Andezitbánya a védett vidéken?

Tölgyesi Gábor
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tündérálom egy új világról. Június 26-án az esti órákban Zs. Zoltán és Sz. Dániel összetűzésbe került a Presidance diszkóban. A két fiatal férfi a konfliktust legényessel oldotta fel – e tündérálomszerű képpel zárul az Új Magyar Táncszínház előadása, amely Magyarország uniós elnökségének záróünnepségén volt először látható a RaM Colosseumban. (Az előadást július 1-jén megismétlik.) A történetet a Kárpát-medencei és balkáni cigánytáncok, magyar néptáncmotívumok mellett az akrobatika és kortárs tánctechnikák felhasználásával meséli el tizenkét fiatal táncos. Az Új Magyar Táncszínház a Presidance Company folytatása, Baranyai Balázs társulatvezető mellett a csapat kicserélődött. A művészeti vezető ifj. Zsuráfszky Zoltán, az Új világ című koreográfia alkotója. (Tölgyesi Gábor) fotó: Székelyhidi Balázs


Két magyarországi világörökségi helyszín állapotának megőrzését értékelte jelentésében az UNESCO világörökség bizottsága június 29-ig tartó párizsi ülésszakán. A Budapest – a Duna-partok, a budai várnegyed, az Andrássy út –, valamint a tokaji történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszínekről január 31-ig kellett hazánknak állapotjelentést benyújtania.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tájékoztatása szerint a tokaji helyszínnel kapcsolatban a világörökség bizottsága elfogadta a magyar állapotjelentést. Tudomásul vette, a világörökségi védőzónában, Szerencs határában a nagy kapacitású szalmatüzelésű erőmű építési munkálatait leállították. Kérte a magyar államot, minden eszközt ragadjon meg a munkálatok újraindulásának megakadályozására. Az UNESCO szervezete ugyanakkor súlyos aggodalmát fejezte ki a Szegi közelében, a világörökségi helyszínen belül létesíteni tervezett andezitbányával kapcsolatban. Álláspontja: ásványi nyersanyag kutatása és kitermelése nem egyeztethető össze a világörökségi státussal. A döntés felkéri Magyarországot, ne adjon engedélyt a tervezett bánya létesítéséhez, és 2013. február 1-jéig készítsen felmérést a világörökségi helyszínen működő kőfejtők és bányák a helyszín kiemelkedő egyetemes értékére gyakorolt hatásáról. Az UNESCO a budapesti helyszín megőrzési jelentését is megtárgyalta, tudomásul véve, hogy a régi pesti zsidónegyedben csökkent a bontási engedélyek száma. Ám kritizálták a világörökségi helyszín védőzónájában tervezett Bécsi utcai nagyberuházást, arra kérve az államot, akadályozza meg a bontásokat. A bizottság mindkét döntésében üdvözölte a világörökségről szóló törvény megalkotását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.