegye a hasonló helyzetek kialakulásának – jelentette ki a volt miniszterelnök, aki szerint indokolt lenne az ügyészséget a kormány felügyelete alá helyezni. Boross megjegyezte, egy olyan súlyú ügyben, amelyben a volt titokminiszter mellett a polgári elhárítás korábbi vezetőit is a hazájuk elleni kémkedéssel gyanúsítják, a kezdetektől nélkülözhetetlen a kormányzati felügyelet.

Részletek a 3., publicisztika a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.