Még nem megy csődbe Görögország

Csökkent a görög csődveszély, miután tegnap a görög parlament elfogadta a kormány 28,4 milliárd euró összértékű költségvetési megszorításokat tartalmazó programját. A döntés nyomán Athén megkaphatja az Európai Unió és az IMF hitelének újabb részletét, ami hosszú távra továbbra sem jelent semmiféle garanciát a pénzügyi összeomlás ellen.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csomagot 155 támogató és 138 elutasító szavazat mellett fogadta el a parlament. A szavazást megelőzően Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter arra figyelmeztette a képviselőház tagjait, hogy nincs más lehetőség, mint végrehajtani az ötéves megszorítási programot. Úgy fogalmazott: „nincs más választás, időt kell nyerni országunknak”. Arra biztatott, hogy a „legnagyobb felelősség” tudatában szavazzanak a képviselők. A görög miniszterelnök, Jeórjiosz Papandreu konszenzusra szólított fel, és elmondta: Görögországnak mindenáron el kell kerülnie az összeomlást.
– Nincsen B terv, legalábbis olyan nincs, amely érdekünkben állna – érvelt Papandreu. – Két választás van: vagy változtatunk, vagy egy katasztrófával kell szembenéznünk – tette hozzá.
A hétfő óta tartó parlamenti vitát széles körű lakossági tiltakozás kísérte: a szakszervezetek kedden 48 órás általános sztrájkot hirdettek, amely többek között a légi közlekedést is megbénította. Szerda reggel a tüntetők egy csoportja rendőrökkel csapott össze Athénban.

*

A rendőrök könnygázt vetettek be, akárcsak kedd este, amikor csuklyás fiatalok kövekkel és benzines palackokkal dobálták meg őket. – A kormány tavaly úgy döntött, hogy tönkreteszi a közigazgatást és az egyetemeket. Választásokat követelünk, különben egy hónapig az utcán maradunk – mondta az egyik tüntető, egy negyedéves egyetemi hallgató. A kormány takarékossági intézkedéscsomagját és 2015-ig szóló, 50 milliárd eurós bevételre számító privatizációs programját a kedd óta 48 órás általános sztrájkot tartó szakszervezetek is határozottan ellenzik.
Egyértelműen csökkent az „azonnali katasztrófa” esélye annak nyomán, hogy a görög parlament tegnap elfogadta a kormány középtávú költségvetési takarékossági programját, ám hosszabb távon változatlanul komolyak a kockázatok – vélekedtek az athéni voksolás eredményének kihirdetése után londoni pénzügyi elemzők. A görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása mindazonáltal meredeken csökkent a londoni kereskedésben a görög parlamenti szavazás kimenetelének hírére. Ben May, a Capital Economics – az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi tanácsadó és elemző ház – európai közgazdásza kommentárjában kiemelte, hogy Görögországnak ezek után meg kell kapnia a külső pénzügyi segélycsomag következő, 12 milliárd eurós, július elején esedékes részletét, amely „legalább augusztus közepéig” fedezi a görög finanszírozási igényeket, megelőzve „az azonnali törlesztésképtelenné válást”. Az MTI által idézett May szerint azonban Görögországnak továbbra is komoly kihívásokkal kell szembenéznie.
A következő ezek közül egyezség elérése lesz egy újabb kisegítő csomagról, amelynek központi eleme valamilyen adósságmegújítási terv lenne. Hosszabb távlatban emellett kétséges, hogy a kormány értékesíteni tud-e 50 milliárd eurónyi állami vagyont – ami szintén része az új csomagnak –, de kétséges az is, hogy sikerül-e egyáltalán végrehajtani a most elfogadott takarékossági intézkedéseket – vélekedett szerdai kommentárjában a Capital Economics londoni elemzője. Szerinte, ha a görög kormány szerdai parlamenti győzelmét követi is piaci fellendülés, az várhatóan „meglehetősen rövid életű lesz”.
A Barclays Capital londoni szakértői tegnap úgy vélték, Görögország már elérkezett arra a pontra, ahol „szinte minden reális forgatókönyv” alapján fenntarthatatlanná vált adósságdinamikája, és így „megkezdődött a visszaszámlálás” a görög adósságátrendezés felé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.