Lezárni a múltfeltárást?

Tovább kísért az NDK állambiztonsági szervezetének a szelleme. A Stasi munkájának átvilágítása és a hajdani munkatársakkal szemben foganatosítandó eljárás a német politika két frontján is viszályt szít. Potsdamban a tartományi kormányt hozza kényelmetlen helyzetbe, Berlinben a fennmaradt Stasi-iratokat archiváló hivatal vezetője találja szembe magát nem várt támadásokkal.

Stefan Lázár
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyik új tartomány sem járt el felületesebben a kellemetlen múltfeldolgozás feladatával, mint Brandenburg, ahol – többéves mulasztás után – a szociáldemokrata– szocialista koalíció végül rákényszerült arra, hogy szakértői vélemény kidolgozására adjon megbízatást. Az analízis most azt a meggyőződést hangoztatja, hogy mind az első miniszterelnöknek, Manfred Stolpének (SPD), mind a tartományi parlament több tagjának le kellett volna mondania mandátumáról, tekintettel Stasi-kapcsolataira. A szociáldemokrata politikus – mint egyházjogi ügyvéd – szoros kapcsolatot tartott fenn az állambiztonsággal, majd a brandenburgi kormány vezetőjeként sikerrel elodázta az NDK-múlt felderítését. Ennek eredményeként mind a tartományi parlament képviselőinek sorában, mind a tisztviselői karban még ma is kompromittált személyek foglalnak helyet.
E leleplezés természetesen ellenállást váltott ki. Az SPD–Baloldal-koalíció szociáldemokrata frakcióját vezető Ralf Holzschuher politikailag motivált leszámolást emleget, a szocialisták frakciójának az élén álló Kerstin Kaiser az érintettek démoni ítéletéről beszél, és kritizálja annak – szerinte – erkölcsileg elmarasztaló hangvételét. Az ellenzék soraiból a CDU emlékeztet a Stolpe-kormány vitathatatlanul átláthatatlan politikájára, a Zöldek szakmailag megalapozottnak tartják a tanulmányt. Ez a regionális sajtót sem kíméli, és rámutat arra, hogy a lapokat felvásárló nyugati kiadók elmulasztották azok munkatársainak átvilágítását, így két évtizeddel az újraegyesítés után még ma is Stasi-besúgók dolgoznak a szerkesztőségekben.
Egyre élesebb hangú baloldali támadásokkal találja szembe magát a Stasi-iratokkal foglalkozó archívum új vezetője, Roland Jahn is, aki már kinevezése előtt közölte, elviselhetetlennek tartja, hogy az általa vezetett hivatalban negyvenhét besúgómúltú munkatárs dolgozzon. Az áldozatokkal szemben e jelenséget arculcsapásnak nevező volt keletnémet polgárjogi harcos határozott fellépése nem mindenkinek tetszik. Liberális baloldaliak embervadászatot rónak a szemére, az általuk „szegény férgeknek” minősített spiclik elleni bosszúhadjáratot emlegetnek.
Egon Bahr (SPD), Willy Brandt kancellár egykori tanácsadója pedig jelezte: végleg pontot kellene már tenni az NDK-múlt felderítésének a folyamatára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.