Érdekvédelem milliárdokért

Az illetékes parlamenti bizottság szerint felezni kellene a MÁV szakszervezetekre fordított költségeit, a társaságnál egyelőre viszont csak a munkaidő-kedvezmény 21, a szakszervezeti vezetők alapbérének pedig 17 százalékos csökkentése történt meg, így továbbra is milliárdokat fizetnek a hivatásos érdekvédelemért.

Bákonyi Ádám
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többszörösére emelkedett a szakszervezeti juttatásokra szánt összeg a MÁV-nál 2002 óta, ezért azt a kilenc évvel ezelőtti szintre kellene visszaállítani – javasolta a vasúttársaság jelenlegi gazdasági helyzetéhez vezető döntéseket vizsgáló parlamenti bizottság. A 2002-es kormányváltás után titkos megállapodást kötött a MÁV akkori vezetése a reprezentatív vasutas-szakszervezetekkel. Ennek értelmében a társaság az érdekképviseletek 66 tisztségviselőjét vette át a humánpolitikai vezérigazgató-helyettes szervezeti egységébe, az első számú szakszervezeti vezetők már ekkor havi 700 ezer forintot kaptak.
Bár a megállapodás eredetileg csak négy évre szólt, az összeg 2010-re végül már másfél millió forintra emelkedett az első számú érdekvédők esetében, de a többiek sem kaptak 650 ezer forintnál kevesebbet, az átlagos fizetés 750–850 ezer forint közé esett tavaly. Míg a szakszervezetek 2002-ben háromszázmillió forintot kaptak munkaidő-kedvezményként, az összeg tavalyra kilencszázmillió forintra emelkedett.

*

A hivatásos érdekvédelemért tehát éves szinten, összességében másfél-kétmilliárd forintot fizetett a vasúttársaság. A MÁV vezetése a parlamenti vizsgálóbizottság javaslatait kiemelt fontossággal kezeli, és vizsgálja azok megvalósításának lehetséges alternatíváit – közölték megkeresésünkre a társaságnál. Hozzátették, a munka törvénykönyvének megfelelően munkaidő-kedvezményt biztosítanak a szakszervezeteknek, a fel nem használt munkaidő-kedvezmény után pedig a törvényben előírt kötelező pénzbeli megváltást fizetik nekik. „Mivel ez utóbbi a törvény alapján a szakszervezeti tagok létszámától és a szakszervezeti tisztségviselők átlagos előző naptári évi átlagkeresetétől függ, ezért ennek mértékének csökkentése a munkáltató számára nagy kihívást jelentő feladat” – közölték. „A szakszervezetek együttműködésének is köszönhetően a MÁV már az ez évi megállapodásokban is érvényesítette ezt a javaslatot, és így a munkaidő-kedvezmény mértéke huszonegy, a szakszervezeti vezetők alapbére pedig tizenhét százalékkal csökkent” – tették hozzá. A parlamenti vizsgálóbizottság javaslatának érvényesítéséről beszélni túlzás, hiszen 1,5 helyett most 1,25 milliós fizetést kapnak az első számú érdekvédők, a 900 milliós munkaidő-megváltás pedig 711 millióra csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.