Helgoland megosztott marad

Stefan Lázár
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonytalan jövő előtt áll Németország különleges turisztikai érdekessége, az Északi-tengerhez tartozó Helgoland szigete, amelyet 1720-ban kettészakított a szökőár. Majd háromszáz év elteltével elodázhatatlannak tűnik a schleswig-holsteini tengerparttól 70 kilométerre magasba emelkedő elősziget és az elsősorban fürdőzők használta, mindössze 700 000 négyzetméteres dűne (fövenypart) összekapcsolása. A két szárazföldet elválasztó vízfelület feltöltése 100 millió eurós költséggel járna. Enélkül – Jörg Singer polgármester szerint – az idegenforgalomból élő sziget gazdasági jövője bizonytalan lábakon áll. E véleményt nem volt hajlandó magáévá tenni az 1300 főnyi lakosság, és népszavazással elutasította az egyesítés tervét.
Helgoland kalandos múltra tekint vissza. Állt dán és angol fennhatóság alatt, majd 1890-ben a Német Birodalom birtokába került. A II. világháború során jól kiépített katonai erődítménynek adott otthont. A település előbb a brit bombázók támadásának esett áldozatul, majd miután 1947-ben felrobbantották a hitleri bázis föld alatti berendezéseit is, és az angol megszállók visszaadták a szigetet az NSZK-nak, megkezdődhetett az újjáépítés.
A látogatókat kezdettől fogva két cél vonzotta: Helgoland különleges természeti fekvése, az itt látható fókák és vándormadarak, illetve a sziget kiváltságának számító vámmentesség. A turisták tetemes része mindössze egy napra érkezik, hogy a „Lung Wai” bevásárlóutcán jutányosan válogathasson a „Duty-free” üzletek kínálta árukból. A kirándulóhajók utasainak négy óra áll rendelkezésükre, hogy elköltsék a pénzüket. Több napot és éjszakát átlagosan évente hatvanezer személy tölt el a szigeten. A lakosság fő bevételi forrását a turizmus jelenti.
A mindössze egy négyzetkilométer nagyságú sziget gazdasági jövőjében azonban a jelek szerint egyesek nem bíztak, az állandó jelleggel itt élő polgárok száma 1300-ra csökkent. Ennek a folyamatnak a feltartóztatását szolgálta volna a két szigetrész összekapcsolása. Helgoland beépíthető területe e megoldással 300 000 négyzetméterrel megnövekedett volna, további helyet adva a lakásoknak, szállodáknak és a természetes elektromos energiáról gondoskodó szélkerekeknek. A környezetvédők azonban másképpen ítélték meg a helyzetet, szerintük ez durva beavatkozás a tenger megszokott világába, és azzal érveltek, hogy a fókák gyerekszobájának tartott fövenypart komoly károkat szenvedne. „Ha a szigetrészek között közlekedő vízi taxik helyét szárazföldi kapcsolat váltaná fel, akkor megnövekedne az érdeklődők száma, és ez zavarná az állatokat” – hangoztatta a környezetvédelmi szövetség. A népszavazáson részt vevőknek közel 55 százaléka magáévá tette ezt az érvelést, a megosztott sziget lakói – az üzleti számításokkal szemben – a természet nyújtotta előnyök mellett törtek lándzsát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.