Bűnözőket hoztak haza

Nemzetközi elfogatóparancs alapján négy magyar állampolgárt hoztak haza tegnap Thaiföldről. Nincs kiadatási egyezmény a két ország között, ám belső joga alapján ezt nemzetközi szerződés nélkül is mindkét állam megteheti.

Munkatársunktól
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy, emberrablás és hamisítás, üzletszerű kéjelgés elősegítése, illetve súlyos testi sértés miatt nemzetközi elfogatóparanccsal körözött magyart hoztak haza Thaiföldről tegnap az Interpol Magyar Nemzeti Iroda és a Készenléti Rendőrség munkatársai. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az emberrablással gyanúsított B. Balázs ellen még tavaly novemberben adott ki elfogatóparancsot a BRFK szervezett bűnözés elleni osztálya. Miután felvetődött, hogy Thaiföldön bujkál, a magyar hatóságok felvették a kapcsolatot az ottaniakkal, akik június elején elfogták a férfit. A nyomozás adatai szerint B. Balázs társaival együtt megbeszélésre hívta a velük üzleti kapcsolatban álló K. F.-et. Egy budapesti étterem elkülönített részében találkoztak, ahol nagydarab, félelmet keltő férfiak vették körül, megfenyegették és megütötték, majd közölték vele, csak akkor mehet el, ha fizet. K. F.-et egy óra elteltével engedték el, miután laptopján ötmillió forintot utalt át egy általuk megadott számlaszámra. Az ügyben a rendőrség további tizenegy gyanúsítottat már korábban elfogott.
Tegnap hozták haza a jelentős kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen, társtettesként elkövetett csalással, valamint magánokirat-hamisítással gyanúsított N. István Jánost is. A rendőrség szerint 2006 októberében a férfi és a társa 3500 tonna nem létező kukoricát adott el 31 millió forintért. Egy hónappal később ugyanezzel a mesével 28 millió forintot csaltak ki második áldozatuktól is.
Két másik magyar jogerősen kiszabott börtönbüntetése elől szökött Thaiföldre, rendőrök kíséretében tegnap ők is megérkeztek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. F. Évát korábban bűnszervezetben elkövetett üzletszerű kéjelgés elősegítése miatt két év négy hónap szabadságvesztésre ítélték, D. Attilára pedig nagyobb kárt okozó csalás, súlyos testi sértés, valamint súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt egy év három hónapot szabott ki a bíróság. A Thaiföldről hazahozott négyes tagjaiként mindketten elkezdhetik szabadságvesztésük mostanáig elodázott letöltését.
Magyarország és Thaiföld között nincs kiadatási egyezmény, ám belső joga alapján ezt nemzetközi szerződés nélkül is mindkét állam megteheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.