Lassújel

S Z Ó L Ó

György Zsombor
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedórával lassabban teszi meg az intercity (IC) a Budapest–Miskolc-távolságot, mint húsz évvel ezelőtt, amikor az első, városok közötti expresszvonat elindult a borsodi megyeszékhely felé. Az egy óra negyvenhét perces menetidő sem számított kevésnek, hiszen ez is csak alig több, mint száz kilométeres átlagsebességet jelentett. De a minden állomáson és megállóhelyen vesztegelő szerelvényekhez képest mégiscsak minőségi változást hozott az IC. A köztelevízió reggeli műsorának szerkesztői a minap előszedtek az archívumból egy majd két évtizedes híradós bejátszást, amelyikben Csárádi János akkori MÁV-vezér büszkén jelentette be, hogy „ez még csak a kezdet”. Majd a tudósító hozzátette: az 1996-os világkiállításig legalább tizenöt újabb vonalon indul meg az IC-közlekedés.
Aztán az ország súlyos gazdasági helyzetére hivatkozva a Horn-kormány lefújta az expót, s a vasúti fejlesztés terén meghirdetett kezdet is maga lett a vég. Igaz ugyan, hogy több hazai nagyvárosba megindultak az IC-járatok, de a vasúti szolgáltatások színvonala összességében jelentősen romlott. A már a rendszerváltozás idején is katasztrofális állapotú pályák, biztosítóberendezések helyenként életveszélyessé váltak, a vasútállomások többnyire pusztuló hajléktalanszállóvá alakultak, az árak viszont az egekig emelkedtek. Meglehet, az IC-vel ma is kényelmesen eljuthatunk például Szegedre – persze oda is lassan, két és fél óra alatt –, ám már két utas esetén is sokkal jobban megéri az autót választani a vasút helyett. Két teljes árú jegy, bármilyen hihetetlen, több mint tizennyolcezer forintba kerül, míg egy átlagos fogyasztású kocsival ennek valamivel több, mint feléből megússzuk. S hamarabb is érünk oda. A cél persze korántsem az autóforgalom további növelése lenne, s az sem várható el, hogy minden – példánknál maradva – Budapest és Szeged között ingázó család rendelkezzen gépjárművel.
De az olyan alapvető kérések sem vagy csak elvétve találtak meghallgatásra, hogy a városi tömegközlekedési menetrendeket kössék össze a vasútéval, vagy hogy lehessen közös bérletet váltani rájuk. (Bécsben háromnapos helyi bérlet jár a nemzetközi vonatjegyhez.) A fejlesztések elmaradását mindig forráshiánnyal magyarázták, miközben a vasút valósággal zabálta az állami tíz- és százmilliárdokat. Furcsa, többnyire fiktív tanácsadói szerződésekre, luxusutakra, harminc MÁV-vezér jóval egymillió forint feletti havi bérezésére azért futotta. Most meg a hatóságok futnak utánuk, több, a közlekedési társaságokkal kapcsolatos viszszásságról épp lapunk adott hírt elsőként. A kiadásokat és a pofátlan végkielégítéseket a jelek szerint sikerül visszafogni, na de – mondhatja erre joggal az utazó – ettől még nem lesz rögvest simább a pálya, gyorsabb a mozdony, tisztább a peron.
A vonatok lassúságáról a MÁV szóvivőjét interjúvolták a tévében. Hackl Mónika arról beszélt: az utasok biztonsága az első, ezért a rossz minőségű pályákon úgynevezett lassújeleket alkalmaznak, vagyis csökkentik a vonatok sebességét. Ez az állapot pedig helyenként évekig fennmarad, hiszen, s következik a jól ismert érv: nincs pénz a felújításra. Más kérdés, hogy szakértők szerint a pályahibák kijavításának költsége átlagosan megegyezik a lassítás-gyorsítás miatti többletenergia egyévi árával. Ahogyan az autó, úgy a villanymozdony is többet „fogyaszt”, ha nem egyenletes a sebessége. (A jelenség autósként is ismerős lehet, a kátyús útszakaszokon is jellemző, hogy kirakják a sebességcsökkentő táblát és az úthiba jelét, aztán a fenntartó évekig úgy tesz, mint aki jól végezte dolgát. Ha valaki eltöri a féltengelyét, nyugodt lelkiismerettel közlik vele, hogy ők szóltak.)
A szóvivő asszony azért megnyugtatta a nézőket: arra törekszenek, hogy tíz éven belül felszámolják a lassújeles szakaszokat. Vagyis tíz év múlva eljuthatunk oda, ahol húsz éve tartottunk? – kérdezett vissza a műsorvezető, vendége pedig igennel válaszolt. Még szerencse, hogy Hackl Mónika az egykori vasútvezértől eltérően nem tette hozzá, hogy ez még csak a kezdet!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.