Megdicsérte hazánkat az IEA

Hírösszefoglaló
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk jelentős előrehaladást ért el a hatékony energiapolitika megvalósításában – mondta Nobuo Tanaka, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) igazgatója tegnap a 2011. évi magyarországi jelentést bemutató sajtótájékoztatón Budapesten. A távirati iroda tudósítása szerint a főigazgató üdvözölte az eddig elért eredményeket, és ajánlásokat fogalmazott meg Magyarország részére: egyrészt hazánk folytassa a régióban megkezdett munkáját az energiaellátás biztonságának növelésére, a kormány véglegesítse az atomenergiával kapcsolatos álláspontját, és az energia-infrastruktúra esetében alakítson ki ösztönző befektetői környezetet.
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány szerdán elfogadta a nemzeti energiastratégiát, amelyet a parlament elé terjesztenek, és várhatóan az ősszel dönt róla az Országgyűlés. Kérdésre válaszolva a miniszter közölte: az ajánlásokat elfogadhatónak tartja, megérti az ügynökség tisztán piaci szempontú megközelítését, amelyet a nemzetközi szervezet képvisel, de egyes ajánlások esetében a magyar kormánynak tekintettel kell lennie az ország lehetőségeire, a lakosság fizetőképességére.
A nemzeti fejlesztési miniszter közölte: az idén a Magyar Villamos Művek (MVM) elindult az integrált energiavállalattá válás útján, a kormány szándéka, hogy ez a folyamat erősödjön. Ezzel tulajdonképpen nem cáfolta azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint a nemzeti villamosenergia-társaság szerezheti meg valamilyen formában a jelenleg a német hátterű E.ON tulajdonában lévő gázszállító és -nagykereskedő társaságot. A Világgazdaság című lap tegnapi írása szerint az MVM már egyeztet az E.ON vezető munkatársaival arról, hogy azok az új felállásban milyen szerepet vállalnának, illetve mekkora végkielégítéssel távoznának. Úgy tudjuk, az utóbbi hónapokban már többen kiléptek a német hátterű hazai E.ON-csoporttól, amelynek várhatóan a gáz-nagykereskedelmi és gáztárolási üzletága kerülne át a magyar állami tulajdonú villamos művek irányítása alá, a villamosenergia-ipari része talán nem.
A Világgazdaság megállapítása szerint az egyeztetések alapján feltehető, hogy valamilyen megállapodás már meg is született. A lap korábbi értesülése szerint az MVM 800 millió eurót kínált a német cég itteni gázüzletágáért, de a leendő eladó 1,2 milliárdot kért. A lap információja az is, hogy a napokban Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter német kollégájával tárgyalt, de a megbeszélések témájáról a Világgazdaság nem kapott tájékoztatást a tárca sajtóosztályától. Az MVM villamosenergia-ipari csoportnak a kormány jelentős gázpiaci szerepet is szán – olvasható a lapban –, s a majdani portfóliót megalapozó feladatok köre hónapról hónapra bővül. Az MTI megkeresésére az MVM közölte, középtávú stratégiai célja, hogy integrált energetikai társaságcsoporttá váljon, s ennek érdekében már ma is tevékenykedik a gázpiacon. Lapunk az ügyben szerette volna ismertetni a fejlesztési tárca álláspontját, de megkeresésünk nyomán a minisztérium sajtóosztálya egyelőre nem adott tájékoztatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.