Kémek Rómában

Fáy Zoltán
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra a kérdésre, hogy mi értelme van a történelemnek, vagyis a múltra vonatkozó tudásnak, a filozófusok sokféle választ adtak. Ezek között valószínűleg sohasem teremthető meg a teljes összhang, hiszen a probléma végigkíséri az önmagára reflektálni képes emberiségnek talán az egész történetét. A latinórákon felírt jelmondat – Historia est magistra vitae: A történetelem az élet tanítómestere – kézenfekvő válasznak tűnik. Pedig nem az, hiszen múltunk és jelenünk döntéshozóira sokszor inkább a történelmi ismeretek hiánya vagy a tapasztalatok negligálása a jellemző. Így legföljebb óhajként fogalmazható meg a több száz éves bölcsesség, valahogy így: bárcsak az élet tanítómesterévé tudna válni a történelem, és számtalan tévedés, hiba és bűn nem ismétlődne meg újra meg újra.
Ráadásul sok esetben még az is kérdéses, vajon csakugyan van-e értékelhető, közvetlen haszna a múlt titkainak. Jobb lesz az életünk, ha ismerjük az egyiptomi temetkezés fortélyait vagy a honfoglalás előtti Kárpát-medencei népek feltételezett hiedelemvilágát? Persze vannak közvetlenül hasznosuló történelmi ismeretek is, esetleg olyanok, amelyek a napi politika és a történelem határmezsgyéjét jelentik. Ilyen területre tévedt Szabó Gyula plébános, aki a római Pápai Magyar Intézet titkosszolgálati szerepét igyekezett feltérképezni, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy leleplezze a magyar katolikus püspöki kar – és általában az egyházi elit – kollaboránsnak tartott, a rendszerváltás előtt Rómában tanult részét. „Fontos tehát, kik ők, miért és hogyan jutottak Rómába, milyen megbízatással, feladattal látták el őket, majd onnan hazakerülve tulajdonképpen melyik urat is szolgálták” – fogalmazott a szerző. A könyv rögtön ezzel a fejezettel kezdődik: Bevezetés. Miért írok a Pápai Magyar Intézetről?
Akinek az első fejezet címéből nem lett volna világos, a kiadvány írója – akinek munkájához Adriányi Gábor egyháztörténész írt ajánlást – nem történész, és valószínűleg segítői sem szakmabeliek. Bizonyára a kötet lektora sem történész volt – ha egyáltalán a rengeteg elütés, ismétlés és egyéb pontatlanság alapján feltételezhető, hogy megjelenés előtt akár egyetlen ember is lelkiismeretesen elolvasta a kéziratot. A nyomdailag szép kivitelű Püski-kiadvány hasonlít ugyan könyvhöz, sőt, szakkönyvhöz, ám mégsem az. Inkább meglehetősen vitatható színvonalú, helyenként redundáns, másutt csapongó, elkalandozó tanulmány, amelyhez összelapátoltak százhuszonhat, a Magyar Országos Levéltárból és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából származó forrást, különféle beszervezési papírokat és ügynöki jelentéseket.
És akárhogy nézzük is, ez kifejezetten tragikus. A téma ugyanis, amelyet Szabó Gyula fel akart dolgozni, nagyon érdekes és fontos. De nem csupán és nem is elsősorban lehetséges napi hatásai, az „aktualitások” miatt. E könyv megjelenése után azonban aligha fog a közeljövőben bárki is a Pápai Magyar Intézet történetével foglalkozni. Minek is kutatna olyasmit, amelyről már született egy 385 oldalas monográfia? Ez azonban nem történészi feldolgozás, hanem egy láthatóan sértett ember revánskísérlete.
A történelem kutatásának fontos szabályai vannak, amelyek mellőzésével hatalmasat lehet tévedni. Jelen esetben legfontosabb a pártatlanság, a forráskritika, a jegyzetelés általánosan bevett szokásainak alkalmazása, a szakirodalom ismerete lett volna. Egyáltalán nem elég a felhasznált irodalomban felsorolni a szakirodalmat.
A közelmúltban számtalan esetben bizonyosodott be, hogy a titkosszolgálati dokumentumok önmagukban nem elégségesek a múlt feltárásához, esetenként téves következtetéseket lehet levonni egy-egy jelentésből. Nagy körültekintéssel kell a lehető legszélesebb körből merített adatokat összehasonlítani, és nem megkerülhető a még élő érintettek meghallgatása sem. Máskülönben a történelem nem az élet tanítómestere, hanem a politika játékszere lesz.
(Szabó Gyula: A Pápai Magyar Intézet mint a magyar hírszerzés előretolt bástyája (1963–1989). Püski Kiadó, Budapest, 2011. Ármegjelölés nélkül)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.