Már a nyáron szerephez jut a hadsereg?

Bár néhány nap múlva átveszi a közfoglalkoztatást a Belügyminisztérium helyettes államtitkársága a gazdasági tárcától, ez idáig nincs hivatalos információ az új rendszer felállításának mikéntjéről. A hadsereg által szervezett első munkák azonban már a nyáron elindulhatnak.

Bodacz Péter
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár néhány nap múlva, július elsején a Belügyminisztérium (BM) helyettes államtitkársága veszi át a közfoglalkoztatás területét a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, az új struktúra részleteiről egyelőre nem sokat tudni.
A tárca sajtótitkárságán érdeklődésünkre csak annyit közöltek, hogy az új rendszer szerinti – vélhetőleg tehát már a hadsereg által szervezett és felügyelt – központi programok tesztelési jelleggel még a nyári hónapokban kezdetüket veszik. Hogy a szakterület felelőse ki lesz, nem tudtuk meg, a BM ezzel kapcsolatban várhatóan pénteken ad ki közleményt. Ekkor derül ki tehát, hogy helytálló-e azon sajtóinformáció, miszerint Béndek József a helyettes államtitkári poszt várományosa. A VPOP egykori parancsnokának neve a közfoglalkoztatási rendszer átköltöztetésének híre kapcsán merült fel; Béndeket meg nem erősített hírek szerint épp az új feladat ellátása okán helyezték át Pintér Sándor belügyminiszter kérésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettesi posztjáról a BM állományába még áprilisban.
A tárca sajtóosztályán egyelőre nem kívánták kommentálni a napvilágra került konkrétumokat sem, miszerint állami óriásberuházásokon vetnék be a közmunkásokat. Ha az ehhez szükséges utazás meghaladná a három órát, úgy az utaztatást, elszállásolást is megoldaná a hadsereg. Jövő évtől a debreceni aréna építésében 4000, a beregi víztározónál 8000, a Római-parti gát építésénél 1800, a tiszai gátakon 6500, a főutak felújításán 5500 közmunkás kaphat lehetőséget.

Nem nyugodtak a fiatalok. A fiatal munkavállalók 47 százaléka tart attól, hogy a közeli jövőben elveszíti munkahelyét, és a még tanuló fiatalok is meglehetősen pesszimisták elhelyezkedési esélyeiket illetően: 55 százalékuk szerint nehéz lesz munkát találni iskoláik befejezése után – derül ki az Ipsos Zrt. felméréséből. A lapunkkal ismertetett kutatás alapján a fiatalok alig egynegyede van csak állásban, a korosztály hat tizede még tanul, egytizedük munkanélküli. A szakképzettséget nem igénylő fizikai munkát végzők háromnegyed része számol azzal, hogy rövidesen elbocsátják, míg az érettségizett, diplomás dolgozók 25 százaléka tart attól, hogy el kell hagynia jelenlegi munkahelyét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.