Eredménytelen pártszavazás az MSZP-ben

Az előzetes adatok szerint megközelítette a nyolcezret azok száma, akik részt vettek az MSZP pártszavazásán – jelentette be Molnár Zsolt, a szocialisták szervezési igazgatója tegnap. Úgy tudjuk, a szavazó párttagok 20-25 százaléka nemmel voksolt, ami azt jelenti, hogy várhatóan eredménytelen lesz a Gyurcsány Ferenc vezette platform kezdeményezése.

Török László
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Zsolt bejelentette, hogy 168 állandó pártirodában és 22 eseti választóhelyiségben 31 590 párttag vehetett részt a pártszavazáson. A politikus az előzetes adatok alapján közölte: a részvétel megközelíti a nyolcezret, tehát nagyjából 25 százalékos részvételi arány mellett zajlott le június 21. és 28. között az esemény, amelynek hivatalos eredményét szombaton a választmány ismerteti majd, miután a pénteken összeülő országos választási bizottság összegzi a voksokat. A szervezési igazgató közölte, a pártszavazás rendben zajlott, bár kisebb pontatlanságok és hibák előfordultak, amelyekkel a helyi választási bizottságok vagy etikai bizottságok foglalkoznak majd. Molnár Zsolt kérdésünkre, miként jött ki a 31 590 fős párttagság, elmondta: a pártszavazás folyamata kezdetén a központi tagnyilvántartást egyeztették a helyi szervezetekével, így kalkulálták ki a számot.

*

Az eredményességhez a 32 ezres tagság felének részvételére vagy a tagság 25 százalékának egyirányú szavazatára lenne szükség. Információink szerint a viszonylag magas részvételi arány ellenére eredménytelen lesz a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform kezdeményezése.
Úgy tudjuk ugyanis, hogy a megjelentek 20-25 százaléka nemmel szavazott a pártszavazás kérdéseire.
Varju László, a Demokratikus Koalíció platform (DK) ügyvezetője a délutáni órákban még hat-hétezres részvételi számról beszélt, amely szerinte jelzi, hogy az aktív párttagok nagy többsége elment szavazni, és már ez is siker. Érdeklődésünkre kijelentette, ez egy véleménynyilvánító szavazás volt, amely azonban irányt mutathat a következő időszakra a pártszervezet megújítása tekintetében. – A pártvezetőségnek nagy a felelőssége abban, hogy az eredményt így értékelje – mondta Varju László. A DK közleménye arra hívta fel a figyelmet, hogy a pártszavazáson részt vevők száma a többszöröse annak, mint ahány párttag tagja van a platformjuknak. A Gyurcsány Ferenc vezette szervezet arra kérte az MSZP vezetőit, hogy „hallják meg a változást akarók hangját”.
A volt miniszterelnök a Facebookon már tegnap reggel valódi politikai sikernek értékelte a pártszavazást, megjegyezve, az MSZP-nek nyilvánvalóan nincs 30 ezer tagja. – Most látjuk, hogy a nyilvántartások mennyire pontatlanok. Sokak neve kétszer is szerepel az adatbázisban, meghalt vagy kilépett tagjainkat meg sok helyen nem törölték a nyilvántartásból – írta Gyurcsány Ferenc, aki szerint fontos, hogy a párttagok harmada, negyede aktív politikailag. A politikus szerint az MSZP-nek országosan 8-10 ezer olyan tagja lehet, akivel politikájuk formálásában tényleg számolni kell. – Abban meg teljesen biztos vagyok, hogy a feltett kérdésekre adott válaszok közt az igenek lesznek túlsúlyban – vélekedett az exkormányfő, hozzátéve, „az meg a vezetés politikai bölcsességén múlik, hogy megérti-e a pártszavazás üzenetét”.
A múlt szerdán kezdődött pártszavazáson az MSZP tagjai arról dönthettek, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket. Véleményt mondhattak arról, hogy tisztségviselőiknek kötelezően vagyonnyilatkozatot kelljen tenniük, egy kérdés a pártgazdálkodás átláthatóbbá tételére vonatkozott, egy pedig a párton belüli funkcióhalmozás ellen lépett fel.

Török Zsolt és a protokoll. Hivatalosan lezártnak tekintik az MSZP-ben azt a kis „malőrt”, amely Török Zsolt pártszóvivő hét végi Facebook-bejegyzése miatt bontakozott ki. A politikus majmoknak és lükéknek nevezte azokat, akik részt vesznek a pártszavazáson, a Demokratikus Koalíció platform vezetőit pedig unatkozó gazdagoknak minősítette, akik a Fidesz és a Jobbik politikai szándékai szerint politizálnak. Úgy tudjuk, vannak olyanok, akik szerint Török felsőbb utasítás hiányában nem ment volna neki Gyurcsányéknak. Szocialista informátorunk elmondta, pártszóvivőként a protokoll szerint kampányidőszakon kívül a pártelnökkel (Mesterházy Attila) és a kommunikációs igazgatóval (Déri Balázs) kell egyeztetnie megszólalásait Török Zsoltnak. Mesterházy egyébként hétfőn bekérette a szóvivőt magához, és egy nem túl baráti beszélgetést is folytattak. Török Zsolt bocsánatot kért bejegyzései miatt. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.