Konfucius-offenzíva

Világot hódítani nemcsak kényszerítéssel és fenyegetéssel, fegyverekkel és pénzzel lehet, hanem kultúrával, zenével, filmmel, irodalommal és nyelvvel is. Amit a nyugati hatalmak tudatosan alkalmaznak évtizedek óta nyelvük, kultúrájuk exportjával, annak fontosságára csak alig egy évtizede ébredt rá a jövő szuperhatalmának minden jel szerint okkal beharangozott Kína.

Tóth Gábor
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy-egy ország népszerűsége, elfogadottsága a föld többi hatalmának döntéshozói és lakossága körében kulcsfontosságú a politikai vagy gazdasági célok elérése érdekében. Ezeket a célokat a XX. században jellemzően inkább a „hard power”, vagyis a durva vagy nyers erő eszközeivel, katonai beavatkozással, politikai ráhatással és gazdasági nyomásgyakorlással próbálták elérni a nemzetek. Népszerűséget így azonban aligha szerezhet valaki. Erre inkább a „soft power”, vagyis a puha erő alkalmazása a megfelelőbb eszköz.
Bár a világ nagyhatalmai több-kevesebb tudatossággal már a Római Birodalom óta alkalmazták, a soft power fogalmát alig húsz éve határozta meg Joseph S. Nye amerikai politológus. A soft power vonzalom- és szimpátiakeltéssel akarja elérni célját. A cél az, hogy a meggyőzni kívánt közösség önként ugyanazt akarja, amit mi akarunk.
Ez a vonzalom vagy népszerűség ugyanúgy fakadhat az adott ország politikai eszméiből, mint kultúrájából, nyelvéből – vallja az amerikai egyetemi oktató. Joseph S. Nye Bill Clinton és Barack Obama elnökök külpolitikája kapcsán megalkotta a „smart power” (okos erő) fogalmát is, amely a nyers és a puha erő eszközeinek hatékony kombinálását jelenti.


Ünneplőbe öltözött gyermekek érkeznek az Újpalotán működő Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába. Ez még nem a tanévzáró ünnepség, magas rangú kínai delegációt várnak a Konfucius-tanulószoba átadására.
– Kétszázhúsz gyerek jár az iskolába, és már csak a felük kínai – mutatja be az intézményt Erdélyi Zsuzsanna igazgató. Az érdeklődés tehát egyre nagyobb a magyarok részéről, noha, aki ide küldi a gyerekét, hosszú ideig csak nehézségekre számíthat. A szülők évek múlva döbbennek rá, hogy a kínai gondolkodás, a nyelv szerkezete és az írásmód megismerése sokkal több időt vesz igénybe, az eredmények ennek megfelelően később jelentkeznek, mintha európai nyelvet tanulnának a gyermekeik. Az iskola kínai anyanyelvi tanárokkal teszi eredményesebbé ezt a nehéz munkát, akiket a pekingi kormány küld Magyarországra. Több megfelelő képesítéssel rendelkező tanárt pedig a Magyarországon élő kínai kolóniában találtak.
Az intézmény különlegesnek számít egész Európában, hisz állami fenntartású iskoláról van szó.
– Tudják ezt a kínaiak is – mondja az igazgató. A kínai kormány ennek megfelelően tankönyvekkel, tananyagokkal támogatja az anyanyelvű tanárok munkáját.
Kao Csien kínai nagykövet asszony visszatérő vendég, minden jelentősebb eseményre ellátogat, mint ahogy a Magyarországra érkező kínai politikusok is felkeresik az iskolát. Így tett Hszü Lin asszony, a Konfucius Intézetek Központjának vezetője is, aki az európai Konfucius intézetek III. konferenciájára érkezett hozzánk.
De mi is a Konfucius intézet?
– A világ 101 országában 340 Konfucius intézet működik – válaszol lapunk kérdésére a kínai kultúra külföldi terjesztésért felelős intézményhálózat vezetője. A kínai kormány 800 millió jüant, azaz húszmilliárd forint feletti öszszeget fordít a feladatra, a költségek egy részét a befogadó egyetem állja. A Konfucius intézetek ugyanis egyetemeken belül működnek, a közép- és általános iskolákban úgynevezett Konfucius-tantermeket adnak át. Sok ország intézménye szeretné még jobban megismertetni diákjaival a kínai nyelvet, mindenki igényeit persze nem lehet kielégíteni – utal az egyetemek és alsóbb iskolák nemzetközi versenyére Hszü Lin asszony.
A Konfucius intézetek tehát Kína külföldön működtetett kulturális intézetei, amelyeknek fő feladatuk a kínai kultúra, gondolkozás megismertetése, valamint a nyelvtanítás.


