Békés lakosságcsere

Ludwig Emil
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs még egy olyan összevissza szabdalt határvidéke Magyarországnak, mint az egykori Moson megyénk északi szeglete. Az 1920. évi békediktátum – kielégítve a csehek vágyát – a Dunát jelölte ki új, természetes államhatárként, elszakította Pozsony vármegyét és a régi koronázó fővárost, de még – osztrák óhajra – Sopron vármegye északnyugati, nagyobbik felét is levágta a Fertő tó kilenctized részével együtt. A Szent István kori alapítású Moson vármegyéből alig maradt itthon egy járásnyi terület Rajka körül. Azután az 1947-es párizsi békekonferencián benyújtotta újabb igényét a második csehszlovák köztársaság, s az úgynevezett pozsonyi hídfőre hivatkozva további három magyar települést – Oroszvárt, Horvátjárfalut és Dunacsúnt – csatoltak át északi szomszédunkhoz.
Mindig is huzatos táj volt a Kisalföldnek ez a része. Több mint 11 évszázada itt húzódik a német és a magyar nyelv és etnikum határa, Magyar-Óvárral szemközt Deutsch-Altenburg katonái őrködtek az Árpád-kori gyepük, mocsári átjárók mindkét oldalán. A török időkben a Bécs elleni támadások útjába esett a Mosoni-síkság, s a hódoltság végén akkora volt itt a pusztulás, hogy bajor és frankföldi telepesekkel kellett benépesíteni a Fertő-vidéket. Az utolsó békebeli, 1911. évi népszámlálás szerint a vármegye lakosságának 52 százaléka német ajkú volt. A második világháború és az azt követő viharos évek rendet vágtak közöttük, a Heidebodent háromszáz év óta megművelő sváb parasztok, iparosok talpára megint útilaput kötöttek, közben a magyarok életét erőszakos lakosságcsere dúlta fel a Duna mindkét oldalán.
A környék legrangosabb települése, Rajka (Ragendorf) a középkorban jelentős község, a XVIII. században mezőváros volt, a kiegyezés után járási székhely lett. Az előző századforduló évében – amikor Edelmayer nagyanyám e helyt megszületett, és Gizella névre keresztelték a Szent Márton-plébánián – háromezren éltek a nagyközségben, főként katolikus németek. Piacozni, a fontosabb ügyeiket intézni, bevásárolni, felsőbb iskolába a közeli Pozsonyba jártak át az első háború végéig. 1946-ban a Rajkán maradt németekből 859 főt kitelepítettek, a helyükbe elűzött csallóközi magyarok jöttek. Mostanában különös, mondhatni pikáns fordulatot vett a spontán és kényszerű népmozgások históriája: tömegével költöznek át a szlovák fővárosból Rajkára.
Pozsony régi baja, hogy déli irányban nem tud terjeszkedni. A régi rendszerben csak Ligetfalu kicsiny területén sikerült megépíteni a világ egyik legrémesebb panellakótelepét, Bratislava történelmi óvárosából előbb a környező falvak felé indult meg a tömeges kiköltözés. A helyszűke felverte az ingatlanárakat, azonban eljött az államhatárok légiesítésének áldása, és tovább lehetett nyújtózkodni délnek. Tíz év óta folyamatosan erősödik a szlovák migráció magyar területre, első helyen Rajkára. A módosabb, középosztálybeli városlakók olcsón felvásárolták a régi kertes házakat, és a példa ragadós lett, hiszen a település közelebb esik Pozsony szívéhez, mint az ottani kertvárosok. Érdekes, hogy a magyar oldalon kitűnően működnek a szlovákiai mobiltelefon-hálózatok, s szinte csak ottani ingatlanfejlesztő vállalkozások, bankok, építőcégek és autókereskedések reklámtábláit, feliratait látni Rajkán. Természetesen szlovák nyelven. S már épül az első lakópark.
Az eladósodott, szegény és idős falubeliek elköltöznek Mosonmagyaróvárra, olcsó panelbe, a lakosságcsere a XXI. században békés körülmények közt folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.