Élménygazdag hal- és borünnep a Balatonnál

T A L Á L K O Z Ó<br /><br />Kilencedik alkalommal ünnepelhettük a balatoni halat és bort Csopakon, Füreden, Paloznakon és Tihanyban. A csütörtökön kezdődött négynapos fesztiválon belekóstolhattunk a jóba. A földi hívságok: finom falatok és üde olaszrizlingek mellett tartalmas közéleti beszélgetések, zene, tánc és egymásra találás várta a vendégeket.

György Zsombor
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dobó József jól kifőzte, hála – jórészt – neki, a bajai és a szegedi után lassan a csopaki halászlé is fogalommá válik. Az eltelt négy napban bőven nyílt lehetőség a kóstolásra, hiszen a bor és a gasztronómia ünnepét ültük Balatonfüreden, Csopakon, Paloznakon és Tihanyban. Halászlevet persze nem csak az ismert csopaki vendéglős főz, a balatoni ponty és társai végre kezdik el-, vagyis inkább visszanyerni méltó helyüket a hazai étkezési kultúrában. Az idén kilencedszer rendezték meg a balatoni hal és borünnepet, amit kollégánk, Kristóf Attila gondolt ki egykor, majd az ötletet a térségi polgármesterek, vendéglősök, borászok is felkarolták, fővédnöke pedig – haláláig – Mádl Ferenc volt.
Dobó József méltán büszke rá, hogy a kezdeményezés az ő vendéglőjéből indult, még akkor is, ha ma már az események központi helyszíne inkább Füred. A hal- és borünnep nem egyszerűen az evésről-ivásról szól, mint ahogyan persze maga az evés-ivás sem egyszerű táplálékbevitel, szükségszerű cselekvés, hanem igenis a kultúra része és fontos társasági esemény. Legalábbis jó volna, ha mindinkább azzá válna. Ezt is hirdetni érkezett számos előadó a Balaton északi partjára, színpadra lépett mások mellett a Magyar Állami Népi Együttes, a vendég Kecskemét város táncegyüttese, a Söndörgő, Drakula gróf pedig vásári horrort rendezett a Koczor pince előtt gyülekezők körében. Az érdeklődők találkozhattak a Magyar Nemzet, a Hír TV, a Lánchíd Rádió és Heti Válasz munkatársaival, a Célpont című műsor készítőitől ismét több kulisszatitkot is megtudhattak. A televízió és a rádió is több élő műsort sugárzott a helyszínről, mások mellett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest is vendégül látva. Megfelelő volt az időzítés: a hétvége óta Balatonfüred térségében (és Székesfehérváron is) fogható a Lánchíd Rádió.
A vitorlázók jól tudják, a Balaton szeszélyes, hamar bedühödik, de éppolyan gyorsan meg is szelídül. Szombaton a füredi Tagore sétányon mi is kaptunk a viharból, pillanatok alatt feketedett el, majd szakadt le az ég, a szél a vendéglők napernyőit tépte. De alig múlt el negyedóra, s mintha szellő sem rebbent volna, ismét felragyogott a nap, sima lett a víztükör. A horgászoknak nem kedvez a változékony idő, a halak idegesek, nem túl kapósak ilyenkor, ezt a szombati pecaverseny résztvevői is tapasztalták. Ők megtették, amit lehetett, de a legnagyobb hal így is egy csupán ötvennyolc dekás keszeg lett, a csapatok egy-másfél kiló apróhallal mentek a mérlegelésre. A paksiak arattak, már ha ez annak nevezhető. Másnap kis csapatunk is kiült a csopaki stégre, nem vittük többre, de mi is az időjárásra fogtuk. A halászléfőző versenyt szerencsére nem a frissen fogott halakra alapozták, a teli bográcsok szemlézése s a kóstolás után a zsűri a veszprémiek főztjét hozta ki a legjobbnak.
A horgászverseny után egy tál halászlevet hétszáz forintért kóstolhattunk, az éttermek ezer-ezerkétszáz forintért kínálták a halaclit, a főételeket kétezer forint körüli áron lehetett megkapni. Nálunk Dobóék szürkeharcsa-paprikása kapros juhtúrós galuskával vitte a prímet az ételek közül, borból nehezebb a választás. Jásdiéknál cabernet franc-t is kóstolunk, ami a térségre nem igazán jellemző fajta, de ettől még jó. Nagyon jó. A térség és az ünnep fő bora persze az olaszrizling, Jásdiék mellett megkóstoltuk – persze mindegyiket csak mértékkel – a Koczor, a Figula, a Hudák, a Mészáros, a Vivamus és a Lídia borház nedűit is, első helyezettet nem hoztunk ki, de bármelyikhez szívesen visszatérnénk. A szombati nyitott pincés éjszakán a jelzőtüzeket kellett csak követni, ezek mutatták az irányt a vendégeket váró borászatokhoz. A rettenetes hidegben, tíz fok sem volt, jólesett a tűz mellé állni, az „aszófői lófingatóként” ismert körtepálinka is körbejárt a belső fűtés érdekében. Hajnal kettő körül Jásdiék még kitartottak, mi is. Présházuk 1851-ben épült, alatta a pincerendszer ötven évvel korábban, ezt vette meg a család, meg hozzá a húsz hektár birtokot 1998-ban. Előtte Budapesten éltek, férj és feleség is közgazdászként dolgozott, de elegük lett a nagyvárosból. Barátaik őrültnek nevezték őket, amiért ekkorát kockáztattak, de az asszony azt mondja, jól döntöttek. A birtok egykor Ranolder János püspök gazdaságához tartozott, ennek bevételeiből tartottak fenn iskolát, támogatták a szegényeket. Nevét ma egy rizling-furmint házasítás is őrzi.
S mitől igazán jellegzetes a különben a szegedihez hasonló csopaki halászlé? Természetesen attól, hogy a belekerülő ponty és keszeg kizárólag balatoni lehet. Minden más már ízlés kérdése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.