Blokád fennakadások nélkül

Országszerte mintegy negyven helyen tartottak félpályás útlezárással egybekötött demonstrációt a szakszervezetek. Az érdekvédők a munka világát, valamint a nyugdíjakat érintő kormányzati intézkedések ellen tiltakoztak. A rendőrség által nagy erőkkel biztosított akción lapzártáig nem történt atrocitás, az útlezárások nem okoztak komolyabb fennakadást. Ha a kormánnyal július 4-től kezdődő tárgyalások nem vezetnek eredményre, ősztől újabb, ígéretük szerint erőteljesebb demonstrációkat tartanak a szakszervezetek.

Bákonyi Ádám
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félpályás útlezárásokat tartott tegnap a Liga Szakszervezetek a munka törvénykönyve tervezett módosítása, az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetése, a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjrendszer átalakítása elleni tiltakozásul tegnap. A demonstráció legfőbb támogatója és társszervezője a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) volt, de részt vett benne a kormánnyal egyébként lojális Munkástanácsok, illetve az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete is. Országszerte tegnap estig mintegy negyven helyen, csaknem ezer autóval zárták el az utak felét, de lehetnek olyan helyek is, ahol ma reggelig tart az akció – ez a helyszíni szervezők döntésétől függött. Az Útinform tájékoztatása szerint a félpályás útlezárások napközben nem okoztak komolyabb fennakadást a közlekedésben, ugyan dugók kialakultak, de így is legfeljebb 5-10 perces várakozások voltak. Ennél valamivel többet kellett várakozni a 86-os főúton, Nádasdnál. A helyszíni beszámolók szerint az autósok békésen vették tudomásul a tüntetést, amit nagy erőkkel biztosított a rendőrség, lapzártánkig nem történt atrocitás.
Pongó Géza napközben, az egyik helyszínen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a félpályás útzárral nem a fennakadás volt a cél, hanem az, hogy megmutassák a kormánynak: a szakszervezetek nemcsak Budapesten, hanem vidéken is nyomást tudnak gyakorolni. Az FRSZ főtitkára ugyanakkor jelezte, hogy nem szándékosan, ám komoly forgalomlassítást okozott a félpályás útzár a 4-es főúton Monornál, ahol a sajtótájékoztató idején már több mint egy kilométeres sor alakult ki.
Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke közölte, ha a július 4-én kezdődő tárgyalásokon nem sikerül megállapodniuk a kormánynyal, akkor a jelenleginél nagyobb demonstrációkat szerveznek őszre. – Mivel a kormány a sztrájktörvény módosításával megnehezítette a munkahelyi tiltakozás lehetőségét, ezért az utakon és utcákon a mostaninál sokkal hatékonyabb és erősebb demonstrációkat tartanak majd a szakszervezetek – tette hozzá Gaskó.
Az eredeti tervek szerint egyébként több ágazatot érintő, országos sztrájkkal kötötték volna egybe az útlezárásokat. Munkabeszüntetést terveztek a BKV-nál, a vasúton, illetve az energiaszektorban. Más-más okokból ugyan, de végül valamennyi szakszervezet lemondta vagy elhalasztotta a tervezett munkabeszüntetéseket. A villamosenergia-ipari sztrájkbizottság, illetve a BKV-nál működő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége a kormánynyal július 4-én kezdődő tárgyalássorozat eredményességétől tette függővé, hogy a későbbiekben sztrájkol-e. Három reprezentatív vasutas-érdekképviselet pedig azért fújta le a munkabeszüntetést, mert álláspontjuk szerint az új sztrájktörvény miatt nem biztos, hogy garantálni tudták volna annak törvényességét.
A Fidesz-frakció szerint az útzárakat és tiltakozó demonstrációkat szervezők ismét bebizonyították, hogy ők nem akarnak dolgozni, és politikai céljaik érdekében attól sem riadnak vissza, hogy a munkába jutásban másokat is akadályozzanak. Közleményükben azt írják, míg a kormány és az annak munkáját támogató frakció azt akarja – és ezért mindent meg is tesz –, hogy minél több ember dolgozhasson Magyarországon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.