Marco helyett vízipóló

Vizessportok<br /><br />Ma 181 nemzet mintegy 2200 versenyzőjének részvételével megkezdődik Sanghajban a 14. vizes világbajnokság, méghozzá olyan vb, amelyet az olimpia előtti esztendőben rendeznek. E tény pedig nemcsak a jövő évi londoni, hanem már a mostani esélyekre is jelentősen hathat, hiszen minden sportági hatalom igyekszik teljes fegyverzetben megjelenni. Ez az egyik oka, hogy 2005-tel és 2009-cel ellentétben a magyar sportolók 2007-ben egyetlen aranyérmet sem nyertek; ami tehát nem véletlen, de remélhetőleg nem is törvényszerű.

Ballai Attila
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint azt 2008-ban a pekingi olimpián minden vendég átélhette, bizonyára Sanghajban is roppant felkészült, készséges, bár kétségtelenül más szférában mozgó házigazdára számíthatunk. No meg igen sikeréhesre, bár – mivel Kínáról előbb jut eszünkbe Marco Polo, mint a vízipóló – ez éppen a vízilabdára a legkevésbé igaz. Illetve a magyar válogatottakra feltétlenül az.
A férfi szövetségi kapitány, Kemény Dénes egyik axiómája szerint az olimpiát megelőző évi világversenyen már jól kell szerepelni, és az 1999-es Eb-, valamint a 2003-as vb-arany, illetve a 2007-es vb-ezüst a sydneyi, athéni és pekingi diadal tükrében e tételt alá is támasztja. A 2008-as elsőség óta azonban a 2009-es római vb ötödik és a 2010-es zágrábi Eb negyedik helyezése a kiindulási alap, ahonnan ideje lenne elrugaszkodni. Az idei felkészülési meccseken olykor már régi önmagát idézte a háromszoros olimpiai bajnokok közül Szécsi Zoltánt, Biros Pétert és Kiss Gergelyt felvonultató alakulat, bár a szerbeket természetesen nemcsak a szingapúri tesztmeccsen kellene megverni, hanem élesben is.
Pontosabban először Montenegrót, közép-európai idő szerint hétfő hajnali fél négykor ugyanis a második délszláv nagyágyú ellen rajtolnak a fiúk. Ha legyőzik, majd szerdán a kazahokat, pénteken pedig a spanyolokat is, a legsűrűbb csoportból is elsőként juthatnak közvetlenül a negyeddöntőbe. Ahol jöhet az első ki-ki meccs, még ismeretlen ellenféllel szemben, de nagyon is ismert célkitűzéssel: továbbjutni kötelező!
A lányokra már nem állíthatjuk ezt ilyen határozottan. A közelmúlt garnitúráit egyaránt jellemezte, hogy bárkit képesek legyűrni, de hat-nyolc riválistól bármikor ki is kaphatnak; a Merész András által gardírozott, megfiatalított, de Drávucz Ritát még mindig soraiban tudó keret magasságai és mélységei egyelőre meghatározhatatlanok. Az viszont tény, vasárnap hajnali 4.50-től a kazahok ellen a továbbjutás kivívása alapfeladat, merthogy utána a hollandokkal és az amerikaiakkal szemben mire mennek a lányok, az már talány. A továbbiakról pedig még szó se essék.
Férfi és női válogatottunk egyaránt két-két világbajnoki aranyat őriz, előbbi 1973-ból és 2003-ból, utóbbi 1994-ből és 2005-ből, a következőre természetesen súlyos önmegtartóztatás lenne újabb harminc, illetve tizenegy esztendőn át böjtölni. Annál is inkább, mert a fiúknál a dobogóról már egészen Londonig látszik az út, hiszen az érem olimpiai kvalifikációt jelent – a hölgyeknél a vb e tekintetben sem eszköz, csupán cél.
Műúszóinkat sem a dicső múlt, sem semmiféle esélyesség terhe nem nyomja, a műugróreményeket is jelentősen rontja, hogy a többszörös Eb-érmes Barta Nóra sérülés miatt nem indul Sanghajban; bár ebben a szakágban Európa messze nem a világ. Hosszútávúszásban viszont kíváncsian várjuk, hogy az önkéntes száműzetéséből két éve visszatért Risztov Éva az olimpiai távon, 10 kilométeren miként küzd meg az elemekkel, vetélytársaival és saját görcseivel.
Ugyanő medencében, 800 és 1500 gyorson is rajthoz áll, a klasszikus úszóviadal azonban csak jövő vasárnap kezdődik, így az esélylatolgatást mi is egy héttel halasztjuk.

Hét végi program. (Az időpontok magyar idő szerint értendők.)
Szombat. Mű- és toronyugrás: női 3 méteres szinkronműugrás, selejtező 4.00 (Gondos Flóra Piroska, Reisinger Zsófia), döntő: 11.15. Férfi 1 méter selejtező 7.00.
Vasárnap. Mű- és toronyugrás: férfi szinkrontoronyugrás selejtező 4.00, döntő 11.05. Női 1 méter selejtező (Gondos Flóra Piroska) 7.00. Műúszás: egyéni rövidprogram (Czékus Eszter) 3.00 és 13.00, páros rövidprogram (Kiss Szofi, Czékus Eszter) 8.00. Vízilabda: női csoportmérkőzések, 1. forduló, Magyarország–Kazahsztán 4.50.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.