Londonnak is besegít Kína

Százmilliárd dolláros kétoldalú kereskedelmi forgalom elérését tűzte ki célként az évtized közepéig a brit és a kínai kormány Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök tegnapi londoni látogatásán, ahonnan Németországba utazott tovább.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ven Budapestről érkezett Londonba a hétvégén, és tegnap részt vett az elsősorban gazdasági tárgyú, évente megrendezett brit– kínai stratégiai csúcstalálkozón. A rendezvényt lezáró délutáni közös sajtóértekezleten David Cameron brit miniszterelnök elmondta: a tárgyalásokon megállapodás született arról, hogy a két ország közötti kereskedelem értékének 2015-re el kell érnie a 100 milliárd dollárt, és ennek érdekében folytatni kell a kölcsönös piacnyitási folyamatot. Cameron közölte, hogy a megbeszéléseken brit és kínai illetékesek 1,4 milliárd font (420 milliárd forint) értékben írtak alá kétoldalú üzleti megállapodásokat.
Ven Csia-pao a hétfői londoni brit–kínai gazdasági csúcs előestéjén a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: amikor egyes európai országok szuverén adósságválságba kerültek, Kína még növelte is bizonyos európai kormánykötvények vásárlását, és nem csökkentette az általa tartott euróadósság-állományt. – Úgy gondolom, mindez jelzi bizalmunkat az európai országok gazdaságában és az euróövezetben – tette hozzá. A kínai kormányfő a BBC-interjúban elmondta: mielőtt Nagy-Britanniába utazott volna, Magyarországon tett látogatást, ahol megállapodás született arról, hogy Kína „bizonyos összegű” magyar kormánykötvényt vásárol. – Kína így nyújt segítő kezet Magyarországnak egy olyan időszakban, amikor (Magyarország) nehézségekkel küszködik. Ezt megtettük Magyarország esetében, és ugyanezt meg fogjuk tenni más európai országok esetében is – fogalmazott a BBC-nek nyilatkozva a kínai miniszterelnök.
Mindazonáltal vannak kétkedő hangok is. A Capital Economics londoni pénzügyi tanácsadó központ szakértői tegnapi elemzésükben azt írták: becslésük szerint Kína az idén eddig több mint 40 milliárd euró értékben vásárolt euróövezeti szuverén kötvényt, az adósságválság mégis folytatódik. Szerintük nincs egyértelmű indok arra, hogy Kína miért vállalná önként az utolsó hitelezői mentsvár szerepét törlesztésképtelenséghez közeli euróövezeti tagok esetében.
Londonban Ven Csia-pao nem csak a gazdaságról beszélt. Az emberi jogok, a demokrácia, a szabadság és az egyenlőség „más-más módokon és formákban” érvényesülhet különböző országokban – mondta. Szerinte Kína a politikában is szerkezeti reformokat hajt végre. Kijelentette: bízik abban, hogy „a holnap Kínájára nem csupán a gazdasági virágzás, hanem egy jobb demokratikus és jogi rendszer is jellemző lesz”.
A kínai kormányfő este repült át a német fővárosba, ahol rögtön az érkezését követően munkavacsorán vett részt Angela Merkel kancellárral. A látogatás súlypontját ugyanakkor a mai kormánykonzultációk jelentik, amelyekhez hasonló eddig még nem volt a két ország kapcsolatainak történetében. Az új német gazdasági miniszter, Philipp Rössler kijelentette: a Kínával való együttműködés nagy esélyt jelent Németországnak, ugyanakkor Kína egyre nagyobb versenytárs is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.