Európai kapituláció

Nánási Tamás
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikor döbbenünk rá végre arra, hogy nem vehetjük át büntetlenül az isten szerepét? Honnan vesszük a bátorságot és a felhatalmazást ahhoz, hogy átalakítsuk a teremtés művét? Miért gondoljuk azt, hogy amikor a génekbe táplált tulajdonságokat kicseréljük vagy átrendezzük, akkor pontosan láthatjuk előre a tetteink következményeit? Ezekkel a kérdésekkel próbáltam védeni a magam igazát bő egy évtizeddel ezelőtt, amikor agrárügyekkel foglalkozó kollégáimmal összevitatkoztunk azon, hogy a genetikailag nmódosított élőlények (GMO) kárt vagy hasznot jelentenek-e a világnak. Ők kivétel nélkül az utóbbi változat mellett voltak, nekem pedig azt rótták fel, hogy hitbéli kérdésre változtatom a problémát, aminek köze nincs a szakmai, tudományos megállapításokhoz.
Igen. Épp az a gondom azóta is, hogy a kettőnek nincs köze egymáshoz. Pedig tapasztalataim szerint a génmódosítás megítélése azon kérdések közé tartozik, amelyeknél a lelkiismeret a legjobb tanácsadó. Már csak azért is, mert a tudomány ebben az ügyben nem ad világos eligazítást. Józan megállapítások, elfogulatlan válaszok helyett inkább az indulatok sisteregnek. Aki ebbe a darázsfészekbe belenyúl, vég nélkül hallgathatja eredmény nélkül az érveket és ellenérveket. Ha viszont a gazdasági, üzleti mozgatórugók felől szemléljük a kérdést, jóval egyszerűbbé válik a helyzet.
A génmódosított növények – elsősorban a gabonák – európai termesztésének engedélyezése egy több évtizede zajló világkereskedelmi háború része. A küzdelem tétje az, hogy fennmaradhat-e az az uniós agrárpolitika, amelyik a mezőgazdaságot nem ipari termelésként kezeli, hanem olyan eszközként, amelyik életet és jövőt biztosít a hagyományos falusi társadalmaknak. A tengerentúli agrárkonszernek, ahová betették a lábukat, pont ezt a világot tették tönkre, földönfutó, nincstelen milliókkal tömve tele a metropoliszokat. Miközben egyes érvelések szerint a génmódosított gabonák terjedése a csodaszer a lassan egymilliárd embert érintő, világméretű éhezés megoldására, példák sora dokumentálja, hogy a génmódosított növények termesztésére bevont területek növekedése miatt a fejlődő országokban családok sokaságának kellett elhagynia a szülőföldjét. Mert a vidéki emberek helyben tartása és az agráripar profitérdeke nem fér össze. Márpedig a génmódosított gabonák bevezetése mellett is az a legfőbb üzleti érv, hogy jóval nagyobb haszon érhető el velük, mint a hagyományos fajtákkal és termeléssel.
S ezzel megérkeztünk a lényeghez. Ez az, ami lassan, de egyelőre lépésről lépésre morzsolja fel az európai hadállásokat. A felmérések szerint kontinensünk fogyasztóinak legalább a kétharmada nem vásárolna génmódosított növényekből készült termékeket. A vidéki megélhetés egyik zálogát jelentő európai kisgazdaságok leginkább az őshonos, tájjellegű, biotermeléssel előállított élelmiszerre alapozhatják a jövőjüket. Mégis, a brüsszeli Európai Bizottság – a nagygazdaságok érdekeit szolgálva, saját agrárpolitikájának ellentmondva – évek óta nyitogatja a kiskapukat a génmódosított vetőmagok előtt, és ezek bevezetése mellett érvel. Azzal pedig, hogy lehetővé tették a termesztés nemzeti szintű engedélyezését, uniós országok sora nyílik meg az amerikai konszernek előtt. Fordulóponton vagyunk, Európa kapituláció előtt áll, most kell fokozniuk a multiknak a nyomást. Főleg egy olyan gabonatermelő és magát még GMO-mentesnek hirdető államban, mint Magyarország. A mostani botrány nemzetbiztonsági jelentőségű ütközetnek számít. A világkereskedelmi háború már a baranyai földeken zajlik, és a megtörésünkhöz – a jelek szerint – bármilyen eszköz bevethető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.