Afrika kritizálja a líbiai intervenciót

A Líbia elleni NATO-légitámadásokat lehetővé tevő ENSZ-határozat nem engedi meg „a rendszer megváltoztatását” vagy Moam-mer el-Kadhafi líbiai vezető megölését – emlékeztetett tegnap a közvetíteni próbáló Jacob Zuma dél-afrikai elnök az Afrikai Unió illetékes bizottságának tanácskozásán. Közben Szíriában, Jemenben és Egyiptomban folytatódtak az „arab tavasz” összecsapásai.

Munkatársunktól
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan lehetne befejezni a líbiai háborút? – erről kezdett tanácskozni a dél-afrikai Pretoriában az Afrikai Unió (AU) öt afrikai államfőből álló különbizottsága. A Mohamed Uld Abdelaziz mauritániai elnök vezetésével megalakított testületnek Zuma mellett tagja még Denis Sassou-Nguesso kongói, Amadou Toumani Touré mali és Yoweri Museveni ugandai elnök.
„Aggodalomra ad okot – és ennek az aggodalomnak hangot adott bizottságunk és az AU közgyűlése –, hogy még mindig tart a NATO és szövetségesei általi bombázás. Az ENSZ-határozat célja ugyanis a líbiai lakosság megvédése és a humanitárius segélyezés lehetővé tétele volt. Nem volt célja engedélyezni egy rendszerváltoztató hadjáratot vagy egy politikai gyilkosságot” – mondta Zuma. A dél-afrikai elnök felszólította Moammer Kadhafit és a felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsát, hogy kössenek kompromisszumokat megállapodásuk érdekében.
Az AU kidolgozott egy úgynevezett útitervet a konfliktus megoldására, és ezt Kadhafi el is fogadta, de a felkelők nem. A tervben tűzszünetről és egy átmeneti időszakról van szó, amelynek végén demokratikus választásokat tartanának.
Közben ismét a tüntetők közé lőttek Szíriában a biztonsági erők, s legalább négy halálos áldozata van a sortüzeknek – adta hírül Rami Abdel-Rahman, a londoni központú Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Csoport vezetője. A szíriai megmozdulások kezdete, március 15-e óta 1336 polgári személy vesztette életét az összetűzésekben a jogvédők szerint.
Jemen nagyobb városaiban tegnap tízezrek tüntettek az elnök és fiainak s más munkatársainak távozását követelve. Ali Abdulláh Száleh elnök Szaúd-Arábiában tartózkodik kórházi ápoláson, mivel június 3-án súlyosan megsérült az elnöki palota mecsetjét ért támadásban. Mindazonáltal sajtótitkára tegnap jelezte, hogy az elnök két napon belül beszédet mond a televízióban. Mint mondta, Száleh jó egészségnek örvend, és Szaúd-Arábiából irányítja az ügyeket.
Egyiptomban, ahol szemben Líbiával, Szíriával és Jemennel, már kevésbé erőszakosan zajlanak az események, újabb incidensre került sor. Kövekkel dobálták meg a bíróságot biztosító rendőröket a január–februári felkelés áldozatainak családtagjai tegnap Kairó egyik elővárosában, ahol a volt belügyminiszter tárgyalását tartották. „A nép a gyilkos kivégzését akarja” – kiáltozták a tüntetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.