A történelmi példák azt mutatják, hogy a soft power alkalmazásának hiánya katasztrofális következményekhez vezethet. A császári, majd a hitleri Németország szinte kizárólag a nyers erő eszközeire koncentrált, és katonai fenyegetéssel, megszállással képes is volt hatalmát kiterjeszteni. Sok ország közvéleményét, mindenekelőtt az amerikait azonban nem tudta megnyerni magának, így törvényszerű bukás volt a hard power eszközeivel végrehajtott hódítás sorsa. Sokkal eredményesebben dolgoztak az amerikai közvélemény megnyerésén a britek, akik a legrutinosabb alkalmazói a soft power eszköztárának. Nagy-Britannia mára középhatalomként is világhatalom a puha erő alkalmazásának köszönhetően. A föld legtöbb országában kötelező lett az angol nyelv tanulása, a fiatalok körében sikk angol zenét hallgatni, angol ruhákban járni, David Beckham poszterét a legeldugottabb indonéz vagy brazil faluban is meg lehet találni a gyerekszobákban, ráadásul az offenzívából a királyi család is kiveszi a részét. A britek a soft power korántsem virtuális terében megmaradtak globális hatalomnak.
Lehet vitatni az amerikai soft power termékek, a filmek, a televíziós sorozatok, a zene minőségét, de abba nem lehet belekötni, hogy az Egyesült Államok politikai-katonai hatalma mellett globális puhaerő-hatalom is egyben.
De nem csak Nagy-Britanniáról és az Egyesült Államokról érdemes itt szót ejteni. A második világháború után Japánnak és Németországnak a győztesek megtiltották a hard power egyes elemeinek alkalmazását. A legyőzöttek így gazdaságuk fejlesztése mellett a soft power alkalmazására koncentrálhattak, és az azóta eltelt évtizedekben világszerte elismerést és szimpátiát vívtak ki maguknak.
Milyen üzenettel bírhat mindez a pekingi vezetők számára? Kína nem engedheti meg magának, hogy mellőzze a nagyhatalmiság eszköztárából a soft power alkalmazását, hisz annak hiánya a politikai-gazdasági térnyerést is késleltetheti. A pekingi olimpia sikeres megrendezése adut adott a vezetés kezébe, nyugaton mégis alapvetően negatív az ország sajtója.
– Kína rosszul áll a soft power szempontjából – erősíti meg lapunknak Salát Gergely tanársegéd, az ELTE kínai tanszékének oktatója, a Konfucius Intézet munkatársa.
Az intézet különböző szinteken tart nyelvtanfolyamokat, amelyek közül Salát Gergely az ingyenes kezdő tanfolyamot emeli ki. Tíz óra alatt mindenki rájöhet, hogy érdemes-e folytatnia a kínai nyelv megismerését. De előadásokat, konferenciákat, filmklubot is szerveznek, mint ahogy ott vannak a gyereknapi rendezvényeken is. Honlapjukon napi kínai hírszemlét, kínai szótárt, kulturális enciklopédiát és online nyelvleckéket kínálnak.
– Kínának nagy a gazdasági teljesítménye, növekszik a katonai ereje, elfogadottsága mégis kicsi a világban – mondja a sinológus. – A kínaiak ezért egy évtizede elindították azt a programot, amelynek célja az ország és kultúrája vonzerejének növelése. Szeretnének mindenhol létrehozni olyan réteget, amelyik ismeri és szereti a kínai kultúrát, és beszél is kínaiul.
De miért is olyan rossz a híre Kínának? Salát Gergely szerint a rossz hír Mao Ce-tung korszakának hagyatéka, hisz akkor Kína mindenkivel összeveszett, a Nyugattal ugyanúgy, mint a szovjet táborral. A nyugati médiában azóta nem kap jó pontokat Kína. A média pedig nyugaton is érdekek szerint működik, ráadásul a nyugati elitnek érthetetlen és kellemetlen jelenség az új hatalom megjelenése, a világrend megváltozása. És bár a nyugati médiában nem folytatnak kampányt Kína ellen, jellemző, hogy kiragadott problémákat általánosítanak. Nem lehet ezen csodálkozni: a politikusok és az újságírók szocializációja határozza meg a témákat. Kína kapcsán Tibetet és az emberi jogokat emlegetik, noha a Kínában élő 1,305 milliárd ember élete alapvetően másról szól.
– A kínaiak nagyon türelmes emberek – mondja a sinológus. – Noha jelentős életszínvonalbeli különbségek vannak az országban, ma Kínában mindenki jobban él, mint pár évtizede, a kormánynak ezért sokkal nagyobb a támogatottsága, mint a nyugatiaknak. Valóban független felmérés mutatta ki, hogy a kínaiak 60–80 százaléka szerint alapvetően jó irányba mennek a dolgok hazájukban. Nagyon boldog lenne az a nyugati vezető, aki ilyen támogatottsággal bírna.
A világ közvéleményének megnyerése azonban legalább ilyen nehéz, ha nem nehezebb feladat. Ebben az offenzívában kulcsszerepe lesz a Konfucius intézetek és -tantermek hálózatának. A kínai kormány most áldoz nyelvének, kultúrájának terjesztésére. Ezt érdemes megjegyezniük azoknak a kormányoknak, amelyek már most lobbiznak a jövő kínai befektetéseiért. Hiszen a kínai cégek oda telepednek majd, ahol megtalálják a nyelvüket ismerő, hazájuk iránt érdeklődő réteget. A versenyfutás tehát már javában tart, és ebben a küzdelemben nem csak a racionális érvek számítanak.
– Kínaiak és magyarok között különleges a kapcsolat. Mintha rokonok lennénk, egy családból származnánk – mondta a hazánkba látogató Hszü Lin államtitkár asszony.
Tegyük hozzá: olyan adottság ez, amilyet egyetlen másik európai nemzet sem mondhat magáénak. Kiváló alap lehet a soft power alkalmazására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.