Dánia újra ellenőrzi határait

<br /> <br /> A magas rangú politikusok optimista nyilatkozatai dacára mégis visszalépésre került sor a schengeni rendszerben. A dán parlament illetékes bizottsága tegnap úgy döntött, hogy az ország a jövő héttől visszaállítja a szúrópróbaszerű vámvizsgálatokat a Németországgal és Svédországgal közös határon.<br />

Hírösszefoglaló
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koppenhágai törvényhozás pénzügyi bizottsága 9:8 arányban szavazta meg a kormánynak a szigorításra tett javaslatát. Ennek az volt az előzménye, hogy a jobboldali radikális Dán Néppárt (PPD) nyomására a kabinet – az érintett országokkal való előzetes egyeztetés nélkül – május 10-én jelentette be, hogy visszaállítja a vámellenőrzést a német és a svéd határon. Az Európai Unió élesen bírálta az elképzelést, mondván, veszélyezteti az áruk szabad áramlását a schengeni térségen belül.
Manfred Weber német konzervatív politikus, az Európai Parlament néppárti frakciójának helyettes vezetője közölte: a dán intézkedés „teljesen elfogadhatatlan, korlátozza az utazás szabadságát, és aláássa a schengeni rendszert”. De Dánián belül sem fogadta egyöntetű igenlés az intézkedést: az ellenzék mellett a gyáriparosok szövetsége is aggodalmának adott hangot.
Lene Espersen dán külügyminiszter azzal védekezett, az intézkedés elsődleges célja a csempészés megakadályozása, többek között a fegyver- és kábítószer-szállítmányok feltartóztatása. A Lars Lokke Rasmussen vezette dán konzervatív–liberális kisebbségi kormány a dán parlamentben, a Folketingben rá van utalva a jobboldali radikális PPD-re. Együttműködésük, a politikai manőverezés jelentőségét nagymértékben fokozza, hogy a skandináv országban négy és fél hónapon belül parlamenti választásokat tartanak.
A schengeni rendszert az afrikai bevándorlókra hivatkozva a közelmúltban felülírta Franciaország, korlátozást jelentett be Ausztria, míg az ellenállás jele az is, hogy Bulgária és Románia csatlakozását politikai okokból hátráltatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.