Az év szava

Balázs Géza
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éévek óta meghirdetik Németországban az év szava versenyt. Magyarországon most került rá sor először. A legérdekesebb szavakat június 16-án mutatta be a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda és a Tinta Könyvkiadó a Magyar Tudományos Akadémián. A 2010. év szavait a szakemberek a médiában, az interneten és a mindennapi társalgásban újonnan, illetve leggyakrabban felbukkanó szavakból, kifejezésekből válogatták.
A 2010. év szava kategóriában a győztes a vuvuzela lett. Második helyen szerepel a közösségi háló kifejezés, harmadik helyen a bankol szó. Minya Károly elmondta: „Nagy becsben tarthatjuk a vuvuzela szót, hiszen az egyetlen zulu kifejezés a magyar nyelvben, tavaly kaptuk ajándékba a labdarúgó-világbajnokságtól. S bár több mint 20 magyarítása olvasható a szómagyarító honlapon, mégis egyértelműen meg fog honosodni mint jövevényszó. Természetesen azért is, mert a gyermekneveléshez, focihoz és az anyanyelvhez mindenki ért. A közösségi háló meghatározó kifejezése napjainknak és a fiataloknak. A bankol szó ma született bárány. De nem ártatlan. A szó jellemző napjainkra, és nagy horderejű, mivel pénzügye mindenkinek van.”
A németországi szavazásban létezik az Unwort des Jahres, vagyis az év „ellenszava”, amelyet antiszóként fordítottunk le. Az év antiszava kategóriában első helyen a vörösiszap-katasztrófa szerepel, másodikon a rokikártya, s harmadik lett a nyugger. Beszéljünk a nyelvi szépségről is. Kihirdették az év költői szavait is. Első helyen szerepelt az aranymálinkó, második lett a szófelhő, harmadik a (badacsonytomaji) totyogós palacsinta. Balogh F. András ajánlotta az aranymálinkót: a magyar nyelv hullámzik, mint a tenger: páratlan kincseiből számtalan eltűnik a feledés mélységeiben, sok érdekesség viszont újra felbukkan, akárcsak az a vándormadár, az aranymálinkó, amely a költöző madarak közül a legrövidebb ideig tartózkodik tájainkon.
Kétségtelen, hogy az ifjúság „költi” a legtöbb új szót. Ezért a versenyben kihirdették az év ifjúsági szavait is: lájkol, meggugliz, fészbukol. Veszelszki Ágnes indokolta az eredményt: „Kifejezetten az ifjúság nyelvhasználatához kötődő szavakat kerestünk e kategóriában, ám (vagy éppen ezért) a digitális kommunikáció szókészletéből válogattunk. A lájkol ige az egyik közösségi oldal révén igen gyorsan elterjedt, az oldalt ismerő, internetező nyelvhasználók körében közhasználatúvá vált. A Facebook oldalon a felhasználók minden poszt, hozzászólás vagy tartalom megjelenése után a »kedvel«/»tetszik« (eredeti angolban: Like) gomb megnyomásával tetszésüket is kifejezhetik. Ennek a tevékenységnek az angol eredetű megnevezése a lájkol: az angol like igének magyar -l igeképzővel ellátott, magyaros kiejtést rögzítő alakja. Igekötős változatai is kialakultak: meglájkol, belájkol. Nemtetszést fejez ki a dislike angol ige, ennek magyarosított formája a diszlájkol. Ugyancsak e közösségi oldal használatára utal a fészbukol ige és ennek változata, a fészel. A meggugliz ige a legnagyobb keresőprogram, a Google nevének magyar igeképzővel és igekötővel ellátott továbbképzése, jelentése: valamit megkeres a Google (könnyített kiejtéssel a gugli) segítségével.”
A nyelvészek ezentúl minden évben közzéteszik az előző év legjellemzőbb szavait. A 2011. évre vonatkozó jelöléseket várja a bizottság az [email protected] e-mail címen. A szavak kihirdetésére 2012 első felében kerül sor. További információ: www.e-nyelv.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.