Háromezer jogsértő pályázat

A tavalyi kormányváltás után több mint hatvan nagy értékű uniós pályázat miatt tettek feljelentést a beruházásokat felügyelő állami szervezetek.

Jakubász Tamás
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fesztivál. Közös sátrat állít a jövő hét közepén kezdődő soproni VOLT fesztiválon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Az Új Széchenyi-terv elnevezésű sátorban délelőttönként közkedvelt magyar filmeket vetítenek, ezután közéleti szereplők pódiumbeszélgetéseit hallgathatják meg az érdeklődők. A Magyarország uniós elnökségének zárófesztiváljaként is számon tartott könnyűzenei rendezvényen a látogatók információs pontoknál kaphatnak felvilágosítást arról, milyen pályázati lehetőségeket kínál számukra az Új Széchenyi-terv.


Az elmúlt két ciklusban háromezer EU-s pályázatnál sértették meg az előírásokat. Több esetben durva szabálytalanságok kísérték a szocialista kormányok időszakában az európai uniós támogatások elnyeréséért kiírt pályázatok lebonyolítását – ez derül ki abból az összeállításból, amelyet kérésünkre készített el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). A hivatalos közlés szerint a legnagyobb gondot az okozta, hogy sokszor figyelmen kívül hagyták a közbeszerzési szabályokat.
*
Megtudtuk, hogy 2004 és 2010 között nagyjából negyvenezer pályázat támogatásáról határoztak a honi hatóságok, ám utóbb kiderült: több mint háromezer esetben viszszaélés történt. Az előírásokat megsértő eljárásokban a pályázók – többségében uniós forrásból – összességében 460 milliárd forintot kaptak – a jogellenesen megszerzett pénzeket a hatóságok utóbb visszavették. Az elmúlt két kormányzati ciklusban összesen 4600 milliárd forintot osztottak szét az EU-s pályázatokon, vagyis a támogatás címén folyósított minden tíz forintból egyet szabálytalanul igényeltek.
A fejlesztési ügynökség kérdésünkre elsőként a közbeszerzési előírások megsértését említette. Különösen gyakori volt a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás. Emellett a pályázók többször trükköztek a pótmunkával: némelykor szabálytalan szerződésmódosításokat írtak alá a többlettevékenységekről, máskor fiktív munkát igyekeztek költségként elszámolni. Az NFÜ a szabályszegések között említette a valótlan adatközlést is. Előfordult, hogy a pályázó használt gépét szerette volna újként feltüntetni, s ehhez meghamisította a berendezés azonosítóját. Mások fiktív számlákat nyújtottak be, megint mások többször próbálták meg ugyanazt a költséget – más megnevezéssel – elszámolni. Egyes képzési pályázatok kapcsán is csalásra bukkantak az ellenőrök. Tanfolyamszervező vállalkozások például hamis jelenléti ívvel kívánták igazolni, hogy kellő létszámú hallgatónak tartottak oktatást. Előfordult, hogy a cég – papíron – áthelyezte a beruházást: a nagyobb összeg megszerzésének reményében más területet jelölt meg a fejlesztés helyeként.
A 2010-es kormányváltás után a szabálytalan eljárások miatt több feljelentést is tettek az állami szervezetek. Az NFÜ a szegedi villamospálya-felújítás miatt fordult az igazságszolgáltatáshoz. Az ügynökség azt feltételezi, hogy ismeretlen tettesek versenykorlátozó megállapodást kötöttek a közbeszerzési eljárásban. Mint ismeretes, a beruházás 25,2 milliárdos költségéből 21,5 milliárdot az EU, 3,7 milliárd forintot pedig Magyarország áll. Az utóbbi hónapokban az állami intézmények közül a Pro Régió Ügynökség két észrevételt tett, az iratok 104 millió forint gyanús elköltéséről szólnak. A VÁTI Nonprofit Kft. 14 beadványt fogalmazott meg, gyanúja szerint 490 millió forinttal kapcsolatban követhettek el bűncselekményt. A MAG-Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. 52 kétes esetet hozott a nyomozó hatóság tudomására, szerinte 404 millió forint sorsa tisztázatlan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.