Hátsó udvar

Jókora követ dobott Traian Basescu államelnök a román belpolitika nyári állóvizébe, amikor bejelentette elképzelését a nyolc, úgynevezett szupermegye létrehozásáról. A székelyföldi magyarok attól tartanak, az új közigazgatási felosztásban felgyorsul az amúgy sem lassú beolvadás, és az újramegyésítés az utolsó csapás lesz az identitásuk megőrzéséért vívott harcukban, ezért készek az utcára menni. Bukaresti politikusok erre azt mondják: Hargita és Kovászna megye lakói új Koszovót akarnak Erdélyben.

Lukács Csaba
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben gyönyörű természeti adottságokkal rendelkezik a tömbmagyar régió, gazdasági értelemben Románia peremvidékének számít. Hargita és Kovász-na megye rendre az utolsó helyen végez, amikor a Bukarestből vagy Brüsszelből érkező pénzt osztják. A gazdasági állapotokat jól jellemzi, hogy Romániában a magyarok által benépesített megyékben a legalacsonyabb a nettó átlagjövedelem. Kovászna egész pontosan a legutolsó romániai megye a nettó átlagjövedelem szempontjából. Előtte Hargita van, no meg a szintén jelentős magyarságú Bihar és Szatmár.
Mindenekelőtt azonban próbáljuk behatárolni azt a Székelyföldet, amely legutóbb egy brüsszeli képviselet nyitása kapcsán verte ki a biztosítékot Bukarestben: román politikusok szerint egyenesen nem is létezik ez az elnevezés, így nem is nyithat követséget az Európai Unió fővárosában. A régió meghatározása előtt fontos felidézni Románia jelenlegi közigazgatási felosztását: az országot negyvenegy megye és a főváros alkotja, amely nyolc úgynevezett fejlesztési régióba tömörülve próbál Brüsszeltől minél több eurót megpályázni.

*

Az államfő javaslata szerint ebből a nyolc eurorégióból lennének úgynevezett szupermegyék, mert így évente több százmillió eurós adminisztrációs költséget takaríthatna meg az ország a bürokrácia leépítésével, hiszen a megyei intézmények négyötödét be lehetne zárni.
A magyar többségű megyék (Hargita, Kovászna és Maros) az úgynevezett hetes nagyrégióban (más néven középrégió) vannak Fehér, Szeben és Brassó megyével közösen. A történelmi hűséghez tartozik, hogy 1998-ban, az eurorégiók kialakításának idején a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem talált kivetnivalót a Székelyföld Gyulafehérvárhoz csatolásában, mi több, a középrégió alakuló ülése Csíkszeredában volt, ahol szó nélkül hagyták, hogy másutt legyen a központ.
A történelmi Székelyföld tehát három jelenlegi megye területén található. Maros, Hargita és Kovászna tizennégy városa közül tizenegyben a magyarok vannak többségben (ezek közül a legkisebb közösség ezerhétszáz, a legnagyobb hatvankétezres lélekszámú), és ebben a térségben él jelenleg a romániai magyarság közel fele. Ha megnézzük e megyékben a magyarok arányát, érdekes adatokat kapunk: Hargitában a lakosság nyolcvanöt százaléka magyar (egyedül Maroshévíz környékén él jelentős számban román anyanyelvű lakosság), Kovásznában is majdnem hetvenöt százalék (itt Bodzaforduló és Szitabodza környékén élnek a többségi nemzet tagjai); míg Maros megyében is van egy színmagyar rész a Szováta–Balavásár szakaszon (Marosban az összlakosság 39 százaléka magyar).
