A kommunizmus bukásáért hálás Reagannek hazánk

Sikeresnek értékeli az amerikai diplomácia a magyar uniós elnökség most záruló fél évét, és kifejezetten jónak ítélik meg a transzatlanti kapcsolatokat – véli Szapáry György. Hazánk washingtoni nagykövete Ronald Reagan volt amerikai elnök születésnapjának 100. évfordulója, a Budapesten megrendezésre kerülő transzatlanti törvényhozói párbeszéd, illetve a Tom Lantos Intézet megnyitójának apropóján adott lapunknak interjút. Az eseménysorozaton többek között Hillary Clinton külügyminiszter és elődje, Condoleezza Rice is részt vesz.

Szabó Anna
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban lesz Ronald Reagan volt amerikai elnök születése századik évfordulójának emlékünnepsége: Krakkó, Prága és London mellett Budapesten. Miért esett a választás hazánkra?
– A budapesti megemlékezést hazánk kezdeményezte. Ronald Reagannek Magyarország elsősorban a kommunizmus bukásában játszott szerepéért hálás. Budapest kiválasztásának jelentősége pedig mutatja, hogy nagyon jók a transzatlanti kapcsolatok. A magyar elnökség kapcsán nálunk rendezik meg ezen a héten a transzatlanti törvényhozói párbeszédet is, amelyre az Európai Parlament és az amerikai kongresszus képviselői között évente kétszer kerül sor. Az eseményeken tiszteletét teszi egy húszfős magas rangú kongresszusi képviselői csoport is Washingtonból.
– Hogyan jellemezné a magyar–amerikai kétoldalú kapcsolatokat?
– A bilaterális kapcsolatok hazánk és az Egyesült Államok között több okból is kifejezetten jónak mondhatók. Többek között azért is, mert megbízható NATO-partnernek számítunk, részt veszünk az afganisztáni hadműveletben és a terrorizmus elleni harcban. Ezenkívül az amerikaiak nagyon hálásak azért, hogy magyar közreműködéssel nemrég két amerikai újságírót sikerült kiszabadítani líbiai fogságukból. Többek között ennek is köszönhető, hogy Magyarországot kérte fel az Egyesült Államok, hogy képviselje érdekeit Líbiában. A kitűnő viszonyt mutatja, hogy a transzatlanti héten (Golden Week) húsz magas rangú amerikai politikus is részt vesz: többek között Hillary Clinton külügyminiszter, Condoleezza Rice volt külügyminiszter és Kevin McCarthy, a képviselőházi republikánus többség vezetőségének tagja.
– Miként értékeli az amerikai diplomácia a magyar EU-elnökség teljesítményét?
– Kifejezetten elismerik a magyar elnökség sikereit. A horvát csatlakozási tárgyalások lezárását fontos érdemnek tekintik. Emellett jelentős előrelépésnek tartják azt a hatpontos európai gazdasági együttműködési csomagot, amelyet az Európai Tanács már elfogadott, és a parlamentben is rövidesen sor kerül erre. Nagy jelentőséget tulajdonítanak a közös energiapiac kialakítására vonatkozó döntésnek. Pozitívumként értékelik azt is, hogy Magyarország felkarolta a romaintegrációs kérdést, amelyet európai szintre emelt.
– Milyen jelentőséget tulajdonítanak Washingtonban a magyar–kínai kapcsolatok megerősödésének és a kínai befektetéseknek hazánkban?
– Személy szerint fontosnak tartom a két ország közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok erősítését, amiből mindkét fél sokat tud profitálni. Az amerikaiak álláspontja szerint Kína már most a világgazdaság meghatározó tényezője, amellyel az Egyesült Államok is szoros gazdasági kapcsolatokat tart fenn. Az ázsiai nagyhatalom igen fontos szereplő az amerikai gazdaság életében nemcsak kereskedelmi szempontból, hanem azért is, mert a kínai állami megtakarítások legnagyobb részét amerikai államkötvényekbe fektették be.
– A transzatlanti héten lesz a Tom Lantos Intézet megnyitója, ahol Hillary Clinton külügyminiszter is részt vesz. Miért van szükség egy ilyen intézményre hazánkban, és milyen forrásból biztosítják a működését?
– Egyrészt magyar állami támogatásból, másrészt alapítványi felajánlásokból gazdálkodhat az intézet, amelynek tiszteletbeli elnöke Condoleezza Rice és Tom Lantos özvegye, Anette Lantos. A központ feladata a demokrácia értékeinek terjesztése, a történelmi megbékélés elősegítése a régióban és a transzatlanti kapcsolatok erősítése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.