Árat emeltek a bankok

Drágábbak lettek a folyószámlákhoz kapcsolódó költségek július elsejétől, de úgy tűnik, a lakossági hitelek kamatai is emelkednek. A pénzintézetek szerint az áremelkedés nem jelenti a bankadó áthárítását. Egyes szakértők viszont úgy gondolják, az ügyfeleknek kell megfizetniük a teher egy részét.

Munkatársunktól
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több bank is megemelte július elsején a folyószámlák díjait – derül ki egy, a Világgazdaság által végzett adatgyűjtésből. A pénzintézetek a banki magatartási kódexben foglaltak szerint évente legfeljebb a pénzromlás mértékével növelhetik a díjakat, és ezt általában meg is teszik. Persze az inflációt nem feltétlenül kell követniük, az FHB közölte is, hogy nem tervez módosításokat július elsejétől. Az Erste Bank ugyanakkor azt felelte a gazdasági napilap kérdésére, hogy a lakossági forintbankszámlák nagy részénél a múlt évi inflációnak megfelelő mértékben emelik az egyes díjakat és jutalékokat. A Raiffeisen Bank a lakossági folyószámláknál nem, csak a befektetési szolgáltatásoknál változtatott. Az MKB Banknál pedig mind a lakossági folyószámla-kondíciók, mind a befektetési szolgáltatások díjai változtak a hónap elején.
Müller János, a Magyar Bankszövetség szóvivője szerint az áremelések nem konkrétan július elsejéhez, vagyis nem az ekkor életbe lépő változásokhoz, például a kilakoltatási és árverezési moratórium feloldásához kapcsolódnak. Arra a kérdésre, hogy a drágításoknak közük lehet-e ahhoz, hogy a pénzintézeteknek banki különadót kell fizetniük, a szakember azt válaszolta, hogy a kormány már tavaly bevezette ezt a közterhet, ám akkor nem emeltek a pénzintézetek. Müller János ugyanakkor megjegyezte: elkerülhetetlen, hogy a bankadó költségei megjelenjenek az ügyfelek költségeiben is, ám ez csak a magatartási kódexben foglaltaknak megfelelően történhet. – Vagyis a díjak csak az infláció mértékének megfelelően emelkedhetnek, a hitelkamatokat pedig csak indokolt esetben emelhetik a bankok – jegyezte meg Müller.
A kamatok a legfrissebb adatok szerint egyébként szintén felfelé mozogtak: a Magyar Nemzeti Bank számai azt mutatják, hogy a forintalapú lakáshitelek teljes hitelköltség-mutatója tavaly október óta növekszik. Míg ősszel 10 százalék alatt állt, májusban a 11 százalékhoz közelített. Müller János a hitelkamatok emelkedése kapcsán megjegyezte: a pénzintézetek 2011-ben nem emelték a kamataikat, ezért kerülhet az idén sor a drágításra.
Egész másként értelmezi a helyzetet Torba Tamás közgazdász, aki lapunknak elmondta: a jelek arra mutatnak, hogy a pénzintézetek a banki különadó egy részét szedik be a lakosságtól. – A lakossági kölcsönökre ugyan lenne igény, ám az emberek többsége nem felel meg a hitelfeltételeknek, ezért a kereslet nagyon alacsony. A bankok nem kelnek versenyre egymással a nem létező ügyfelekért, így az árakat sem kell alacsonyan tartaniuk – jegyezte meg a szakember. Hozzátette: emellett a pénzintézetek ott csökkentik a költségeiket, ahol csak tudják: fiókokat zárnak be, az online felületek felé terelik az ügyfeleket, és a bónuszokkal is szűkmarkúan bánnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.