Beperli az államot a vetőmaggyártó

Több száz millió forintos kár érhette azokat a gyanútlan termelőket, akiknek földjén megsemmisítették a terményt, miután a hatóságok kiderítették: a területeken génmódosított vetőmaggal szennyezett kukoricát vetettek el. Az érintett cégek vitatják a hivatalos vizsgálati eredményeket. A Pioneer Zrt. igazgatója tegnap kijelentette: perelni fogják az államot.

Dénes Zoltán
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifizetik a gazdálkodóknak a hatóság által elrendelt terménymegsemmisítés miatti károkat, de a költségeket előreláthatólag továbbterhelik az államra, s várhatóan hitelrontás miatt is bírósághoz fordul a Pioneer Hi-Bred Zrt. – legalábbis erről számolt be tegnap Máthé József, a társaság igazgatója a Lánchíd Rádió Zöldgömb című műsorában. Mint ismeretes, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) laboratóriumi vizsgálataira hivatkozva eddig 950 hektárnyi területen semmisíttette meg a kukoricaültetvényeket, és várhatóan további 2500 hektáron fogja ugyanezt elrendelni, miután az ott elvetett vetőmagokat génmódosított (GMO) vetőmaggal szennyezettnek találta. A szóban forgó vetőmagokat kisebb részben a Pioneer, nagyobb részben a Monsanto nevű társaság hozta be Horvátországból, illetve Romániából.
Máthé József lapunknak arról számolt be, hogy az MGSZH annak ellenére rendelte el az érintett tételek megsemmisítését, hogy a Pioneer belső tesztjei az adott tételre mind negatív eredményt hoztak, a hatósági laborvizsgálat pedig csak 0,1 százalékos keveredési értéket mutatott. Sérelmezte azt is, hogy a megsemmisítési határozatot két és fél hónappal azután kapták kézhez, hogy a mintát az MGSZH laborjába beküldték. Hozzátette: az érintett tételeket jól nyomon követhető vevői kör vetette el. Az érintetteket biztosította, nem járhatnak rosszabbul annál, mintha a kukoricájukat betakarítva értékesítették volna.
A fenti felvetésekkel kapcsolatban az MGSZH arról számolt be, hogy a Pioneer Horvátországból származó vetőmagtételét kétszer is vizsgálták, majd a cég kérésére egy harmadik ellenőrzést is elvégeztek. Az egyik minta vizsgálata két különböző hatósági laboratóriumban történt. Ezek eredménye pozitív volt, vagyis a szennyezettség ténykérdés. Egy másik új minta eredménye valóban negatív lett. Ez felvetheti, hogy a szennyezés mértéke valóban nagyon alacsony volt, de nem bizonyítja, hogy a vetőmagtétel nem GMO-szennyezett – közölte lapunkkal az MGSZH.
Egyébként a szakigazgatási hivatal eredményeit a Monsanto Hungária Kft. is vitatja, ám érdekes módon e társaság is úgy döntött, hogy kártalanítja a gazdákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.