Az MSZP védi a kémbotrány bíráját

Munkatársunktól
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár 1990 óta a bíróságok önálló hatalmi ágként függetlenül dolgoznak, valójában e területen nem történt meg a rendszerváltás – mondta lapunknak Papcsák Ferenc, felidézve: az egypártrendszerben a munkásőrség és az MSZMP által befolyásoltan folyt az ítélkezés. Az alkotmányügyi bizottság fideszes tagját arról kérdeztük, hogy Varga Béla katonai bíró – ő döntött az államellenes bűncselekményekkel gyanúsított titkosszolgálati vezetők szabadon bocsátásáról, illetve házi őrizetbe helyezéséről – korábban kivételezett eljárásban részesítette a Medgyessy-kabinet vezetőit, ezzel alkotmányos elveket sértett meg. A Fővárosi Bíróság katonai tanácsvezető bírája Kiss Péter volt kancelláriaminiszter és Tóth András volt nemzetbiztonsági államtitkár tanúkihallgatása előtt megszakította a tárgyalást, és esetenként 25-30 percre hivatali szobájában különbeszélgetésen fogadta a tanúkat.
Papcsák szerint elfogadhatatlan, hogy dolgozószobai háttérmegbeszélések előzzenek meg bírósági eljárásokat. Megjegyezte, a bírák nagy többsége a néha drámai körülmények dacára tisztességesen végzi munkáját, ettől függetlenül számtalan probléma tapasztalható a bíróságok működése kapcsán. – Különösen a kiemelt, politikai vonatkozású büntetőeljárásokban látszik, hogy az ügyészségek és a bíróságok nem vizsgálják a politikusok felelősségét – utalt Papcsák a Kulcsár- és a Postabank-ügyre. Jelezte, a készülő igazságügyi reform megoldást hozhat a problémákra.
Budai Gyula – aki szintén tagja az alkotmányügyi bizottságnak – korábban volt katonai ügyészként már tárgyalt Varga Bélával. Az elszámoltatási biztos nem tapasztalt olyat, hogy a bíró elfogult lenne, szakmailag mindig korrekten járt el. A konkrét ügyet csak a sajtóból ismeri, ezért azt nem kommentálta.
– A kormánypártok az egyik propagandaújságukon, a Magyar Nemzeten keresztül akarják megfélemlíteni azon bírákat, akik nekik nem tetsző döntést hoznak – véli Bárándy Gergely (MSZP). Szerinte a Fidesz politikai nyomást gyakorol a bíróságokra, amikor a kémügyben a nekik nem tetsző döntést hozó bírót vádolják elfogultsággal. Schiffer András (LMP) közölte: képviselőként konkrét bírósági ítéletet és eljárást nem kommentál.

Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.