Jogi védelem bajba jutott devizahiteleseknek

Ádám Attila
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájcifrank-alapú hitelük miatt ellehetetlenülő családok védelmében megfontolandó a magyar polgári jogban kínálkozó azon jogintézmény alkalmazása, amelynek igénybevételével lehetőség van arra, hogy a devizaalapú hiteleket folyósító pénzintézeteket a kölcsönfelvevők bevonják az árfolyamváltozásból eredő kockázat- és teherviselésbe. Ez a jogintézmény a lehetetlenülés, amelynek a lényege az, hogy a polgári jogi szerződések – mint például a kölcsön- és hitelszerződések is – megszűnnek, ha a teljesítésük olyan okból válik lehetetlenné, amelyért egyik fél sem felelős. Ilyen (érdekbeli) lehetetlenülési oknak ismeri el a polgári jog azt a gazdasági körülményt is, amely a szerződés megkötése után állt be, és ami miatt a szerződést csak előre nem látott olyan rendkívüli nehézségek vagy aránytalan áldozatok árán lehetne teljesíteni, amelyet a kötelezettől nem lehet elvárni. A kapcsolódó bírói gyakorlatban ezen belül ismert az úgynevezett részleges lehetetlenülés, aminek a következménye az, hogy a szerződés egésze nem szűnik meg, hanem a teljesítés a még lehetséges szolgáltatásra korlátozódik. Az érdekbeli lehetetlenülés bekövetkezésének feltételeit minden esetben külön-külön, az adott szerződésre vonatkozóan kell vizsgálni. Ami a devizaalapú kölcsönszerződéseket illeti, ennek a vizsgálatnak és az az alapján történő mérlegelésnek ki kell terjednie arra, hogy a kölcsönvevőnek a szerződéskötés időpontjában fennállt vagyoni, jövedelmi viszonyai mellett az időközi árfolyam-különbözetből adódó törlesztési kötelezettsége hogyan változott. Ha ez olyan mértékben tette terhesebbé az adós fizetési kötelezettségének teljesítését, ami adott esetben a bíróság mérlegelése szerint a szerződéskötés-kori és a vizsgálatkori vagyoni, jövedelmi viszonyokhoz képest is csak aránytalan áldozatok árán lehetséges, akkor ebben az aránytalan részében a szerződés megszűnésének megállapítására van mód. Ebben az esetben az adós fizetési kötelezettsége arra a mértékre korlátozódik, amelynek teljesítése a részéről még lehetséges. Feltehetőleg az ítélkezési gyakorlatban a „rendkívüli nehézség” és az „aránytalan áldozat” megállapítható lenne olyankor, ha a teljesítés csak olyan áron volna lehetséges, amivel veszélybe kerülne a létfenntartása, a lakhatása az adósnak és azoknak, akiknek az eltartásáról gondoskodnia kell.
Nyilvánvaló, hogy a kölcsönvevőnek és a folyósító pénzintézetnek sem áll fenn a felelőssége az árfolyamváltozásért. Kérdés viszont, hogy a magyar bíróságok hogyan foglalnának állást abban a kérdésben, hogy előre nem láthatónak minősül-e az adós fizetési kötelezettségének rendkívüli megnehezülésében az árfolyamok drasztikus mértékű megváltozása. Az egyértelmű, hogy önmagában az árfolyamváltozás olyan lehetséges körülmény, amellyel a devizaalapú kölcsönt felvevő adósnak is számolnia kellett a szerződés megkötésekor. Azonban az, hogy ez olyan mértékű is lehet, ami adott esetben a törlesztőrészletek összegét kirívó arányban (közel kétszeresére) megnöveli, már nem feltétlen tartozik a reálisan előre látható kockázat körébe. (Ellenkező esetben minden elvi lehetőséget, így a vis maiort is előre látható körülménynek kellene tekinteni.) Ennek megállapításához ésszerű módszerként adódik az, hogy egy, a szerződéskötést megelőző (mondjuk az euró bevezetésétől kezdődő) tapasztalati időszakra vonatkozó éves átlagos árfolyamváltozást – legfeljebb annak néhány százalékos korrekciójával – tekintse a bíróság olyannak, amellyel a kölcsönfelvevőnek reálisan számolnia kellett. Ha a szerződés megkötését követően az ezt meghaladó mértékben megváltozott árfolyam folytán vált – az adós jövedelmi, vagyoni viszonyaihoz képest – rendkívüli nehézségűvé a kölcsön visszafizetése, ebben a részében a szerződés teljesítésének lehetetlenülése alappal felmerülhet.
A polgári törvénykönyv szerint az érdekbeli lehetetlenülés bekövetkezését az arra hivatkozó félnek haladéktalanul be kell jelentenie a másik félnek. Ha csak indokolatlanul késedelmesen értesíti a másik felet erről a körülményről, és ebből a késedelmes értesítésből következően a másik felet kár éri, akkor azt meg kell téríteni. Vagyis abban az esetben, ha a devizahitelesnél bekövetkezik az érdekbeli részleges lehetetlenülés (képtelen már a megemelkedett törlesztőrészletet teljes összegben fizetni), azt célszerű rögtön jeleznie a pénzintézet felé – nem várva meg, amíg az felmondja a kölcsönt. Ezt követően, a pénzintézet együttműködő hozzáállása esetén a részleges lehetetlenülés következményeit a felek a törlesztőrészlet megfelelő módosításával is érvényesíthetik, ilyen hiányában azonban csak polgári perben van erre lehetőség, amelyek közül az első minden valószínűség szerint precedensértékű lenne.

A szerző a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány
igazgatója, Európa-jogi szakjogász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.