Csutak István Csíkszeredában élő fejlesztéspolitikai szakértő pár esztendeje sokkoló eredményű tanulmányt készített a térségről, amelyet politikusoknak is eljuttatott. Ebből kiderül: a régióban a magyar népesség nagy ütemben fogy, és romlik a korfa összetétele. Igaz ugyan, hogy a gazdasági értelemben szegény Székelyföld mindig is kibocsátó szerepet játszott, de míg a távozók korábban megmaradtak magyar nyelvterületen, napjainkban már nem állnak meg Magyarország nyugati határainál. Másik oldalról erőteljes belső emigráció van a román vidékekről a Székelyföld irányába (elsősorban hatalmi nyomásra), ez is módosítja a népességi arányokat. A helyzetet súlyosbítja, hogy a tartós munkanélküliség a térségben az országos átlag fölött van, a közösség egészségi állapota pedig már középtávon gondot okoz. A népesség nagy ütemben fogy (az elöregedés, a születések csökkenő száma és a migráció miatt), és romlik a korfa összetétele is. Nő az ezer potenciálisan aktív személyre számított időskori függőségi ráta, így kevesebb mint tíz éven belül a munkaképes lakosok száma és aránya jelentős mértékben csökken. Tovább fogy az iskoláskorú gyermekek száma, a legnagyobb számban a gimnáziumi-szakoktatási tanulmányokat folytató fiatalok körében. Miközben a tartós munkanélküliség jóval az országos átlag fölött van, paradox módon már a közeljövőben gondot fog okozni a tizenöt–huszonöt év közötti munkavállalók hiánya, főként az egészségügyben és az építkezésben. E jelenség miatt még nehezebbé válik a felzárkózás.
Nemcsak a gazdaságban van baj, hanem a közösség egészségi állapotában is. Igen kedvezőtlenek az egészségi mutatók, elsősorban az egészségtelen életmód és táplálkozás, valamint a magas alkoholfogyasztással összefüggő elhalálozás miatt. A térségben százötven kilométeres körzetben nincs intervencionális kardiológia, így nagyon magas a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta elhalálozási arány. Országos szinten is kiugróan magas a pszichés betegségben szenvedők és az öngyilkosok aránya. A diagnosztikai eszközök hiánya miatt a rákos megbetegedéseket későn fedezik fel, és a kezelés is korszerűtlen. Nem létezik rehabilitációs rendszer vagy hálózat a neurológiai, kardiológiai vagy mozgásszervi betegeknek. Különös jelenség, hogy miközben a szakorvosképzésre jelentkezők körében több a magyar nemzetiségű, ez a felvettek számában már nem mutatkozik meg – sőt az arány megfordul –, ugyanakkor az elvándorló orvosok között elsősorban magyarokat találunk. A nyelveket beszélő orvosok Nyugat-Európába, a többiek Magyarországra távoznak.
Csutak István szerint a helyzet ma annyira megváltozott, hogy nem is a Székelyföld felzárkóztatásáról beszélhetünk, hanem arról, hogy a leszakadás üteme mérséklődjék. Pedig lenne jó példa Romániában: a többségében román ajkú Nyugat-Erdélynek sikerült magasabb sebességre kapcsolnia, így már Kelet-Magyarországot is lekörözi. Érdekes – politikai – adalék, hogy a rendszerváltást követő évek többségében a romániai magyarok politikai szerveződése, az RMDSZ kormányon volt, de így sem sikerült a leszakadást megállítani vagy lefékezni. Még szerencse – mondja ironikusan a kutató –, hogy a vásárlóerőt mérő adatokat nem kaptuk meg, mert ezen a területen talán még elkeserítőbb lenne a helyzet a magyar megyék hátrányára.
Bár a tanulmány készítője eddig mintegy félszáz politikussal ismertette munkáját, az elemzés nem váltott ki túl nagy visszhangot a döntéshozók körében. Talán épp a munka szigorú szakmaisága miatt, illetve azért, mert nemigen alkalmas győzelmi jelentések gyártására.
A kutató azt is megvizsgálta, az országba érkező uniós támogatás hova érkezett és hogyan hasznosult az elmúlt években. A Székelyföldet kedvezőtlen helyzetbe hozza, hogy gazdag szomszédainak, vagyis Brassó és Szeben megyének köszönhetően fejlett régiónak a része, ezért az átlagosnál kisebb juttatást kap Brüsszeltől. A régión belül Brassó visz el szinte mindent, utána pedig a gyulafehérvári központnak köszönhetően Fehér megye, majd Szeben következik a sorban. A viszonyokat jól jelzi, hogy miközben Hargitában és Kovásznában a szinte járhatatlan utak okoznak problémát, és sok helyen hiányzik a közművesítés, Brassó nemzetközi repülőteret épít. Az olló pedig egyre nyílik, a térség még jobban szétszakad.
