Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 25.
Jankovich Ferenc-emlékkiállítás. A Baumgarten- és Kossuth-díjas költő, író emlékére kiállítás nyílik Badacsonytördemicen. A kiállítást Pomogáts Béla irodalomtörténész nyitja meg, közreműködik Győry Franciska és Galkó Balázs színművész. A kiállítás 2011. október 31-ig látogatható előzetes bejelentkezés alapján a (87) 533 030-as telefonon vagy a faluház nyitvatartási ideje alatt keddtől szombatig 12–20 óra között.
Helyszín: faluház (Badacsonytördemic, Hősök útja 12.).
Időpont: 16 óra

Június 27.
Kávé és külpolitika. A Magyar Külügyi Intézet sorozatának vendége Sok An, Kambodzsa miniszterelnök-helyettese. A téma a kambodzsai kulturális örökség megóvása. A beszélgetés angol nyelvű.
Helyszín: Magyar Külügyi Intézet (1016 Budapest, Bérc utca 13–15.).
Időpont: 14.30

Bretagne. Vetített képes élménybeszámolót tart Franciaország legnyugatibb régiójáról Kecskeméti Tibor mérnök tanár. A házigazda: Nagy Ferenc szakközgazdász.
Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara, 3. emeleti társalgó (Szeged, Tisza Lajos körút 54.).
Időpont: 17 óra

A szívinfarktus és a stroke. A kérdésről Soproni Lajos főorvos tart előadást.
Helyszín: Szegedi Tudományegyetem, Eötvös Loránd Kollégium (Tisza Lajos körút 103.).
Időpont: 18.30

Június 28.
Az én XX. századom. Enyedi Ildikó ismert filmjéről a rendező, Máthé Tibor operatőr, Gelencsér Gábor filmesztéta és Fazekas Eszter filmtörténész beszél.
Helyszín: Írók Boltja (1061 Budapest, Andrássy út 45.).
Időpont: 16 óra

Édes hazámnak akartam szolgálni. A 110 éve született Domokos Pál Péter néprajzkutatóra, népdalgyűjtőre, a moldvai csángók vándor apostolára emlékezik a Magyarok Világszövetsége és a Lakatos Demeter Csángó Magyar Kulturális Egyesület. Meghívott előadók és művészek: Jáki Sándor Teodóz atya, a Lakatos Demeter Csángó Magyar Kulturális Egyesület elnöke, Csoma Gergely szobrászművész, Faragó Laura énekművész, Kóka Rozália mesemondó, Medvigy Endre irodalomkutató, Petrás Mária népdalénekes, Vadas Hanga Napsugár (ének), Vadas Soma (furulya).
Helyszín: Magyarok Háza, Széchenyi-terem (1052 Budapest, Semmelweis utca 1–3.).
Időpont: 17 óra

Kínai irodalmi utópiák a XX. század elején. A múlt század eleje a régi kínai irodalom átalakulásának, a modern létrejöttének időszaka volt. Az átalakuló regényirodalomnak fontos jellemzője a hagyományos regénytípusok újraértelmezése. A klasszikus regényeknek számos átiratuk, folytatásuk született, amelyekben a korábbi műfaji kereteket feszegették. Addig játszottak a hagyományokkal és a történettel, míg a megszülető művek az eredeti paródiái lettek. Ennek a regényirodalomnak izgalmas szeletét alkotják a fantasztikus és utópisztikus regények. Major Kornélia sinológus, a Távol-keleti Intézet Könyvtára munkatársának előadása az utóbbiakat mutatja be a Konfucius Intézet szervezésében.
Helyszín: ELTE Bölcsészettudományi Kar, Kodály-terem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/f).
Időpont: 18 óra

A digitális kor ifjúsági kultúrája. Divat, street art, manga címmel Josef Walch német professzor tart előadást. Az előadás német nyelvű, magyar szinkrontolmácsolással.
Helyszín: Goethe Intézet (1092 Budapest, Ráday utca 58.).
Időpont: 18 óra

