Bővülő világörökség: új helyszínek a listán

Ma fejeződik be az UNESCO világörökség-egyezménye végrehajtásában kiemelt szerepet játszó huszonegy tagú bizottság harmincötödik ülésszaka Párizsban. Ezen egyebek mellett új világörökségi helyszínekről is döntöttek.

P. Szabó Ernő
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnapi számunkban megírtuk: az ülésen a bizottság egyebek között felülvizsgálta a jelenleg harmincnégy veszélyeztetett világörökségi helyszín megőrzési állapotát, hogy azoknak az emberiség közös örökségeként elismert kiemelkedő egyetemes értékei fennmaradjanak, illetve ne kerüljenek veszélybe. A 35. ülésszak napirendjén összesen 135 – köztük két magyarországi – helyszínre vonatkozó döntés meghozatala szerepelt.
A bizottság elé ebben az évben harminchét új helyszínt terjesztettek be a világörökségi listára való felvételre. A döntés értelmében olyan különleges értékek kerültek fel az UNESCO világörökségi listájára, mint például a Kárpátok ősbükkösei. A Szlovákia és Ukrajna területén fekvő, érintetlen állapotban fennmaradt, mérsékelt égövi erdőség 185 kilométer hoszszan húzódik, főként lombos fafajták alkotják. A kutatók számára nagy értékkel bír ez az érintetlen terület, mert tökéletes példája annak a komplex ökoszisztémának, amely a mérsékelt égövre olyanynyira jellemző. A kolumbiai kávétermelő vidékek a fenntartható és termékeny mezőgazdasági területek kiemelkedő példái. A kávéút hat földművelési területet ölel fel, amelyen belül tizennyolc városközpont található a Nyugati- és Keleti-Kordillerák térségében. A Ram-vádi, azaz a Hold völgye a jordániai Akabától 70 kilométerre északkeleti irányban található, a Ram folyó kiszáradt medrének környéke, a világ egyik legszebb sivatagi tája. A beduinok lakta tájon a formákat a rendszertelen heves esőzések, a finom részleteket a szinte sohasem múló szél munkája alakította ki. A XX. századi építészet egyik jelentős teljesítménye is rákerült a listára, mégpedig az alsó-szászországi Alfeldben lévő Fagus-művek, amelyet Walter Gropius tervezett 1911-ben. A gyár a később világhírűvé vált építész első alkotása volt, a modern törekvések kiváló megtestesítője. Az épület falai között ma is folyik a munka, kaptafákat gyártanak, de múzeumot is berendeztek a gyárban, amely a tervezést, az építés történetét áttekinti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.