Csutak tanulmányában számba vette a gyengeségek listáját – ez majdnem felsorolhatatlan –, erősségként viszont szinte csak az érintetlen természetet tudta megemlíteni. Amikor megvizsgálta az unióból érkező források mértékét, az is kiderült, hogy a három erdélyi régióban a magyarok lakta megyék jellemzően vesztesek: a Románia hátsó udvarának számító Hargitába és Kovásznába például az országba érkező uniós pénz kevesebb mint egy százaléka jutott!
A fenti tények tükrében logikus lenne, ha a román politikusok hagynák a leszakadó megyéket egyesülni és külön régiót alkotni, mert így nem húzzák vissza magukkal a jobban teljesítőket. (Talán ezt célozta Traian Basescu államelnök ördögien ravasz „kompromisszumos javaslata” is, amely szerint létrehozta volna a nyolc szupermegyét, egyenként közel hárommilliós lakosságszámmal, de meghagyta volna önállónak a 342 ezer fős lakosságú Hargita és a 222 ezer fős Kovászna megyét, egyesülési tilalommal – és könnyen elképzelhető, milyen érdekérvényesítő képességgel.)
Varujan Vosganian, a Nemzeti Liberális Párt alelnöke nemrég úgy nyilatkozott, hogy Kovászna és Hargita semmilyen autonómiában nem tudna megélni, mert a két megye a bukaresti alapoktól függ, és gazdaságuk kizárólag fakitermelésen és borvízen alapszik. A politikus utóbbiban biztos téved, hiszen az ásványvízforrások koncessziós díját Bukarest szedi, mert az ásványvíz altalajkincsnek minősül.
A számtalan változatban megrajzolt eurorégiós és szupermegyés térképek egyik változata sem számolt a Székelyfölddel mint önálló entitással – Bukarestben félnek a magyar többségű régiótól. Mindenki az uniós szabályok mögé bújva próbálja elvenni a döntés politikai-etnikai élét (a fő érv az, hogy az így létrejövő közigazgatási egység mind lélekszámban, mind területben kisebb lenne, mint az előírt), pedig a régiók meghatározását szabályozó brüsszeli rendelet így fogalmaz: „egyes nem közigazgatási egységek sajátos földrajzi, társadalmi-gazdasági, történelmi, kulturális vagy környezeti körülmények miatt eltérhetnek a fenti küszöbértékektől”. Ráadásul nem is térnének el, hiszen az EU által javasolt népesség a fejlesztési régiókban nyolcszázezer és hárommillió között lehet, a három megyében viszont összesen 1,165 millióan élnek. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy létezik egy Románia által ratifikált nemzetközi szerződés, amely szerint közigazgatási reformmal mesterségesen nem lehet megváltoztatni az etnikai arányokat.
A román kormánykoalíció (amelynek az RMDSZ is tagja) szakadásközeli állapotba jutott a szupermegyék kapcsán, s az ellenzék egyértelműen elutasítja a kezdeményezést. A kormányon lévő Demokrata Liberális Párt (DLP) Kovászna megyei elnöke egyenesen a koszovói forgatókönyvet emlegette, és etnikai villongásoktól tart, miután több romániai magyar politikus azt mondta: a székelyek utcára vonulnak, ha mindenáron román többségű óriásmegyékbe akarják kényszeríteni őket. (Külön balkáni ízt ad a villongásnak, hogy a fent említett román politikus cége – Kovászna Megye Tanácsának megrendelésére – szó nélkül elkészítette a sokat vitatott Székelyföld táblákat. A pénznek ezek szerint Erdélyben sincs szaga.) A héten aztán – úgy tűnik – időhúzó béke köttetett: az RMDSZ és a DLP megegyezett, hogy elhalasztják a régióátszervezést.
Miközben a politikusok látszólag háborúznak, a feszültség a szórványban élő és magukat megvédeni nehezebben tudó magyarokon csattan: néhány napja gyulafehérvári suhancok baseballütővel agyba-főbe verték a helyi magyar katolikus teológia rektorát. Oláh Zoltán bűne azt volt, hogy le akarta fényképezni a magyarellenes jelszavakat kiabáló kamaszokat, akik kővel dobálták be az intézet ablakait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.