Felszabaduló olajkészletek

Története során harmadszor szabadítja fel stratégiai olajkészletét a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A szervezet a jövő hónapban napi kétmillió hordónyi fekete aranyat juttat a piacokra, hogy ezzel ellensúlyozza a líbiai termelés kiesését. Az olaj árfolyama emiatt jókorát zuhant, ugyanakkor elemzők szerint nem volt szerencsés a mostani időzítés.

Dékány Lóránt
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmasat zuhant az olaj ára a világpiacon, miután a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 28 tagállama úgy döntött, a szervezet fennállásának történetében harmadszor is hozzányúlnak a stratégiai olajkészletükhöz. A távirati irodához eljuttatott közlemény szerint a következő hónapban napi 2 millió hordónyi pótlólagos nyersolaj jut el így a globális olajpiacokra. Az IEA célja ezzel az, hogy pótolja a líbiai események miatt kieső mennyiséget, emiatt ugyanis májusig összesen 132 millió hordónyi olaj tűnt el a piacról.
– Közel sem mondható tökéletesnek az időzítés – vélekedtek az Equilor Befektetési Zrt. szakértői tegnap kiadott elemzésükben. Mint fogalmaztak, kérdés, hogy az IEA melyik grafikonok tanulmányozása után döntött, mivel az olajár jó ideje folyamatosan morzsolódik. Hozzátették, a 60 millió hordónyi érték egyébként 18 órányi globális olajtermelésnek felel meg, mégis elbizonytalanodtak a befektetők a jövőt illetően, és ennek következtében négyhavi mélypontra csuklott a tengerentúlon irányadónak számító WTI olajtípus árfolyama. (Pénteken egy hordó már 91 dollárnál is kevesebbet ért, holott a hét közepén még 95 dollárnál is drágább volt).
Ugyancsak meglepte az IEA lépése a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC): szerintük ugyanis semmi szükség nem volt a stratégiai készletek bevetésére. Az OPEC olajügyi miniszterei június elején nem tudtak megállapodni a szervezet termelésének növeléséről, ám ezt követően Szaúd-Arábia szinte azonnal bejelentette, hogy kész bővíteni a felhozatalát. Irán – amely ellenezte az OPEC termelésnövelésre vonatkozó javaslatát – egyik képviselője szerint nem lehet mivel igazolni az IEA döntését. Mások – akik támogatták a szaúdi elképzelést – azonban ugyancsak értetlenségüknek adtak hangot. Név nélkül nyilatkozva elmondták, jelenleg az olajár nincs 150 dolláron, és a többletkínálatra egyébként sincs sok vevő.
Az IEA által beharangozott többletolaj felét az Egyesült Államok adja, ez másfél napi amerikai olajfogyasztásnak felel meg. A 28 tagország teljes olajkészletei egyébként meghaladják a 4,1 milliárd hordót, ebből 1,6 milliárd kizárólag rendkívüli esetekben hívható le. A szervezet olajimportőreinek – jogi kötelezettség mellett – 90 napi nettó olajbehozataluknak megfelelő nyersolajat kell tartalékolniuk, ezek az országok azonban jóval az előírt minimum felett tárolnak, jelenleg ugyanis 146 napi nettó importjuknak felelnek meg tartalékaik. A tartalékok felszabadításának elrendelésétől átlagosan mintegy 13 nap telik el, amíg a rendelkezésre bocsátott olajmennyiség ténylegesen piacra kerül.

Szerb terjeszkedés. A szerb Kőolajipari Vállalat tudatta: tevékenységét szélesíteni kívánja a régiónkban, mások mellett Magyarországon is. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.