Bennmaradt érmek

Tegnap Ankarában véget ért az idei ökölvívó Európa-bajnokság, ahol a mieink Szellő Imre révén egyetlen bronzérmet szereztek. Ez a tavalyi moszkvai termés (minden medálból egy) után, az őszi olimpiai kvalifikációs vb előtt nem túl szívderítő állapot, de Kovács László szövetségi kapitány szerint a most előkerült hibák tudatos kiküszöbölésével a magyar válogatott ennél sokkal szebb eredményt is elérhet.

Deák Zsigmond
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy éve Moszkvában nem ülhetett volna fel velünk a nézőtérre az Eb-finálék alatt, hiszen két honfitársunk mellett is érdekelt volt a ringsarokban. Mi történt egy év alatt, hogy egy alacsonyabb színvonalú kontinensviadalon gyengébb eredményt produkáltak a mieink?
– Nem mondanám, hogy anynyival gyengébb lett volna a mezőny, mert ugyan néhány csapat, az orosz vagy az ukrán otthon hagyta klasszisai egy részét, de az azeriek, az olaszok, a franciák, a többség nem. Ráadásként pedig az utóbbi évek utánpótlás-világversenyein, az ifjúsági vb-n és olimpián feltűnt tehetségek közül páran szépen beilleszkedtek a felnőttmezőnybe. Ettől még igaz, hogy mi a vártnál rosszabbul szerepeltünk. A felkészülési folyamatnak lehetnek hullámgörbéi, s mi ezúttal inkább lefelé haladtunk. Érdekes, hogy ennek ellenére a teljesítmények viszonylag elfogadhatóak voltak, csak ez itt és most kevésnek bizonyult.
– Miért?
– Mert többek között nem tudtunk alkalmazkodni elég gyorsan az új pontozási rendszerhez, az ellenfelekhez, illetve a versenyzőink fejében nem volt olyan szinten ez az Eb, mint reményeim szerint majd ősszel az olimpiai kvalifikációs vb lesz. Mentálisan kell tehát fejlődnünk, fizikailag nem volt semmi gond, még a vesztes mecscseken is megnyertük általában a harmadik meneteket.
– Azt nyilatkozta az Eb előtt, hogy legalább két érem van a csapatban.
– Benne van, csak benne is maradt… Káté, Bacskai vagy Darmos is éremesélyes volt, de nem tudták azt a különbséget mutatni, amivel meggyőzték volna a pontozókat. Itt találhatunk egy komoly tanulságot: nemcsak a sajtónyilatkozatokban vagy edzőteremben kell akarni a győzelmet, hanem a szorítóban is, úgy, hogy a bírók, a nézők szintén lássák, érzékeljék. Vezetést kell szerezni és azt növelni, megteremteni a helyzetet, s nem alkalmazkodni az ellenfélhez.
– Mit kell ehhez tenni a jövőben?
– Tudatos felkészüléssel, a hibák kijavításával a hullámgörbe emelkedő oldalára jutni. Ez egy állomás volt, nem megtörés, fogalmazhatunk úgy is, egy pillanatfelvétel, amit most majd retusálnunk kell.
– Például az összeállítás megváltoztatásával? Bár nem vagyunk bővében az első embereinket megszorító kihívókkal, évek óta szinte állandó a keret.
– Utánpótlásunk az utóbbi években számban emelkedő tendenciát mutat, ám még nincsenek olyan tehetségeink, mint a másoknak, akik már itt, Ankarában is bizonyítottak. Lehet, hogy legjobbjaink kissé kényelmi fázisba kerültek, nincs rajtuk nyomás, hogy tudjanak előre szaladni. Az biztos, hogy Eb-hez képest a vb-n lesz változtatás a csapatban, de a részletek csak a felkészülés során kristályosodnak majd ki.
– Mostani eszével mit gondol, mire juthatunk Bakuban?
– A legfontosabb cél az olimpiai kvalifikáció, tehát a nyolc közé kerülés, s hiszek benne, ha minden jól megy, egy éremmel és több negyeddöntős helyezéssel távozhatunk minden idők egyik legnagyobb világbajnokságáról. De ehhez több kell, mint itt Ankarában.
n
Walesi csoda. Za rogyinu – A hazáért! Ezt kiabálták be az orosz szurkolók honfitársaiknak, de egy ideig hasztalan, hiszen sorrendben hárman is elvéreztek a hat ankarai Eb-finalistából. Aztán a 75 kilós Maxim Koptyakov megtörte az átkot, majd jött még egy nyerés, de a hatból kettes mérleg nem éppen szívderítő. Meglepetésre Azerbajdzsánnak, Írországnak és Walesnek is két arany jutott, utóbbinak eddig még döntőse sem volt soha. A török házigazdák egy – erősen véleményes – sikert arattak. A mieink közül Kalucza Norbert, Szellő Imre és Darmos József kapott ki a későbbi végső győztestől. Európa-bajnokok (49 kg-tól felfelé): Alizade (azeri), Selby (walesi), Gojan (moldáv), Keles (török), Moylette (ír), Evans (walesi), Koptyakov (orosz), Ward (ír), Mammadov (azeri), Omarov (orosz).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.