Dacol az Akropolisz

Hírösszefoglaló
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megszorító intézkedésekkel szembeni „ellentámadást” hirdető óriás transzparenst feszítettek ki az athéni Akropoliszra tegnap reggel a PAME görög kommunista szakszervezeti szövetség aktivistái. Az időzítés oka, hogy a parlamentnek a héten kell döntenie a külföldről diktált újabb megszorító intézkedésekről az államcsőd elkerülése érdekében.
A szocialista kormány ellenzéke és a szakszervezetek ma hajnaltól 48 órás sztrájkkal készülnek tiltakozni a szerdán és csütörtökön a parlament által elfogadandó törvénycsomag ellen. Az euróövezet országai viszont attól teszik függővé az államcsőd szélén álló országnak nyújtandó pénzügyi segítséget, hogy Athén bevezeti-e ezeket az újabb megszorító intézkedéseket.
Közben megoszlanak a vélemények a görög bukás elkerülésének mikéntjéről. Nicolas Sarkozy francia elnök tegnap mindenesetre bejelentette, hogy Franciaországban megállapodásra jutott a kormány a bankokkal arról, hogy miként vegyenek részt a magánhitelezők a görög államadósság-válság kezelésében.
Alternatív megoldást vázoltak fel az amerikai bázisú Citigroup elemzői: szerintük aligha elkerülhető a súlyosan eladósodott Görögország, Portugália és Írország adósságának a csökkentése. „Szerintünk szükség van egy B tervre is, azaz a három eladósodott ország adósságának a csökkentésére” – állítják, arra hivatkozva, hogy a három országban a jelentős megszorítások ellenére is növekedni fog a következő években az államadósság. 2014-ig Görögországban a nemzeti össztermék (GDP) 180 százalékára, Portugáliában 135 százalékára, Írországban 145 százalékára.
Ezzel cseng össze Václav Klaus cseh elnök véleménye is, aki szerint egy újabb kölcsön nem az a segítség, amire az eladósodott Görögországnak leginkább szüksége van. Úgy fogalmazott: mindenki előtt világos, hogy a kölcsönt a görögök nem tudják visszafizetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.