Döcögve indul a céges hitelezés

Nem felel meg a bankrendszer a gazdaság kívánalmainak, mivel a pénzintézetek egyáltalán nem, vagy csak nagyon drágán hajlandók finanszírozni a vállalkozásokat – jelentette ki Varga István közgazdász. A kis- és középvállalkozások az elmúlt években teljesen kiszorultak a hitelezésből. A környező országok cégei könnyebb helyzetben vannak.

Munkatársunktól
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem elég, hogy a kockázatkezelési szabályok szigorodása miatt a korábban hitelképesnek minősített cégek egy része már nem jut kölcsönhöz, de akik átugorják a magasra emelt lécet, azok is csak olyan drágán juthatnak forráshoz, hogy már-már nem is éri meg nekik felvenni a hitelt – mondta el lapunknak Varga István közgazdász. A szakember szerint a hazánkban működő pénzintézeteknek sok a fizetési nehézséggel küzdő ügyfele, és a bedőlt hitelek állománya is magas. Ez arra kényszeríti a bankokat, hogy a tőkéjük jelentős részét tartsák vissza a nem teljesítő hitelállomány biztosítására, ezért nem sok kihelyezni való pénzük marad. Az egyetlen megoldás az lenne, ha az anyabankok több tőkét juttatnának a hitelezéshez, ám erre nem hajlandók, mert a saját tőkeproblémáikkal vannak elfoglalva.
Varga István azt is megjegyezte, hogy hazánkban jóval lassabban kezd magára találni a vállalati hitelezés, mint a régiónk többi országában, és ebben a lemaradásban a Magyar Nemzeti Bank felelőssége is jelentős. – Hazánkban a jegybanki kamatpolitika nemcsak függetlenül működik a kormány céljaitól, hanem egyenesen szembemegy velük – jegyezte meg a közgazdász.
A hitelezés visszafogottsága az állomány alakulásán is látszik: a vállalati hitelek összege az idei áprilisi adatok szerint 8762 milliárd forint, 382 milliárddal alacsonyabb a 2010. áprilisi 9144 milliárd forintos állománynál. A számok azt mutatják, hogy a hitelezésen belül folyamatosan visszaszorulnak a kis- és közepes vállalkozások (kkv). A banki hitelportfólión belül a kkv-szektor aránya 2008 második fél évében még 55 százalékot tett ki, ám 2010 utolsó három hónapjában már csak 40 százalék volt. A lapunknak nyilatkozó pénzintézetek szerint ezt a csökkenő tendenciát állami programokkal és garanciákkal lehet megállítani.
A bankok szerint a céges hitelezés visszaesése annak tulajdonítható, hogy az elmúlt években is alacsony volt a hitelkereslet, a vállalatok a tervezett beruházásaikat elhalasztották. Ebben a helyzetben a bankok is kockázatérzékenyebbé váltak, jelentősen szigorították a hitelezési feltételeiket.
– Ugyanakkor idén már javulhat a helyzet – állítják a lapunknak nyilatkozó bankok. A kis- és középvállalati körben például az Új Széchenyi-terv beruházási keresletélénkítő hatása adhat lendületet a hitelezésnek, bár ennek következményét inkább jövőre lehet majd érezni. A pénzintézetek azt is hozzátették, hogy a beruházások látványos növekedése még nem várható az idén, a gazdasági növekedés az exportbővülésből adódik.
Arra a kérdésre, hogy hazánkban miért megy döcögősebben a vállalati hitelezés, mint a környező országokban, a pénzintézetek azt válaszolták, hogy Csehországot és Lengyelországot kevéssé érintette a válság, így ez a szegmens gyorsabban magára talált, mint hazánkban, ugyanakkor Romániában és Szlovákiában hasonló a helyzet, mint nálunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.