A világ elismeri mérnökeinket

Olvasónktól
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai csodához jelentősen hozzájárultak azok a mérnökök, akiket a Budapesti Műszaki Egyetemen képeztek ki. Ennyire sikeres volt a műszaki oktatás.
Idén júniusban kaptam meg a Budapesti Műszaki Egyetemen az aranydiplomámat. A kezembe adták azoknak a műszaki szakembereknek a szakmai életrajzát, akiket ugyanakkor tüntettek ki. A kari tanács 2011-ben a Villamos és Informatikai Karon 1 rubin, 3 vas, 31 gyémánt és 126 arany oklevél adományozásáról döntött. Elképesztő volt olvasni, hogy milyen amerikai, európai, szakmai kitüntetések birtokosai voltak a kitüntetettek.
Az életrajzokból kiderült, hogy a műszaki értelmiség felhasználta a lehetőséget, és a maga területén, demokratikus eszközökkel hatalmas fejlesztést valósított meg.
1986-ban mentem nyugdíjba. Ebben az időben mindazokban a nemzetközi, műszaki szervezetekben, amelyekkel együtt dolgoztam, magyar volt a vezetés. A párizsi székhelyű, Nemzetközi súly- és mértékügyi értekezlet ügyvezető alelnöke, Honti Péter a Magyar Mérésügyi Hivatal elnökhelyettese volt. Ő vezette be világszerte a nemzetközi mértékegységrendszert, az SI-t. Mivel az SI szabványainak én voltam a hivatali előadója, szorosan együtt dolgoztunk. A genfi székhelyű Nemzetközi Szabványügyi Szervezet egyik vezetője, egykori főnököm a rubin- és vasdiplomával kitüntetett Földesi Tamás volt. A szabványosítás gazdasági hatékonyságával foglalkozó tanulmányával egy nemzetközi pályázaton első díjat nyert. A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek az a munkatársa, aki ellenőrizte, hogy az atomerőművekből származó anyagot ne használják atombomba gyártására, hosszú ideig Kiss István, a Központi Fizikai Kutató Intézet egykori főosztályvezetője volt.
Az ugyancsak bécsi székhelyű Nemzetközi Színbizottság ügyvezető alelnöke 10 évig Schanda János volt, akit azért választottak erre a beosztásra, mert mint a Magyar Mérésügyi Hivatal munkatársa, nemzetközi színmérést szervezett. Úgy tűnik, hogy a nemzetközi szakemberek szerint a Magyar Mérésügyi Hivatalban tudtak a legpontosabban színt mérni. Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy ilyen sikerek után miért nem képviselteti magát a kormányokban a nagy tudású műszaki értelmiség? Pedig a magyar nép részéről lenne bizalom azokban a műszaki szakemberekben, akiket úgy oktattak, mint a Polgár leányokat, akik 15 szimultán játszma esetén is előre tudják, hogy bármelyik játszmában mi lesz az ötödik lépés.
Még egy példa az előre látásra: Csibi Sándor, a Budapesti Műszaki Egyetem egykori professzora, akadémikus tervezte 1957-ben az országos, mikrohullámú, televíziós összekötő láncot. Ez a rendszer olyan széles sávú összeköttetést valósított meg, hogy már akkor, amikor még csak megindult a televíziós adás, volt a rendszerben hely a színes adás és a mobiltelefonálás információira. Egy jó mérnök ötven évre előre gondolkodik…
De a kormányoknak sem mindegy, mennyire tudnak előre tervezni.

Dr. Freud Gézáné
aranydiplomás fizikus
és elektromérnök

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.