Alkudoznak a vásárlók

Az idei év első felében kevesebb lakást adtak el, mint egy évvel korábban. A fővárosban a legtöbben a tizenegyedik és a tizenharmadik kerület iránt érdeklődnek, így az alkura e két kerületben kevésbé van lehetőség, mint más városrészeken. Az elérhető árengedmény országos szinten szintén területfüggő.

Munkatársunktól
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon több mint 36 ezer ingatlant adtak el az első fél évben a Duna House becslése szerint, amiből az látszik, hogy éves szinten idén eddig kevesebb adásvétel történt, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az eddigi adatokat ismerve az is elmondható, hogy az idei év második negyedévében a lakások ára a válság előttihez képest körülbelül 15 százalékkal alacsonyabb.
A közvetítőhálózat első féléves adatiból határozottan rajzolódnak ki Budapest lakásvásárlás szempontjából népszerű részei: A fő célpontnak a XI. és a XIII. számít, de sokan keresnek otthont a második kerületben is. Az érdeklődés a belvárostól eltávolodva egyre fogy, jól mutatja ezt az, hogy Csepelen, Budafokon vagy a XXIII. kerületben szinte minimális a lakáskeresések száma.
Az elemzés eddig soha nem publikált adatokat is közölt, ilyenek például az irányár változására és alkura vonatkozó számadatok. Az előbbi azt mutatja, mennyivel csökkentette az eladó lakása árát az első és az utolsó hirdetés között, az alku rovatba pedig azt a további árcsökkentés került, amelyről a vevő és az eladó állapodott meg a tárgyalásokon. A két szám együtt jól mutatja azt a különbséget az árban, amelyet eredetileg az eladó elgondolt, és ami végül a szerződésbe bekerült. A legdrasztikusabb, csaknem 20 százalékos irányárváltozás országos szinten Szabolcsban mutatkozik, s itt nagyon erős a vásárlók alkupozíciója is. Győrben ennek éppen a fordítottja igaz, a nyugat-magyarországi városban az alku és az irányárváltozás csupán hat-hét százalékos csökkenést jelent. A városrészek közti különbség a fővárosban jól látszik ebből a szempontból is. Az irányár a XXII., az I. és a XVI. kerületben csökkent a legnagyobb mértékben, mintegy 11-13 százalékkal. Az alkulehetőség az I., a XII. és a XVI. kerületben volt a legnagyobb. E városrészekben a vevők 6-8 százalékkal tudták mérsékelni az árat.

Legalább lassul a visszaesés. Az idén sem indul növekedésnek az építőipar az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint, amit mutat az is, hogy az első négy hónapban a építőipari cégek 40 százalékkal kevesebb új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. Tolnay Tibor, a szervezet elnöke tegnap távirati irodának elmondta, az elmúlt év is nagyon rossz volt, de a tervezőcégeknek az idén sincs sok munkájuk, mivel a kiírt tenderek száma jelentősen csökkent. A Központi Statisztikai Hivatal ugyancsak tegnap tette közzé építőipari adatait. Ezek szerint idén májusban az építőipari termelés 4,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a visszaesés mértéke viszont jelentősen lassult a márciusi 10,9 százalékos és az áprilisi 15,5 százalékhoz képest, havi szinten pedig emelkedést mértek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.