Magyarország ékkövei. Nyílt múzeumi estet tartanak a váci Göncöl Házban. Almády Zoltán (Megalodus Barlangkutató Csoport) Magyarország ékkövei címmel tart előadást, majd a hazai ásványokat tekinthetik meg az érdeklődők.
Helyszín: Göncöl Ház (Vác, Ilona utca 3.).
Időpont: 18 óra

Varázslók pálcája. Lábass Endre a pesti háztetők szerelmeseként régi „lakója” az Egyetemi Könyvtárnak a kupolában berendezett műtermében. A programsorozatban a tudós és művész a barátait kérdezgeti munkásságukról, élményeikről – igazán fontosnak és látszólag jelentéktelennek tűnő dolgokról. A mostani vendég Hadik András művészettörténész, a Magyar Építészeti Múzeum munkatársa.
Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.).
Időpont: 18.30

Június 30.
Szovjet katonai időszak Komáromban és a monostori erődben. Tárlat nyílik a témát feldolgozó nemzetközi ifjúsági csereprogram zárórendezvénye alkalmából. A kiállítás a monostori erőd, Kravcsenkó György egykori szovjet katona, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Jókai Mór Városi Könyvtár együttműködése eredményeként született. Megtekinthető 2011. július 31-ig az erőd nyitva tartása alatt, részletes információk a Fort-monostor.hu oldalon olvashatók.
Helyszín: monostori erőd tanácsterme (Komárom, Duna-part 1.).
Időpont: 11 óra

Édességek és finomságok hónapja. Tóth Annamária, a luxemburgi kulináris világbajnokság ezüstérmese tart előadást Marcipáncsodák készítése címmel.
Helyszín: Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár klubja (Győr, Herman Ottó utca 22.).
Időpont: 17 óra

A szépség varázsa. A Herendi Porcelánmanufaktúra 185 éve hagyományaihoz hűen készíti kézműves remekműveit. A porcelánt régen „fehér aranynak” nevezték, vágyott tárgy, érték, birtokolni kiváltság volt, rangot jelentett. A nyers porcelánmassza megmunkálása a korongozó, öntő szakembereken át a kemence tüzén keresztül a mókusszőrből készült festőecset utolsó simításáig kézi úton történik mind a mai napig Herenden. Tiszteletben tartva a nagy elődök értékteremtő munkáját, megőrizve szellemiségüket, a kijelölt utat soha el nem hagyva születnek azok az értékek, amelyeket a világ minden táján ismernek és elismernek. Így születik a herendi porcelán: hungarikum, a magyar örökség és az európai kulturális örökség része. Az Esztergomban most nyíló kiállításon válogatás látható a gyár szinte összes termékéből. A hely szellemiségének megfelelően a tárlatot szakrális válogatás teszi teljessé. A kiállítást Lovag Zsuzsanna művészettörténész nyitja meg, köszöntőt mond Paskai László bíboros és Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.
Helyszín: Keresztény Múzeum (Esztergom, Mindszenty tér 2.).
Időpont: 17 óra

Július 2–3.
Meggyfesztivál, 2011. A nyírmeggyesi rendezvény fő célja a meggy mint gyümölcskertészeti termék bemutatása. A fesztiválon kézművesek kiállítását tekinthetik meg, hagyományos ételeket kóstolhatnak az érdeklődők.
Helyszín: Arany János Általános Művelődési Központ (Nyírmeggyes, Petőfi utca 6.).
Időpont: egész nap

Július 3.
Emlékezés a kitelepítettekre. A 60 éve, 1951 májusában kezdődött kitelepítés idején Budapestről 14 ezer, a vidéki városokból tízezer, minden vagyonától megfosztott, kisemmizett embert hurcoltak kényszerlakhelyre kis falvakba, amelyeket a kuláklistázás is sújtott. A kitelepítettek és a falvak együtt érző népe egymásra talált a közös szorongattatásban. A deportálások részeként 1951. július 3-án 49 honfitársunkat telepítették ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ináncsra. Rájuk emlékeznek most a faluban szentmisével és az egyik kitelepített család leszármazottjának magánadományából készített emléktábla avatásával. Az emléktábla jelmondata János evangéliumát idézi: „Az igazság megszabadít benneteket!”
Helyszín: Nagy Szent Teréz-templom (Ináncs, Rákóczi utca 2.).
Időpont: 11 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.